foto

Tina Fey

  • nar. 18.5.1970 (48 let)
    Upper Darby, Pennsylvania, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Elizabeth Stamatina "Tina" Fey je americká herečka, komička, scénáristka a producentka. Za svou kariéru stačila získat 5 cen Emmy, 2 Zlaté glóby, 3 ceny Screen Actors Guild (SAG) a 4 ceny Writers Guild of America. Po absolvování University of Virginia v roce 1992, se přestěhovala do Chicaga a vstoupila do improvizační skupiny komiků jménem The Second City.

V roce 1997 se Tina Fey stala autorkou skečů v komediální televizní show SATURDAY NIGHT LIVE (SNL), v roce 1999 pak povýšila na pozici hlavní scénáristky pořadu. O rok později se začala pravidelně objevovat i na obrazovce a rošířila řady protagonistů show.

Rok 2006 znamenal pro Tinu Fey velký obrat. Po opuštění SNL vytvořila vlatní televizní seriál 30 ROCK – situační komedii odehrávající se v zákulisí televizní show. Tina Fey v seriálu hraje Liz Lemon, hlavní scénáristku fiktivního komického pořadu TGS with Tracy Jordan. V 30 ROCK také hrají například Alec Baldwin, Jane Krakowski a během uplynulých 3 sezón v seriálu hostovali například Steve Martin, Salma Hayek nebo Oprah Winfrey.

Tina Fey si odbyla svůj filmový debut v roce 2004, vedlejší rolí ve filmu PROTIVNÝ SPROSTÝ HOLKY, jehož scénář také sama napsala. V roce 2008, pak hrála v komedii BABY MÁMA spolu se svou kolegyní ze SNL Amy Poehler.

V tomtéž roce se Tina Fey celosvětově proslavila svou nápadnou podobou tehdejší prezidentské kandidátce a Aljašské guvernérce Sarah Palinové, kterou ztvárnila v několika epizodách SNL s Amy Poehler v roli Hilary Clintonové. Tato role jí zajistila obrovskou popularitu, včetně obálky časopisu Vanity Fair na níž jí zvěčnila fotografka Annie Leibovitz.

Tina Fey má dceru a spolu s manželem žijí v New Yorku.

Beagle

Herecká filmografie

Filmy

2016 Americká reportérka
2015 Sisters
2014 A zase ti Mupeti!
Co by kdyby
2013 Admission
Zprávař 2 - Legenda pokračuje
2010 Megamysl
Noční rande
2009 Elmo and the Bookaneers
Umění lhát
2008 Baby Máma
2007 Aqua Teen Hunger Force Colon Movie Film for Theaters
2006 Man of the Year
Pivní liga
2004 Protivný sprostý holky
2002 Martin & Orloff

TV seriály

2017 Great News (TV seriál)
Honeypot! (S02E03)
Squad Feud (S02E02)
Boardroom Bitch (S02E01)
Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Googles the Internet! (S03E11)
2016 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Sees a Sunset! (S02E12)
Kimmy Goes to Her Happy Place! (S02E10)
Kimmy Meets a Drunk Lady! (S02E09)
2015 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Makes Waffles! (S01E13)
Kimmy Goes to Court! (S01E12)
Kimmy Rides a Bike! (S01E11)
Amyino plodné lůno (TV seriál)
Last F**kable Day (S03E01)
2013 Awesomes, The (TV seriál)
Studio 30 Rock (TV seriál)
Last Lunch (S07E13)
Hogcock! (S07E12)
A Goon's Deed in a Weary World (S07E11)
další epizody (5)
Simpsonovi (TV seriál)
Pěst na oko (S24E15)
2012 Studio 30 Rock (TV seriál)
My Whole Life Is Thunder (S07E08)
Mazel Tov, Dummies! (S07E07)
Aunt Phatso vs. Jack Donaghy (S07E06)
další epizody (30)
2011 Studio 30 Rock (TV seriál)
Respawn (S05E23)
Everything Sunny All the Time Always (S05E22)
100: Part 2 (S05E21)
další epizody (13)
2010 Studio 30 Rock (TV seriál)
Christmas Attack Zone (S05E10)
Chain Reaction of Mental Anguish (S05E09)
College (S05E08)
další epizody (24)
2009 Studio 30 Rock (TV seriál)
Tajný Santa (S04E08)
Lizina Talk Show (S04E07)
Zelená iniciativa (S04E06)
další epizody (24)
2008 Studio 30 Rock (TV seriál)
Vánoční speciál (S03E06)
Třídní sraz (S03E05)
Zaručená investice (S03E04)
další epizody (12)
2007 Phineas & Ferb (TV seriál)
Studio 30 Rock (TV seriál)
Vánoční mejdan (S02E09)
Tajemství a lži (S02E08)
Pumy (S02E07)
další epizody (22)
2006 Studio 30 Rock (TV seriál)
Rozchod (S01E08)
Tracyho úlety (S01E07)
Jack poznává Dennise (S01E06)
další epizody (8)
1998 Upright Citizens Brigade (TV seriál)

Dokumentární

2017 Stand for Rights (TV film)
2015 Království opic
Live From New York!
2014 Lennon or McCartney - a.z.
Záchrana pro budoucnost (TV seriál)
2013 Elaine Stritch: Shoot Me
2007 Saturday Night Live in the '90s: Pop Culture Nation (TV film)
2006 Božské dorty (TV seriál)
2001 Second to None (TV film)
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)

TV pořady

2018 Betty White: First Lady of Television (TV pořad)
My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman (TV pořad)
The 70th Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The 72nd Annual Tony Awards (TV pořad)
2016 68. Emmy Awards (TV pořad)
Oscar 2016 (TV pořad)
2015 2015 Creative Arts Emmys (TV pořad)
67. Emmy Awards (TV pořad)
Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2015 (TV pořad)
2014 Finding Your Roots with Henry Louis Gates, Jr (TV pořad)
Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
The 20th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2013 19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
65. Emmy Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2012 64. Emmy Awards (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
Betty White's 90th Birthday: A Tribute to America's Golden Girl (TV pořad)
Comedians in Cars Getting Coffee (TV pořad)
Do hlubin komedie (TV pořad)
Módní styl hvězd (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2012 (TV pořad)
2011 63. Emmy Awards (TV pořad)
Saturday Night Live Special: Backstage (TV pořad)
The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2010 62. Emmy Awards (TV pořad)
82. Annual Academy Awards (TV pořad)
Conan (TV pořad)
The Marriage Ref (TV pořad)
2009 61. Emmy Awards (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2008 60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
Mezi dvěma kapradinami (TV pořad)
Night of Too Many Stars: An Overbooked Concert for Autism Education (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 Saturday Night Live: The Best of Saturday TV Funhouse (TV pořad)
The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2005 A.S.S.S.S.C.A.T.: Improv (TV pořad)
Saturday Night Live: The Best of David Spade (TV pořad) - a.z.
2004 Saturday Night Live: The Best of Christopher Walken (TV pořad) - a.z.
Saturday Night Live: The Best of Will Ferrell - Volume 2 (TV pořad)
2003 Night of Too Many Stars (TV pořad)
Saturday Night Live Weekend Update Halftime Special (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 NBC 75th Anniversary Special (TV pořad)
SNL Remembers John Belushi (TV pořad)
Saturday Night Live: The Best of Will Ferrell (TV pořad)
The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1969 Sezame, otevři se (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2004 Protivný sprostý holky

TV seriály

2018 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Meets an Old Friend! (S04E06)
2017 Great News (TV seriál)
Honeypot! (S02E03)
Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Does a Puzzle! (S03E08)
Kimmy's Roommate Lemonades! (S03E02)
2016 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Finds Her Mom! (S02E13)
Kimmy Goes to a Hotel! (S02E08)
Kimmy Goes Roller Skating! (S02E01)
2015 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Goes to the Doctor! (S01E04)
Kimmy Goes Outside! (S01E01)
2013 Studio 30 Rock (TV seriál)
Last Lunch (S07E13)
2012 Studio 30 Rock (TV seriál)
Stride of Pride (S07E03)
Live from Studio 6H (S06E19)
Kidnapped by Danger (S06E14)
další epizody (4)
2011 Studio 30 Rock (TV seriál)
100: Part 2 (S05E21)
100: Part 1 (S05E20)
2010 Studio 30 Rock (TV seriál)
Live Show (S05E04)
The Fabian Strategy (S05E01)
Vládci osudu (S04E22)
další epizody (4)
2009 Studio 30 Rock (TV seriál)
Tajný Santa (S04E08)
Hledá se talent (S04E01)
Přirozený řád (S03E20)
další epizody (5)
2008 Studio 30 Rock (TV seriál)
Vánoční speciál (S03E06)
Reparát (S03E01)
Cooter (S02E15)
další epizody (4)
2007 Studio 30 Rock (TV seriál)
Někoho milovat (S02E06)
Seinfeldvize (S02E01)
Přestávka (S01E21)
další epizody (7)
2006 Studio 30 Rock (TV seriál)
Tracyho úlety (S01E07)
Následky (S01E02)
Pilot (S01E01)

Dokumentární

2007 Saturday Night Live in the '90s: Pop Culture Nation (TV film)
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)

TV pořady

2015 Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
2006 Saturday Night Live: The Best of Saturday TV Funhouse (TV pořad)
2003 Saturday Night Live Weekend Update Halftime Special (TV pořad)
2002 NBC 75th Anniversary Special (TV pořad)
The Colin Quinn Show (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Producentská filmografie

Filmy

2016 Americká reportérka
2015 Sisters

Tvůrcovská filmografie

TV seriály

2018 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Meets an Old Friend! (S04E06)
Kimmy and the Beest! (S04E05)
Kimmy Disrupts the Paradigm! (S04E04)
další epizody (6)
2017 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Bites an Onion! (S03E13)
Kimmy and the Trolley Problem! (S03E12)
Kimmy Googles the Internet! (S03E11)
další epizody (13)
2016 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Finds Her Mom! (S02E13)
Kimmy Sees a Sunset! (S02E12)
Kimmy Meets a Celebrity! (S02E11)
další epizody (13)
2015 Unbreakable Kimmy Schmidt (TV seriál)
Kimmy Makes Waffles! (S01E13)
Kimmy Goes to Court! (S01E12)
Kimmy Rides a Bike! (S01E11)
další epizody (13)
2013 Studio 30 Rock (TV seriál)
Last Lunch (S07E13)
Hogcock! (S07E12)
A Goon's Deed in a Weary World (S07E11)
další epizody (5)
2012 Studio 30 Rock (TV seriál)
My Whole Life Is Thunder (S07E08)
Mazel Tov, Dummies! (S07E07)
Aunt Phatso vs. Jack Donaghy (S07E06)
další epizody (29)
2011 Studio 30 Rock (TV seriál)
Respawn (S05E23)
Everything Sunny All the Time Always (S05E22)
100: Part 2 (S05E21)
další epizody (13)
2010 Studio 30 Rock (TV seriál)
Chain Reaction of Mental Anguish (S05E09)
College (S05E08)
Brooklyn Without Limits (S05E07)
další epizody (6)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(212)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace