foto

Václav Mergl

  • nar. 24.8.1935 (84 let)
    Olomouc, Československo

Biografie

"Bonsai je nejpomaleji vznikající socha na světě a občas je sporné, kdo vlastně mění svoji tvářnost, zda člověk nebo strom."

Pěstitel umění bonsai, Výtvarník, scénárista a režisér animovaných filmů Václav Mergl vystudoval VŠUP a překvapil už svým studentským filmem PROMĚNY. Za film LAOKON (1970) dostal od socialistického režimu zákaz tvorby animovaného filmu po dobu pěti let a zároveň se nemohl aktivně účastnit festivalů na dlouhých dvacet pět let. Řada scénářů se ani díky komunistům v tehdejším Krátkém filmu nedostala k realizaci, ačkoliv ceny přebíralo právě studio Krátký film.

Roku 1970 odjel do Německa, kde v Oberhausenu roku 1977 získal hlavní cenu za film KRABI, další ocenění převzal r. 1985, a to cenu Zlatý Hugo chicagského festivalu, za Hieronymu Boschovi věnovaný film HOMUNKULUS, o dva roky později tamtéž za film, navazující na trend moderního umění, MIKROB.

Při cestě do oblíbené země, Japonska v 90. letech, kde promítal a přednášel o své osobité nepodbízivé tvorbě překvapil, když přirovnal tvorbu animovaného filmu k pěstění bonsai. V pozici scénáristy se ocitl při natáčení filmu Jiřího Barty, POSLEDNÍ LUP.

valheru

Scenáristická filmografie

Filmy

1988 Sestřeničky
1987 Poslední lup
1986 Mikrob
1984 Homunkulus
1976 Krabi
1970 Laokoon

TV seriály

1981 O panence Apolence (TV seriál)

Režijní filmografie

Filmy

1990 Haló, Alberte
1988 Sestřeničky
1986 Mikrob
1984 Homunkulus
1976 Krabi
1970 Laokoon
1966 Studie doteku
1964 Proměny

TV seriály

1996 Dobré chutnání, Vaše lordstvo (TV seriál)
1994 Bambulka a Bazilínek (TV seriál)
Saň pučocháčovitá (E07)
Ku ku (E06)
Žbluňk (E05)
další epizody (7)
1983 Sádlík a Hryz (TV seriál)
1981 O panence Apolence (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky