foto

Blanka Waleská

  • nar. 19.5.1910
    Cerhenice, Rakousko-Uhersko
  • zem. 6.7.1986 (76 let)
    Praha, Československo

Biografie

Studium gymnázia skončilo v tercii, když mladá Blanka Wedlichová (vlastním jménem) propadla z matematiky. Otec ji poslal na rodinnou školu do Kolína, ale ani toto studium nedopadlo dobře. Svéhlavá Blanka školu opustila a začala se živit sama. Pracovala jako služka, vychovatelka u dětí, statovala ve filmu, tančila ve sboru v Aréně. Na dramatické oddělení pražské konzervatoře se přihlásila až ve dvaceti letech v roce 1930. Po absolutoriu v roce 1934 vystřídala řadu divadel. Hrála u Vlasty Buriana, v Novém Divadle (1934 - 1936) a ve Slezském divadle v Ostravě (1936 - 1941), odkud odešla do Prahy. Hrála v Uránii (1941 - 1944) a po válce v Divadle 5. května (1945 - 1948), odkud přešla do Národního divadla, kde hrála až do svého penzionování v roce 1976. V Národním divadle patřila mezi významné osobnosti díky svému jemnému a přesto velmi emotivnímu a lyrickému herectví. Mezi její významné divadelní role patří Jana z Arku, Rosava (Tyl - Strakonický dudák), Paní Kapuletová (Romeo a Julie), nebo Aurélie (Giraudoux - Bláznivá ze Chaillot).

Zvláštní typ lyrické herečky, jakou Waleská byla, český film neměl, ale bohužel také nepotřeboval. Čím více Waleská dozrávala, tím méně se o ní film zajímal a tak její stěžejní prací, byla práce divadelní a rozhlasová. Svojí první filmovou roli dostala ještě jako posluchačka konzervatoře ve filmu SŇATKOVÁ KANCELÁŘ. Následovala celá řada stejných typů rolí, vetšinou naivek a většinou v umělecky pokleslých filmech. První vážnou a seriózní roli jí nabídl Václav Binovec ve filmovém přepisu MĚSTEČKA NA DLANI, kde hrála Pepinu Řezáčovou, těhotnou ženu pytláka zavaleného v dole. Další větší roli dostala od Ladislava Broma v dramatu SKALNÍ PLEMENO, roli charakterní učitelky Pavlíny Zadákové. Naopak negativní postavu si zahrála v kriminálním dramatu Martina Friče 13. REVÍR, kde byla její postava vdovy Wang-Liové usvědčena jako vrah.

Jako většina herců, zřejmě i Waleská čekala na svoji životní filmovou roli. Ta přišla v roce 1949, ale už se nikdy neopakovala. Bylo to v dramatu významného divadelního režiséra Alfréda Radoka DALEKÁ CESTA. Hlavní postava MUDr. Hana Kaufmannová, ztělesněná Waleskou, prožívá spolu se svým mužem a svojí židovskou rodinou kruté strasti nacistické okupace a nemilosrdné represe proti Židům. Po čtyřleté přestávce ve filmu přicházely už jen vedlejší, někdy i epizodní role, ve kterých však Waleská přesto dokázala strhnout pozornost na své herectví. Například Růženka Pavlátová v MĚSÍCI NAD ŘEKOU, prostitutka Anděla ve STŘÍBRNÉM VĚTRU, zfanatizovaná táborská žena ve Vávrově dramatu PROTI VŠEM, uvniř dobrá, ale přesto krutá hraběnka de Galle v KLADIVU NA ČARODĚJNICE, buddhisticky smýšlející baronka v kriminálce TAJEMSTVÍ ZLATÉHO BUDDHY, ustaraná matka vraha Čabana v kriminální povídce Rukojmí z filmu MOTIV PRO VRAŽDU, nebo šarmantní důchodkyně Tvarůžková v komedii VŠICHNI MUSÍ BÝT V PYŽAMU. Poslední filmovou rolí byla Blanka v komedii Marie Poledňákové ZKROCENÍ ZLÉHO MUŽE.

Ani v televizi tolik příležitostí nebylo. Často hrála v pohádkách (KRÁSA, CHYTRÝ SYNEK, O PRINCEZNĚ NA HRÁŠKU, ČAROVNÉ PRSTÝNKY), zatímco seriálovou roli si připsala na konto jen jednu. Byla to role povýšenecké baronky v třídílném seriálu ALEXANDR DUMAS STARŠÍ. Titulní roli staré paní Blaženy vytvořila v inscenaci ALMARA, roli nenávistné tchyně v detektivce JAK SE ZRANIT VE SLUŽBĚ, roli dobrosrdečné maminky v dramatu SLEČNA RAJKA, nebo roli starostlivé Karly v komedii JAK VYTRHNOUT VELRYBĚ STOLIČKU. I v televizi, stejně jako ve filmu se pro Waleskou našla jedna životní role. Spolu s Karlem Högerem sehrála herecký koncert v televizním filmu Františka Filipa LÍSTEK DO PAMÁTNÍKU. Zatímco stárnoucí Alžběta rezignovala na veškeré radosti života v koloběhu péče o rodinu, její bývalý přítel z mládí František, se kterým se po letech setkává překypuje optimismem a užívá si života plnými doušky. Tak kdo koho změní?...

Blanka Waleská byla od roku 1958 nositelkou vyznamenání Za vynikající práci, od roku 1960 Zasloužilou členkou Národního divadla a od roku 1965 zasloužilou umělkyní.

Petr "Bart" Bartoš

Herecká filmografie

Filmy

1986 Případ nevinné řeky (TV film)
Zkrocení zlého muže
1984 Druhý tah pěšcem
Všichni musí být v pyžamu
1983 Hodina před ránem (TV film)
1981 Petr a jeho parta (TV film)
Upír z Feratu
1980 Italské jaro (TV film)
Veteráni (TV film)
1979 Historie začíná pod kaštany (TV film)
Nebožtíci na bále (TV film)
1978 Jak se zranit ve službě (TV film)
Romance z Hlubočep (TV film)
Slečna Rajka (TV film)
Zítřek bez záruky (TV film)
Čarovné prstýnky (TV film)
1977 Biela stužka v tvojich vlasoch
Jak vytrhnout velrybě stoličku (TV film)
Ráno budeme moudřejší (TV film)
1976 Krása (TV film)
Petřička (TV film)
1975 Lístek do památníku (TV film)
Typicky ženská reakce (TV film)
1974 Cesta do Pristolu (TV film)
Dům Doni Bernardy (TV film)
Královské řádění (TV film)
Lekce z přítomnosti (TV film)
Motiv pro vraždu
1973 Kdo je kdo (TV film)
Tajemství zlatého Buddhy
1971 Almara (TV film)
Chléb a písně (TV film)
Růže a prsten (TV film)
1970 Kladivo na čarodějnice
Kouzelný dům (TV film)
1969 Princezna Lada (TV film)
1968 Vo modrým ptáčku (TV film)
1967 Amatér (TV film)
Dita Saxová
Láska a chléb (TV film)
O princezně, která pořád vařila (TV film)
Raději potmě (TV film)
1966 Evženie Grandetová (TV film)
1965 Je Thierry Brévanne vinen? (TV film)
Konec velké epochy (TV film)
Žena ve smutku (TV film)
1963 Tygr a kůň (TV film)
1961 Magdalena Dobromila Rettigová (TV film)
1960 Horké dny (TV film)
1959 Smrt obchodního cestujícího (divadelní záznam)
1958 Cesta zpátky
1957 Štěňata
1956 Proti všem
1954 Stříbrný vítr
1953 Měsíc nad řekou
Olověný chléb
1949 Daleká cesta
1947 Nerozumím
Týden v tichém domě
Čapkovy povídky
1946 13. revír
1945 Řeka čaruje
1944 Skalní plemeno
1942 Městečko na dlani
Přijdu hned
1937 Jan Výrava
1936 Jednou v kině
1935 Cácorka
Jedna z milionu
Pozdní láska
Studentská máma
Vdavky Nanynky Kulichovy
1934 Matka Kráčmerka
Život vojenský - život veselý
1933 Rozmary mládí
Ze světa lesních samot
1932 Sňatková kancelář
Zlaté ptáče

TV seriály

1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Příliv naděje (E01)
1971 Pohádky z tisíce a jedné noci (TV seriál)
O ptáku se smaragdovým peřím (E06)
Alladinova kouzelná lampa (E04)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Dobytí Paříže (E01)
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)
O princezně na hrášku (E01)
České pohádky (TV seriál)
Chytrý synek (E04)
1967 Broučci (TV seriál)