foto

Francesca Bertini

  • nar. 11.4.1892
    Florencie, Itálie
  • zem. 13.10.1985 (93 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francesca Bertini se narodila 5.1.1892 jako Elena Seracini Vitiello. Byla adoptovanou dcerou neapolského mistra prózy Artura Vitiella a herečky Frataglioni Adelaide. Francesca prožila své dětství v Neapoli.

Již v dětském věku se objevila na jevišti a postupně dostávala malé role v němých filmech. Její filmový debut přišel roku 1907 ve snímku LA DEA DEL MARE. Ve věku 21 let se přestěhovala do Říma a hned v roce 1913 si zahrála hlavní roli ve snímku HISTOIRE D'UN PIERROT pod vedením jednoho z velkých režisérů „němé“ doby Baldassarra Negroniho (21.1.1877–18.7.1945). Nejvýraznější úspěch přišel v roce 1915 a snímek ASSUNTA SPINA. Film na základě dramatu Salvatore Di Giacoma v režii Gustavo Serena na němž se Francesca rovněž podílela autorsky a byl natočen v Neapoli, zcela určitě „předběhl“ svou dobu. Díky tomuto snímku, její štíhlé postavě a intenzivnímu pohledu černovlásky, se brzy její popularita dostala za hranice Itálie, kde ztvárňovala typ jižanské krásy. Dále se objevuje ve velikém množství filmu, jako příklad SIGNORA DELLE CAMELIE (1915), nebo TOSCA (1918). Koncem dvacátých let byla Francesca v mírné krizi a rozhodla se ke krátkému odpočinku na klinice. Ihned po návratu natočila úspěšnou komedii VESELÁ DUŠE (Anima Allegra – 1919). Mezi její nejpopulárnější filmy patří snímky ULTIMO SOGNO (1920) a LA DONNA NUDA (1922), které režíroval Roberto Roberti.

V době kdy byla Francesca Bertini na vrcholu úspěchu, přichází americká firma Fox s atraktivní nabídkou na několik filmů. Francesca ovšem tuto nabídku odmítá, neboť se právě seznámila se švýcarským hrabětem a bankéřem Alfredem Cartierem. V srpnu 1921 natočila svůj poslední film DÍVKA Z AMALFI (La Fanciulla d´Amalfi), a poté se v září 1921 za Cartiera provdala. Ve své víc než desetileté kariéře v tomto období, natočila mnoho snímků a vydělala si asi čtyři miliony lir. Údajně si vydělala 175.000 dolarů jen v roce 1915. Po svatbě se přestěhovala do Paříže, ale když její manžel zemřel (1928), vrátila se zpět do Říma, kde zůstala až do své smrti. Aby se mohla postarat o svého syna, vrací se Francesca na konci dvacátých let opět k filmu. Pozvolné ukončení její kariéry bylo jistě ovlivněno příchodem zvukového filmu, stejně jako příchodem mnoha jiných herců a nových technik hraní.

V době barevných filmů se již objevovala zcela výjimečně, například ve filmu UNA RAGAZZA DI PRAGA (1969) v roli Gabrieli, nebo ve snímku Bernarda Bertolucciho XX. STOLETÍ ( originál název 1900 ) z roku 1976 jako jeptiška Desolata. Zde mimo jiné hrají Robert de Niro, Gérard Depardie či Stefania Sandrelli.

Francesca byla nejen slavnou herečkou své doby, ale byla rovněž režisérkou například snímku TOSCA (1918). V roce 1969 vydala svou autobiografii s názvem Il Resto Non Conta. V roce 1982 připravil Gianfranco Mingozzi televizní dokument věnovaný Francesce s názvem L´ULTIMA DIVA.

Francesca Bertini byla nejuniverzálnější ze všech tří velkých italských „Divas“(prima donna) - Bertini, Lyda Borelli a Pina Menichelli. Byla skutečnou „dámou“ a to nejen na filmovém plátně, ale i v soukromém životě. Byla jednou z prvních filmových hereček které se soustředily více na realitu, než na dramatický stereotyp. Její umění výrazu autentických pocitů bylo klíčem k úspěchu v mnoha filmech. Dokázala tak ztvárnit jak populární hrdinku, tak obyčejnou ženu.

Její život skončil 5. října 1985 v Grand Hotelu v Římě. Zemřela ve věku 93 let.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

1976 XX. století
1969 Ragazza di Praga, Una
1957 Na jihu nic nového
1943 Dora la espía
1935 Odette
1931 La donna di una notte
1930 Femme d'une nuit, La
1929 Possession, La
Tu m'appartiens!
1928 Mein Leben für das Deine
Montecarlo
Odette
1926 Fin de Monte-Carlo, La
1925 Fior di levante
La giovinezza del diavolo
1922 La donna nuda
1921 Amore vince sempre
Consuelita
Donna, il diavolo, il tempo, La
Fanciulla d'Amalfi, La
1920 Amore di donna
Anima selvaggia
Ferita, La
L'ombra
La principessa Giorgio
La sfinge
Maddalena Ferat
Ultimo sogno
1919 Anima allegra
Beatrice
Conquistatore del mondo, Il
L'accidia
L'invidia
La contessa Sara
La lussuria
La piovra
Legge, La
Lisa Fleuron
Marion
Oltre la legge
Principessa, La
Spiritismo
1918 Eugenia Grandet
Frou-Frou
I sette peccati capitali
Ira, L'
L'avarizia
La gola
Mariute
Pýcha
Tosca
1917 Andreina
Anima redenta
Il processo Clémenceau
Malea
Piccola fonte, La
1916 Baby l'indiavolata
Destino, Il
Don Pietro Caruso
Educanda monella, L'
Fedora
Maligno riflesso
Nel gorgo della vita
Odette
Patto, Il
Perla del cinema, La
Vittima dell'ideale
1915 Assunta Spina
Capestro degli Asburgo, Il
Colpa altrui
Diana, l'affascinatrice
Nella fornace
Signora delle camelie, La
1914 Amazzone mascherata, L'
Boj o světovládu
Canzone di Werner, La
Donna, Una
Nelly la gigolette
Onestà che uccide, L'
Per il blasone
Principessa straniera, La
Rose e spine
Sangue blu
Veleno della parola, Il
1913 Arma dei vigliacchi, L'
Arrivista, L'
Avvoltoio, L'
Bufera, La
Cricca dorata, La
Gloria, La
Histoire d'un Pierrot, L'
Idolo infranto
In faccia al destino
L'anima del demi-monde
Maestrina, La
Per la sua gioia
Terra promessa
Tramonto
Vigilia di Natale, La
1912 Amore di Pietro de' Medici, Un
Beatrice d' Este
Carbonari, I
Dramma a Firenze, Un
Fascino della violenza, Il
Idillio tragico
Lacrime e sorrisi
Pappagallo della zia Berta, Il
Romeo e Giulietta
Rosa di Tebe
Suonatrice ambulante, La
1911 Contessa di Challant e Don Pedro di Cordova, La
Francesca da Rimini
Manon Lescaut
Mercante di Venezia, Il
Tristano e Isolda
1910 Lucrezia Borgia
Pia de' Tolomei
Re Lear
1907 Dea del mare, La

Dokumentární

2004 Bellissime - a.z.
1999 Diva Dolorosa - a.z.
1982 L'ultima diva: Francesca Bertini (TV film)
1968 La donna che inventò la diva (TV film)

Režijní filmografie

Filmy

1915 Assunta Spina

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace