foto

Max Linder

  • nar. 16.12.1883
    Saint - Loubès, Gironde, Francie
  • zem. 31.10.1925 (41 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Světoznámý filmový komik Max Linder, vlastním jménem Gabriel Maxmilien Leuvielle, se narodil roku 1883 nedaleko Bordeaux. Kolem roku 1900 odešel do Paříže, kde se stal divadelním hercem. V roce 1905 už byl velmi populární a tak bylo překvapením, že se rozhodl hrát u firmy Pathé ve filmu. Film byl tehdy ještě v začátcích a pro divadelního herce měl znamenat pokles popularity. Brzy se ovšem dostavil úspěch a Max se začal plně věnovat filmu. Údajně natáčel jednu krátkou grotesku denně, od roku 1911 si náměty vymýšlel sám a sám i režíroval. Do roku 1914 natočil okolo dvou set krátkých filmů (jeho dcera uvádí až 600) a ve všech vytvořil tutéž postavu – šviháka a gentlemana Maxe.

Jeho kostým sestával z černých lakýrek s vysokým podpatkem (byl malého vzrůstu, měřil pouhých 157 cm), vysokého cylindru a seladonského knírku. A ještě: „Bambusová hůlka, černý převlečník, nápadná vesta, proužkované kalhoty, žluté jelenicové rukavice To vše dodávalo tomuto štíhlému hejskovi důstojnost plnou smutku, která zvyšovala ještě komický účinek ran, jež dostával. Linderova komika využívala jen v malé míře honiček či vrhání šlehačkových dortů. Tento herec, který vyrostl na předměstské divadelní scéně, přinášel s sebou na plátno se svou elegancí i nové pojetí komiky. Max byl synem z dobré rodiny, trochu flamendr, ale dobrý hoch, chvástavec, bez jakéhokoliv poměru k penězům, mladý švihák, jehož hlavní starostí bylo dvořit se krásným ženám.“ (Georges Sadoul) V podobném kostýmu začínal ve svých prvních filmech i Linderův velký obdivovatel Charlie Chaplin.

Až do roku 1914 vládla světu francouzská komika a už v roce 1910 byl Linder známý po celé Evropě i v USA a bývá považován za první světovou filmovou hvězdu. Tehdy Linder zřejmě inspiroval i Emila Artura Longena k natočení prvních tří českých grotesek s postavou Rudiho. Také jeho plat se brzy vyšplhal do pohádkové výše a v roce 1912 byl vůbec nejlépe placeným filmovým hercem. Zlom v jeho životě i kariéře znamenala první světová válka, do které se přihlásil jako dobrovolník. Už od dětství měl chatrné zdraví a z války se vrátil zraněn otravným plynem a psychicky otřesen a navždy už trpěl těžkými depresemi. Ve filmu navíc promeškal nástup Charlieho Chaplina a grotesek Macka Sennetta a světovým plátnům tak začala dominovat americká komika. Společnost Essanay ovšem hledala náhradu za „dezertujícího“ Chaplina a roku 1916 povolala Lindera do svých ateliérů. Kvůli své nemoci však musel brzy přestat natáčet a také o jeho postavu šviháka Maxe už nebyl takový zájem. Tulák Charlie už byl lidem bližší, protože byl nejen směšný, ale také je dojímal. Essanay na Linderovi hodně prodělala a Max se vrátil do Evropy. Ještě předtím se stihl přátelsky setkat s Chaplinem, který ho prohlásil za svého mistra a učitele. Ve své obsáhlé autobiografii už si ovšem na Maxe Lindera nevzpomněl

Roku 1920 se Linder znovu vrací do USA, zakládá vlastní společnost a sám si filmy produkuje, režíruje a samozřejmě hraje i hlavní roli. Natočil své dnes nejslavnější filmy BUĎ MOU ŽENOU (Be My Wife, 1921), SEDM LET NEŠTĚSTÍ (Seven Years Bad Luck, 1921) a parodii MAX A TŘI MUŠKETÝŘI (The Three Must-Get-Theres, 1922). Z těchto tří filmů vznikl v šedesátých letech střihový pořad V ZAJETÍ SMÍCHU (Laugh with Max Linder, 1963), který obnovil Linderovu zašlou slávu. Konkurovat Chaplinovi, Keatonovi či Lloydovi ovšem nedokázal a po finančním neúspěchu svých filmů se vrátil zpět do Francie. Roku 1923 se oženil s teprve sedmnáctiletou Jean Petersovou. Psychicky zlomen a téměř zapomenut spáchal o dva roky později, na podzim roku 1925, spolu se svou mladou ženou v jednom pařížském hotelu sebevraždu. Zůstala po nich šestiměsíční dcerka Maud, která se o rodičích kvůli tahanicím svých prarodičů dozvěděla až ve dvaceti letech. Rozhodla se zachovat odkaz svého otce a začala sbírat a uchovávat jeho filmy a založila v Paříži kino Cinéma Max Linder. I díky její snaze se nám alespoň některé jeho filmy zachovaly dodnes.

Ян "Iggy" Пиздец

Herecká filmografie

Filmy

1963 V zajetí smíchu - a.z.
1955 All in Good Fun - a.z.
1931 Der Raub der Mona Lisa - a.z.
1924 Au secours!
Der Zirkuskönig
1922 Tři mušketýři
1921 Pro pět ran - buď mojí ženuškou!
Sedm let neštěstí
1919 Petit café, Le
1917 Max Comes Across
Max Wants a Divorce
Max devrait porter des bretelles
Max et le sac
Max in a Taxi
Max médécin malgré lui
1916 Max et l'espion
Max et le Main-qui-étreint
Max mezi dvěma ohni
1915 A Ringer for Max
Coiffeur par amour
Hasard et l'amour, Le
Max Is Love Sick
1914 2 août 1914, Le
Anglais tel que Max le parle, L'
Idiot qui se croit Max, L'
Les vacances de Max
Max dans les airs
Max décoré
Max et le bâton de rouge
Max et le commissaire
Max et le mari jaloux
Max illusionniste
Max maître d'hôtel
Max pédicure
Max sauveteur
N'embrassez pas votre bonne
1913 Chapeau de Max, Le
Duel de Max, Le
Débuts d'un yachtman, Les
Escarpins de Max, Les
La ruse de Max
Mariage forcé, Le
Max Linder pratique tous les sports
Max asthmatique
Max au convent
Max et le billet doux
Max fait des conquêtes
Max fotografem
Max jockey par amour
Max n'aime pas les chats
Max toréador
Max virtuose
Max à Monaco
Rendez-vous de Max, Le
Rivalité de Max, La
Un enlèvement en hydroaéroplane
Un mariage imprévu
1912 Amour tenace
Entente cordiale
Mal de mer, Le
Malle au mariage, La
Match de boxe entre patineurs à roulettes
Max a jeho pes Dick
Max a peur de l'eau
Max a peur des chiens
Max amoureux de la teinturière
Max bandit par amour
Max boxeur par amour
Max cocher de fiacre
Max collectioneur de chaussures
Max contre Nick Winter
Max escamoteur
Max et Jane veulent faire du théâtre
Max et la doctoresse
Max et la fuite de gaz
Max et la statue
Max et les femmes
Max et son âne
Max in a Wardrobe
Max jongleur par amour
Max lance la mode
Max patineur
Max peintre par amour
Max reprend sa liberté
Max veut grandir
Max émule de Tartarin
Max, professeur de tango
Que peut-il avoir?
Roman de Max, Le
Un mariage au téléphone
Un pari original
Une idylle à la ferme
Une nuit agitée
Vengeance du domestique, La
Voyage de noces en Espagne
1911 Flûte merveilleuse, La
Mariée récalcitrante, La
Max a un duel
Max dans sa famille
Max est charitable
Max et Jane en voyage de noces
Max et les crêpes
Max et sa belle mère
Max se marie
Max, victime du quinquina
Par habitude
Une mariée qui se fait attendre
Voisin... voisine
1910 Cauchemar de Max, Le
Comment Max fait le tour du monde
Duel d'un Monsieur Myope, Le
Effets des pilules de Max, Les
Exploits du jeune Tartarin, Les
Feu sacré, Le
Les débuts de Max au cinéma
Láska a sýr
Mariage au puzzle
Max a le feu sacré
Max aéronaute
Max champion de boxe
Max cherche une fiancée
Max est distrait
Max et Clancy tombent d'accord
Max et l'edelweiss
Max et l'inauguration de la statue
Max et la belle négresse
Max et le téléphone
Max et ses trois mariages
Max et son rival
Max fait du ski
Max fiancé
Max hypnotisé
Max joue le drame
Max manque un riche mariage
Max maîtresse de piano
Max ne se mariera pas
Max prend un bain
Max se trompe d'étage
Max svobodným mládencem
Pacte, Le
Qui a tué Max?
Timidité guérie par le sérum, La
Une bonne pour monsieur, un domestique pour madame
1909 Amoureux de la femme à barbe
Avant et... après
Baromètre de la fidélité, Le
Bridge au plafond, Le
Chapeau-claque, Le
Conquête, Une
En bombe
Ingénieux attentat, L'
Je voudrais un enfant
Kyrelor, bandit par amour
Láskyplná překvapení
Mes voisins me font danser
Mon chien rapporte
N'embrassez pas votre bonne
Petit jeune homme, Le
Petite rosse, La
Ratelier de la belle-mère, La
Romeo se fait bandit
See the Picture!
Soulier trop petit, Le
Timidité vaincue, La
Trop aimée
Un mariage à l'américaine
Une campagne électorale
Une jeune fille romanesque
Une poursuite mouvementée
Une séance de cinématographe
1908 Mon pantalon est décousu
Repos impossible
Très moutarde, La
Vive la vie de garçon
1907 At the Music Hall
Débuts d'un patineur, Les
Idée d'apache
Lèvres collées
Mort d'un toréador, La
Sganarelle
Une mauvaise vie
Vie de Polichinelle, La
1906 C'est papa qui prend la purge
Contrebandiers, Les
Cross Country
Pendu, Le
Poison, Le
Premier cigare d'un collégien, Le
Rencontre imprévue, La
1905 Dix femmes pour un mari
Première sortie d'un collégien, La

Dokumentární

2010 Sodankylä ikuisesti (TV seriál) - a.z.
1995 Evropský film: Jiný Hollywood (TV seriál) - a.z.
1983 Muž v cylindru - herec, a.z.
1980 Hollywood (TV seriál) - a.z.
1921 Screen Snapshots, Series 2, No. 1-F
1920 Screen Snapshots, Series 1, No. 5

Režijní filmografie

Filmy

1924 Der Zirkuskönig
1922 Tři mušketýři
1921 Pro pět ran - buď mojí ženuškou!
Sedm let neštěstí
1917 Max Comes Across
Max Wants a Divorce
Max devrait porter des bretelles
Max et le sac
Max in a Taxi
Max médécin malgré lui
1916 Max et l'espion
Max et le Main-qui-étreint
Max mezi dvěma ohni
1915 Coiffeur par amour
Hasard et l'amour, Le
1914 2 août 1914, Le
Les vacances de Max
Max dans les airs
Max et le commissaire
Max et le mari jaloux
1913 Duel de Max, Le
Mariage forcé, Le
Max Linder pratique tous les sports
Max fotografem
Max jockey par amour
Max toréador
Max virtuose
Rivalité de Max, La
Un enlèvement en hydroaéroplane
1912 Amour tenace
Entente cordiale
Mal de mer, Le
Malle au mariage, La
Match de boxe entre patineurs à roulettes
Max a jeho pes Dick
Max a peur de l'eau
Max amoureux de la teinturière
Max bandit par amour
Max boxeur par amour
Max cocher de fiacre
Max collectioneur de chaussures
Max contre Nick Winter
Max escamoteur
Max et Jane veulent faire du théâtre
Max et la doctoresse
Max et la fuite de gaz
Max et son âne
Max peintre par amour
Max reprend sa liberté
Max émule de Tartarin
Max, professeur de tango
Que peut-il avoir?
Roman de Max, Le
Un mariage au téléphone
Un pari original
Une nuit agitée
Vengeance du domestique, La
Voyage de noces en Espagne
1911 Flûte merveilleuse, La
Max a un duel
Max dans sa famille
Max est charitable
Max et Jane en voyage de noces
Max et sa belle mère
Max se marie
Max, victime du quinquina
Par habitude
Voisin... voisine
1910 Comment Max fait le tour du monde
Láska a sýr
Mariage au puzzle
Max est distrait
Max svobodným mládencem
Qui a tué Max?
1909 Je voudrais un enfant
Láskyplná překvapení
Un mariage à l'américaine
Une campagne électorale
Voleur mondain, Le
1908 Vive la vie de garçon

Scenáristická filmografie

Filmy

1963 V zajetí smíchu
1927 Chasseur de chez Maxim's, Le
1924 Au secours!
Der Zirkuskönig
1922 Tři mušketýři
1921 Pro pět ran - buď mojí ženuškou!
Sedm let neštěstí
1919 Petit café, Le
1917 Max Comes Across
Max Wants a Divorce
Max devrait porter des bretelles
Max et le sac
Max in a Taxi
Max médécin malgré lui
1916 Max et l'espion
Max et le Main-qui-étreint
Max mezi dvěma ohni
1915 Hasard et l'amour, Le
1914 Max dans les airs
Max et le mari jaloux
N'embrassez pas votre bonne
1913 Chapeau de Max, Le
Duel de Max, Le
Débuts d'un yachtman, Les
Max Linder pratique tous les sports
Max fotografem
Max jockey par amour
Max toréador
Max virtuose
Rendez-vous de Max, Le
Un enlèvement en hydroaéroplane
1912 Amour tenace
Entente cordiale
Mal de mer, Le
Malle au mariage, La
Max a jeho pes Dick
Max a peur de l'eau
Max amoureux de la teinturière
Max bandit par amour
Max boxeur par amour
Max cocher de fiacre
Max collectioneur de chaussures
Max escamoteur
Max et Jane veulent faire du théâtre
Max et la doctoresse
Max et la fuite de gaz
Max et la statue
Max et les femmes
Max et son âne
Max lance la mode
Max peintre par amour
Max reprend sa liberté
Max veut grandir
Max émule de Tartarin
Max, professeur de tango
Que peut-il avoir?
Roman de Max, Le
Un mariage au téléphone
Un pari original
Une idylle à la ferme
Une nuit agitée
Vengeance du domestique, La
Voyage de noces en Espagne
1911 Flûte merveilleuse, La
Max dans sa famille
Max et sa belle mère
Voisin... voisine
1910 Effets des pilules de Max, Les
Exploits du jeune Tartarin, Les
Láska a sýr
Max champion de boxe
Max cherche une fiancée
Max est distrait
Max et l'edelweiss
Max et son rival
Max fiancé
Max manque un riche mariage
Max ne se mariera pas
Timidité guérie par le sérum, La
Une bonne pour monsieur, un domestique pour madame
1909 Avant et... après
En bombe
Ingénieux attentat, L'
Je voudrais un enfant
Mon chien rapporte
Petit jeune homme, Le
Trop aimée
Une jeune fille romanesque

Producentská filmografie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace