foto

Beulah Bondi

  • nar. 3.5.1888
    Chicago, Illinois, USA
  • zem. 1.1.1981 (92 let)
    Hollywood, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Beulah se narodila ve městě Valparaiso ve státě Indiana. Její matka Eva Suzanna byla spisovatelka, otec Abraham pracoval v oblasti realit. Svou hereckou kariéru začala ve věku sedmi let, kdy si zahrála na divadelních prknech v titulní roli hry Little Lord Fauntleroy. Studovala na Francis Shimmer Academy a v roce 1918 získala magisterský titul v rétorice na universitě ve Valparaiso. Na Broadwayi debutovala v prosinci roku 1921 ve hře One of the Family. Poté hrála v dalším úspěšném hitu, kterým byla v roce 1926 divadelní hra Maxwella Andersona Saturday´s Children.

Ale až její vystoupení v divadelní hře STREET SCENE ji přivedlo k filmu v pokročilém věku 43 let. Její první filmovou rolí byla role Emmy Jones ve filmové adaptaci zmíněné divadelní hry Elmera Ricea z roku 1931. O rok později se objevila v roli paní Davidsonové po boku Joan Crawford a Waltera Hustona v dramatu RAIN. Beulah byla jednou v prvních pěti žen, které byly nominovány na Oscara v nově vytvořené kategorii pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Poprvé to bylo za roli Rachel Jackson v dramatu THE GORGEOUS HUSSY z roku 1936. Podruhé se jí to podařilo o dva roky později, kdy nominaci získala za roli Mary Wilkins - matky Jamese Stewarta - v dramatu OF HUMAN HEARTS. Matku Jamese Stewarta si zahrála také v romantické komedii VIVACIOUS LADY (1938), v dramatu PAN SMITH PŘICHÁZÍ (1939) nebo v rodinném fantasy snímku ŽIVOT JE KRÁSNÝ (1946). Kvůli svému věku hrála role matek hlavních postav po většinu své kariéry.

I když ve filmech ztvárňovala převážně role matek, nikdy se nevdala ani neměla žádné děti. Zemřela na plicní komplikace způsobené zlomenými žebry v lednu roku 1981 ve věku 92 let.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1973 Robin Hood
1972 She Waits (TV film)
1963 Tammy and the Doctor
1962 The Wonderful World of the Brothers Grimm
1961 Tammy Tell Me True
1959 A Summer Place
The Big Fisherman
1957 The Unholy Wife
1956 Back from Eternity
1954 Track of the Cat
1953 Latin Lovers
1952 Osamělá hvězda
1950 The Baron of Arizona
The Furies
1949 Mr. Soft Touch
Reign of Terror
The Life of Riley
1948 So Dear to My Heart
The Sainted Sisters
The Snake Pit
1947 High Conquest
1946 Breakfast in Hollywood
Sister Kenny
Život je krásný
1945 Muž z Jihu
Zpátky do Bataan
1944 And Now Tomorrow
I Love a Soldier
Our Hearts Were Young and Gay
She's a Soldier Too
The Very Thought of You
1943 Tonight We Raid Calais
Watch on the Rhine
1941 One Foot in Heaven
Serenáda za úsměv
The Shepherd of the Hills
1940 Our Town
Remember the Night
The Captain Is a Lady
1939 On Borrowed Time
Pan Smith přichází
The Under-Pup
1938 Bukanýr
Of Human Hearts
Rozmarná žena
The Sisters
1937 Maid of Salem
Make Way for Tomorrow
1936 Hearts Divided
The Case Against Mrs. Ames
The Gorgeous Hussy
The Invisible Ray
The Moon's Our Home
The Trail of the Lonesome Pine
1935 Bad Boy
Good Fairy, The
1934 Finishing School
Pestrý závoj
Ready for Love
Registered Nurse
Two Alone
1933 Christopher Bean
The Stranger's Return
1932 Rain
1931 Arrowsmith
Street Scene

TV seriály

1960 The Best of the Post (TV seriál)

Dokumentární

1983 The Moviemakers (TV seriál)
1940 Meet the Stars #1: Chinese Garden Festival
1939 Land of Liberty - a.z.

TV pořady

1977 The 29th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1958 Social Security in Action (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace