foto

Ondřej Brousek

  • nar. 28.3.1981 (37 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ondřej Brousek je český herec, hudebník, skladatel a režisér. Narodil se v Praze herecké rodině Brousků. Je synem Otakara Brouska ml. a herečky Zuzany Mixové.

Ačkoliv od malička miloval hudbu (hudební vlohy, jak sám říká, zdědil nejvíc po babičce z otcovy strany, která zpívala v náchodském jazzbandu), nikdy ji nestudoval (s výjimkou přípravného ročníku na konzervatoři u profesora Emila Leichnera). „Kdybych byl kapku pilnější a usilovnější, asi bych koncertoval jako pianista,“ říká Brousek v rozhovoru pro Novinky.cz. Vystudoval pro hudebně-dramatický obor na Pražské konzervatoři. „Herectví ke mě přišlo z lenosti,“ konstatuje v témže rozhovoru.

Po studiu začal vystupovat v Divadle Na Fidlovačce, a to nejen jako herec, ale i jako režisér („Žena v černém“, „Záhada aneb Zapřená láska“, aj.) a skladatel („Carmen“, „Ženitba“, „Stvoření světa“, „Nevěsta“, aj.). Prvotní popud k tomuto přišel od tehdejšího šéfa divadla Tomáše Töpfera.

Od roku 2013 je členem uměleckého souboru Divadlo na Vinohradech. Jeho patrně nejzásadnější rolí zde je ústřední postava v divadelní hře Petere ShafferaAmadeus“, známé především z filmového zpracování Miloše Formana. Mozartovy skladby, které v představení zazní, přitom Brousek sám nahrál a zaranžoval.

S Ondřejem Brouskem coby hercem jsme se mohli setkat jak na filmovém plátně (Pelíšky – 1999, Oběti a vrazi – 2000), tak i televizní obrazovce, a to hned v několika televizních inscenacích (Můj muž a ostatní muži – 2003), pohádkách (Elixír a Halíbela – 2001) či televizních seriálech (Nemocnice na kraji města po 20 letech – od r. 2003, Nemocnice na kraji města - nové osudy – od r. 2008).

Od té doby však již moc nefilmuje, protože, jak říká, je pro něj filmování „ztráta času“. Jeho srdce totiž tluče především pro hudbu a pokud by si musel vybrat mezi herectvím a hudební kariérou, zvolili by hudbu. „V ní jsem sám za sebe,“ říká. Věnuje se jí jednak jako interpret (člen kapely Monkey Business), ale především čím dál více jako hudební skladatel. Jeho skladatelské aktivity jsou přitom dosti pestré. Píše jak vážnou tvorbu (jeho první symfonie měla v roce 2014 premiéru v pražském Obecním domě), tak muzikály („Kniha Džungle“, „Adéla ještě nevečeřela“, „Nevěsta“) či filmovou a televizní hudbu (např. seriály Redakce – od r. 2004, Horákovi – od r. 2006 či Kapitán Exner – od r. 2017, pohádka Micimutr – 2011 či filmy Láska je láska – 2012 a Špunti na vodě – 2017).

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Skladatelská filmografie

Filmy

2019 Lips Tullian
2018 Poslední z Aporveru
2017 Špunti na vodě
2012 Láska je láska
O pokladech (TV film)
2011 Micimutr
2010 Adéla ještě nevečeřela (divadelní záznam)
Běžci (TV film)
Poslední doutník (divadelní záznam)
Sama v čase normálnosti (TV film)
Škola princů (TV film)
2008 Bez tváře (TV film)
Pohádkové počasí (TV film)
2006 Vřesový trůn (TV film)
2003 Iguo Igua (TV film)
2002 Bůh ví… (TV film)
Kráska a netvor (TV film)
Trosečníci (TV film)
2001 Muž, který vycházel z hrobu (TV film)
1999 Agur 3 - Poslední bitva (amatérský film)
Cesta bez průvodce (studentský film)
1998 Salivas (studentský film)
Stín ve větru (studentský film)
1997 2057 (studentský film)
Asi už to začalo (studentský film)
Metus mortis (studentský film)

TV seriály

2017 Kapitán Exner (TV seriál)
Bláznova smrt - 2. část (E12)
Bláznova smrt - 1. část (E11)
Na dosah ruky - 2. část (E10)
další epizody (12)
2013 Škoda lásky (TV seriál)
Přirozený talent (S01E10)
Májová romance doktora Mráze (S01E02)
2012 Obchoďák (TV seriál)
Báječné narozeniny (E32)
Nic se ti nevyrovná (E31)
Doktor v domě (E30)
další epizody (32)
2007 Horákovi (TV seriál)
Jaro útočí (S02E05)
Zachránění (S02E04)
Sexuální výchova (S02E03)
další epizody (9)
2006 Horákovi (TV seriál)
Šestý smysl (S01E16)
Maminka (S01E15)
Strýček z Ameriky (S01E14)
další epizody (16)
2004 Redakce (TV seriál)
Tam a zpět (S01E13)
Právo na práci (S01E12)
Mimo realitu (S01E11)
další epizody (13)

Herecká filmografie

Filmy

2018 Amadeus (divadelní záznam)
Yew Yew (amatérský film)
2010 Tři sestry (divadelní záznam)
2005 Harvey a já (divadelní záznam)
2004 Bolero
2003 Můj otec a ostatní muži (TV film)
2002 Prsten kohouta Alektrya (TV film)
2001 Elixír a Halíbela (TV film)
2000 Canone inverso - milostný příběh
Oběti a vrazi
Český Robinson (TV film)
1999 Pelíšky
Ze života pubescentky (TV film)
1998 Dceruška Růže (TV film)
Doma je doma (TV film)
Spravedlivý Bohumil (TV film)
Stín (TV film)
Stříbrný a Ryšavec (TV film)
1997 Asi už to začalo (studentský film)
Metus mortis (studentský film)
Pták Ohnivák

TV seriály

2015 Místo zločinu Plzeň (TV seriál)
Návrat staré lásky (E05)
Vraždy v kruhu (TV seriál)
Na nejvyšší úrovni (E12)
2008 Nemocnice na kraji města - nové osudy (TV seriál)
První kytice (E02)
Výročí (E01)
2007 Trapasy (TV seriál)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
Slib (E13)
Synové (E10)
Útěky (E08)
další epizody (8)
2002 O ztracené lásce (TV seriál)
1999 Policajti z předměstí (TV seriál)

Dokumentární

2018 Dáreček Live! (koncert)
2014 Epoque Quartet 15 let (koncert)
2010 Tajemství dětí slavných rodičů (TV film)

TV pořady

2017 24. Český lev (TV pořad)
2015 Ceny Thálie 2014 (TV pořad)
Kombo (TV pořad)
2013 Ekologický Oskar (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2012 Večer plný hvězd (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Silvestr 2011 (TV pořad)
2010 Ceny Anděl 2009 (TV pořad)
2009 Český lev 2008 (TV pořad)
2008 Intimní zpověď (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2001 Letadlo (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Monkey Business feat. Orion, Vladimir 518, Kato: Rockin' at the Lobby Bar (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

2011 Záhada (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace