foto

Fiona Shaw

  • nar. 10.7.1958 (60 let)
    County Cork, Irsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Fiona Shaw se narodila 10. července 1958 v irském městě County Cork a její rodné jméno je Fiona Mary Wilson. Narodila se do nábožensky zaměřené rodiny, a proto byla pokřtěna a stala se z ní katolička. Její otec byl oční chirurg a její matka byla fyzička. Ve svých dětských letech se ráda nechávala oslovovat jako „Fe Fe.“ Navštěvovala gymnázium Scoil Mhuire ve svém rodném městě a po jeho zdárném ukončení nastoupila ke studiu na University College Cork. Také navštěvovala herecké kurzy v Royal Academy of Dramatic Art v Londýně.

Ještě před tím, než se poprvé postavila před kameru zazářila v roce 1983 v Národním divadle v Londýně jako Julie ve hře Richarda Sheridana Rivalové. Tato role plně demonstrovala její komediální nadání a talent pro komediální role. Avšak navzdory jejímu přirozenému komediálnímu talentu si Fiona Shaw vybírala role výjimečné a emočně velmi intenzivní. A divadlo vlastně dodnes zůstává její hlavní doménou a parketou a zaznamenává v něm mnohem větší úspěchy, nežli ve filmu. Získala si pozornost publika i kritiků svými vedlejšími rolemi ve hrách Jak se vám líbí (1984), Nebezpečné známosti (1985), Zkrocení zlé ženy (1987) či Šťastné dny (2007), ale i rolemi hlavními ve hrách Electra (1988), The Good Person of Sechuan (1989), Hedda Gabler (1991), Nejlepší léta slečny Brodiové (1998) či Medea (2000). Fiona Shaw se také rozhodla zdramatizovat báseň Pustá země od T. S. Eliota a jako divadelní přestavení pro jednu osobu ji předvedla v roce 1996 v Libertzy Theatre v New Yorku a dostalo se jí ohromného uznání a potlesku. Díky svým rolím je také držitelkou mnoha divadelních cen. Doma má například dvě ocenění London Evening Standard Theatre Awards (za nejlepší ženský herecký výkon ve hrách Machinal a Medea), dvě ocenění Laurence Olivier Theatre Award (za divadelní herecký objev a za nejlepší ženský herecký výkon ve hře Machinal) a dvě ocenění London Critics Circle Theatre (za nejlepší ženský herecký výkon ve hrách Hedda Gabler a Electra). A mimo jiné byla také nominována na ocenění Tony Award za svou roli ve hře Medea.

Před kameru si poprvé Fiona Shaw stoupla v roce 1984, kdy si zahrála v krátkometrážním snímku THE MAN WHO SHOT CHRISTMAS. Svou druhou roli pak dostala ve stejném roce v jednom z příběhů seriálu o případech Sherlocka Holmese s názvem MRZÁK. Jejím prvním zajímavějším snímkem je oscarový film MOJE LEVÁ NOHA (1989), kde si zahrála roli doktorky Eillen Cole. Postupně se objevovala v dalších a dalších filmech, ale je jasné, že mnohem větší úspěchy zažívala na divadelních jevištích a film byl pro ni na vedlejší koleji. Přesto vytvořila role v několika snímcích, které stojí za zmínku. Zahrála si například roli paní Croftové v televizním snímku PERSUASION (1995), za kterou přišla její dosud jediná nominace na některou z filmových z cen. Bohužel však ocenění Chlotrudis Award nezískala. Dále se objevila ve filmu JANE EYRE (1996) jako paní Reedová, ztvárnila také roli paní Nugentové ve filmu MALÝ ŘEZNÍK (1997) a mohli jsme ji také vidět ve snímku RKO 281 (1999) v roli Heddy Hopper. Nelze se také nezmínit o čtyřdílné televizní minisérii GORMENGHAST (2000), kde se objevila jako Irma Prunesquallor.

Největší celosvětový filmový komerční úspěch Fiony Shaw však přišel až v roce 2001. Tehdy se totiž objevila v roli tetičky Harryho Pottera, Petunie Dursleyové, ve filmu HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ. Rázem ji znali diváci po celém světě. Svou roli v tomto kasovním trháku si pak ještě zopakovala ve filmech HARRY POTTER A TAJEMNÁ KOMNATA (2002), HARRY POTTER A VĚZEŇ Z AZKABANU (2004) a HARRY POTTER A FÉNIXŮV ŘÁD (2007). Chyběla pouze ve čtvrtém dílu série, v „Ohnivém poháru“ kvůli zkracování knihy na rodinu Dursleyových nezbylo místo. A to se patrně bude opakovat i u šestého dílu série, kde to nevypadá, že by se měla tato rodinka objevit. A zda se objeví v sedmém díle snad zatím neví ani scénárista.

Fioně Shaw se však nevyhnul ani jeden skandál. Před mnoha lety se v tisku objevila informace, že tato herečka má intimní poměr s jinou herečkou, s o 15 let mladší Saffron Burrows. Ani jedna z nich tuto informaci veřejně nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. Nicméně je jisté, že obě dvě herečky společně bydlely v jednom domě ve městě Essex. Zároveň se objevily společně v Národním divadle ve hře The PowerBook, která byla zdramatizována podle stejnojmenné knihy od Jeanette Winterson. V této hře si obě dvě herečky zahrály milenky. Ale náklonnost k ženskému pohlaví je u Fiony Shaw patrná. V roce 2006 ji totiž časopis Pink List, který je zaměřen na homosexuální menšinu, zařadil do žebříčku nejvlivnějších homosexuálních mužů a žen na 69. místo.

V roce 2001 se Fiona Shaw dočkala zřejmě pro ni ocenění největšího. V tomto roce jí byl totiž udělen Řád britského impéria, a tato herečka se tak zařadila po bok mnoha velkých osobností Anglie.V současnosti se Fiona Shaw i nadále věnuje převážně hraní v divadle. Zároveň však také natáčí snímek TREE OF LIFE, jehož uvedení je plánováno na rok 2009 a v němž si zahraje po boku Brada Pitta či Seana Penna. Každopádně je jasné, že ve filmu se Fiona Shaw objevovala a bude objevovat jen sporadicky, protože její hlavní náplní a zábavou je divadlo, v němž dosáhla největších životních úspěchů a v němž na ni ještě určitě čeká mnoho zajímavých rolí.

Jiří "freddy" Svoboda

Herecká filmografie

Filmy

2018 Colette: Příběh vášně
Lizzie
2017 Hroch
2016 Bílý král
Maigret klade past (TV film)
Out of Innocence
2013 Slečna Marplová: Greenshawova Kratochvíle (TV film)
Učitelka angličtiny
2011 Strom života
2010 Harry Potter a Relikvie smrti - část 1
My jsme věřili
2009 Dorian Gray
2007 Harry Potter a Fénixův řád
Okamžik zlomu
Trial and Retribution XIV: Mirror Image (TV film)
2006 Černá Dahlia
Život jde dál
2004 Harry Potter a vězeň z Azkabanu
2002 Doctor Sleep
Harry Potter a Tajemná komnata
2001 Harry Potter a Kámen mudrců
Mind Games
Sedmý proud (TV film)
Triumf lásky
1999 Poslední září
RKO 281 (TV film)
1998 Mstitelé
1997 Anna Kareninová
Malý řezník
Richard II (TV film)
1996 Jana Eyrová
1995 Persuasion
Waste Land, The
1994 Seascape (TV film)
1993 Hedda Gabler (TV film)
Semtex Blues
Super Mario Bros.
1992 Big Fish, The
Maria's Child
1991 For the Greater Good (TV film)
London Kills Me
1990 Měsíční hory
Tři muži a mladá dáma
1989 Moje levá noha
1985 Píseň lásky (TV film)
Sacred Hearts

TV seriály

2018 Na mušce (TV seriál)
God, I'm Tired (S01E08)
I Don’t Want to Be Free (S01E07)
Take Me to the Hole! (S01E06)
další epizody (8)
2017 Smaragdové město (TV seriál)
Prison of the Abject (E02)
The Beast Forever (E01)
2016 Channel Zero (TV seriál)
Welcome Home (S01E06)
Guest of Honor (S01E05)
A Strange Vessel (S01E04)
další epizody (6)
2011 True Blood: Pravá krev (TV seriál)
Až zemřu já... (S04E12)
Duše v ohni (S04E11)
Ať shoří celý dům (S04E10)
další epizody (12)
2000 Gormenghast (TV seriál)
1995 The Last Machine (TV seriál)
1985 Theatre Night (TV seriál)
1984 Z archivu Sherlocka Holmese (TV seriál)
Mrzák (S01E05)
1982 All for Love (TV seriál)

Dokumentární

2017 Bez názvu - vyp.
2015 Shakespeare in Practice: Muse of Fire
2013 Muse of Fire
2004 Head to Shrunken Head
2002 Great Britons (TV seriál)
1995 Wagner's Women (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace