foto

Vlasta Burian

  • nar. 9.4.1891
    Liberec, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 31.1.1962 (70 let)
    Praha, Československo

Zajímavosti o tvůrci (30)

  • Šíleně smutná princezna (1968)

    - Královská hymna je smích Vlasty Buriana z nahrávky "V zajetí smíchu". (Kuny27)

  • Čertův mlýn (TV film) (1958)

    - Pořad je jedinou prací Vlasty Buriana pro Českou televizi. (sator)

  • Byl jednou jeden král... (1954)

    - Manželka Jana Wericha povedala režisérovi Zemanovi, že obsadením Vlasty Buriana na seba uplietol pekný bič. (Raccoon.city)

  • Byl jednou jeden král... (1954)

    - Vlasta Burian si ve filmu zahrál díky Janu Werichovi. Když byl Vlasta Burian v roce 1945 nařčen z kolaborantství, Jan Werich s Jiřím Voskovcem složil a nazpíval písničku, pojednávající o Burianově zradě. Když bylo Burianovo jméno očištěno, Werich začal cítit vinu, a tak se postaral o jeho obsazení do role Atakdále. (Terez_Vv)

  • Byl jednou jeden král... (1954)

    - U Vlasty Buriana bylo známo, že těžko snášel konkurenci. Výjimku v tomto tvořil minimálně právě Jan Werich, kterého Burian uznával a velice ho jeden čas trápila vážná Werichova nemoc. (Nach)

  • Byl jednou jeden král... (1954)

    - První a zároveň poslední barevný film Vlasty Buriana. (Zdroj: ČSFD.cz)

  • Dva mrazíci (1954)

    - Jediný film, který namlouval Vlasta Burian. (facojurka)

  • Dovolená s Andělem (1952)

    - Podle historika Pavla Jirase měl roli Vyhlídky, kterou hrál Josef Kemr,  ztvárnit Vlasta Burian, který přišel i s původním nápadem na film. [Zdroj: iDNES.cz] (ForGump)

  • Plavecký mariáš (1952)

    - Postavu nahluchlého voraře Šindeláře, jak je tu uvedeno, měl hrát původně Vlasta Burian. Ten se na roli velice těšil, jenže jeho manželce se nezamlouvalo, že je to jenom malá role, tak to kvůlí ní odřekl. (cariada)

  • Císařův pekař - Pekařův císař (1951)

    - V Burianovom filme Hrdina jedné noci hovorí v jednej zo scén ku koncu filmu Vlastovi Burianovi Václav Trégl zaklínaciu formulku: "dymián.. Lalicha, paprte, acháno, acháno..." Reč Lubomíra Lipského zrejme vznikla na základe tejto zaklínacej historickej, resp. ľudovej formulky. (Zdroj: ČSFD.cz)

  • Rodinné trampoty oficiála Tříšky (1949)

    - Režisér chtěl původně do hlavní role obsadit Vlastu Buriana, ale ten měl v té době zákaz hraní. Zkoušel také Jaroslava Vojtu, ale ten nebyl v roli dost dobrý. (raininface)

  • Zlaté dno (1942)

    - Pri rozhovore Cyril (Vlasta Burian) pýta doktora (František Filipovský), koľko má rokov. Ten mu odpovedá, že o 10 viac než on. V skutočnosti mal Burian v čase natáčania 51 rokov, kým Filipovský len 35. Filipovský bol ale maskovaný tak, aby vyzeral na viac než 60. (J.J.1972)

  • Ducháček to zařídí (1938)

    - Je to jeden z mála filmov, kde Vlasta Burian (Ducháček) nespieval. (Raccoon.city)

  • Tři vejce do skla (1937)

    - Filmári potrebovali zachytiť kúpeľný ruch na hlavnej kolonáde. Kamera bola pripravená a v tom sa postavil pred kameru vysoký muž. Žiadali ho, aby odstúpil. Nereagoval. Išiel k nemu Vlasta Burian a povedal mu: „Pane, my tu musíme natáčať, pozerajte na ten mrak, čo sa hrnie, a postavte si rýchlo niekam inam." Muž však stručne vyhlásil, že on môže stať, kde chce, a že sa z miesta nepohne. Privolaný strážnik to skončil jednoducho a udrel pána pelendrekom po hlave, on si dal povedať a odišiel do kníhkupectva. Bol to K.H. Frank, majiteľ onoho kníhkupectva, neskôr tyran a vrah. (Zdroj: idnes.cz) (Raccoon.city)

  • Hrdina jedné noci (1935)

    - Snímek s Vlastou Burianem Hrdina jedné noci se měl původně jmenovat Výlet do rytířských dob. Pod tímto názvem jej nalezneme v několika číslech filmovém týdeníku Kinorevue (1. ročník, 1934/35). Nový název se poprvé v Kinorevue objevil v č. 33 (r. 34/35) z 10. 4. 1935.

    (Futt)

  • Hrdinný kapitán Korkorán (1934)

    - Když kapitán Korkorán (Vlasta Burian) mluví o topičovi na parníku Primátor Dittrich, říká: "Kdyby tam dal o lopatku víc, tak to vybouchne jak František Josef, a to byl nějakej parník!" Mluví o katastrofě pražského parníku, kterému vybuchl kotel u Palackého nábřeží 19. května 1898. Při neštěstí zahynuli tři lidé. (Stejšn)

  • Hrdinný kapitán Korkorán (1934)

    - Korkorán (Vlasta Burian) hlásí inspektorovi (Jaroslav Marvan), že je na 48. stupni večerníkovém (severní šířka) a 23. stupni poledníkovém (východní délka). Takové místo se ale nachází na hranicích Ukrajiny a Rumunska. (rakovnik)

  • Hrdinný kapitán Korkorán (1934)

    - Film se natáčel v Poděbradech na nádraží a kolonádě. Část filmu před odjezdem Korkorána (Vlasta Burian) do lázní se natáčela na Vltavě, např. ve Velké Chuchli. (M.B)

  • Nezlobte dědečka (1934)

    - Jonáš/Eman (Vlasta Burian) říká, že bydlí v Hopfenštokově ulici. Tak se skutečně jmenovala v Praze od poloviny 19. století do roku 1952 dnešní ulice Navrátilova na Novém Městě. (rakovnik)

  • Exekutor v kabaretu (1933)

    - Film Exekutor v kabaretu z roku 1933 natočil režisér Robert Zdráhal (současně napsal k filmu námět a scénář), což byla jeho jediná práce ve zvukovém filmu. Hlavní roli ve filmu hrál Ferry Víšek, který byl známý tím, že to byl imitátor Vlasty Buriana, a i v tomto filmu Buriana imitoval (Víšek se ve filmu objevil už v roce 1932, a to v komedii Šenkýřka „U divoké krásy"). Tato situační fraška měla premiéru 18. května 1934 a v premiérovém kině Olympic se hrála jeden týden. (krib)

<< předchozí 1 2

Herecká filmografie

Filmy

1958 Čertův mlýn (TV film)
1956 Herecké anekdoty (TV film)
Zaostřit, prosím!
1955 Muž v povětří
1954 Byl jednou jeden král...
Dva mrazíci - vyp.
Nejlepší člověk
1950 Slepice a kostelník
1942 Ryba na suchu
Zlaté dno
1941 Provdám svou ženu
Přednosta stanice
1940 Katakomby
Když Burian prášil
1939 U pokladny stál...
Ulice zpívá
1938 Ducháček to zařídí
1937 Tři vejce do skla
1935 Hrdina jedné noci
Hrdina jedné noci (německá verze)
Nová píseň
Tři muži na silnici (slečnu nepočítaje)
1934 Hrdinný kapitán Korkorán
Nezlobte dědečka
1933 Dvanáct křesel
Pobočník Jeho Výsosti
Pobočník Jeho Výsosti (německá verze)
Revizor
U snědeného krámu
1932 Anton Špelec, ostrostřelec
Funebrák
Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa
1931 On a jeho sestra
On a jeho sestra (německá verze)
To neznáte Hadimršku
To neznáte Hadimršku (německá verze)
1930 C. a k. polní maršálek
C. a k. polní maršálek (německá verze)
1927 Milenky starého kriminálníka
1926 Falešná kočička aneb Když si žena umíní
Lásky Kačenky Strnadové
1923 Tu ten kámen

Dokumentární

2016 Věčná Slavia - a.z.
2014 Filmy pod taktovkou FOK - a.z.
Naše krev je Sparta (TV film) - a.z.
2010 Vlasta Burian, jak ho neznáte
2007 Příběhy slavných (TV seriál)
Sesazený král (S08E08)
1995 Muž s velkou klikou (TV film) - a.z.
1987 Portrét krále komiků
1978 Magistři smíchu - a.z.
1964 Humor je vážná věc (TV film) - a.z.
1963 Král komiků
1958 Vlasta Burian
1953 Kolotoč humoru
1941 II. Filmové žně
1914 Fotbalový turnaj o Stříbrný pohár

Režijní filmografie

Filmy

1939 Ulice zpívá

Host

TV pořady

2016 Písničky Vlasty Buriana (TV pořad)
2014 Baťa v kostce (TV pořad)
1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 242)