foto

Richard Dix

  • nar. 18.7.1893
    St. Paul, Minnesota, USA
  • zem. 20.9.1949 (56 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Richard Dix se narodil 18. července 1893 jako Ernest Carlton Brimmer v St. Paulu (Minnesota). Na přání otce začal studovat medicínu, kterou ale nebral vážně a věnoval se spíše přípravě rolí ve školním dramatickém souboru, kde se brzy projevil jeho nesporný herecký talent a většinou se objevoval v hlavních rolích v mnoha školních hrách. Herectví mu učarovalo a tak po roce studií opustil univerzitu a nechal ze zaměstnat jako úředník v bance, aby se ve volném čase mohl věnovat herectví. První profesionální vystoupení si odbyl s místní divadelní společností. Dalším působištěm byl New York až nakonec skončil v Los Angeles, kde se stal hvězdou proslulé divadelní společnosti Olivera Morosco (Morosco stock company). Díky úspěchu na této scéně se propracoval až ke smlouvě s filmovou společností Famous Players-Lasky (později Paramount).

Na filmovém plátně debutoval v roce 1917 ve filmu ONE OF MANY (r. Christy Cabanne). Ve svém druhém filmu NOT GUILTY o čtyři roky později si zahrál dvojroli (dvojčata Paula a Arthura Ellisona). Asi nejvýraznější film jeho začínající kariéry byl v roce 1923 biblický příběh Cecila B. DeMilleho DESATERO PŘIKÁZÁNÍ. V dalších letech hrál v několika filmech, kde díky své mužné postavě většinou představoval mladé urostlé a sportovně nadané muže. Posledním filmem němé éry byl pro Richarda Dixe film THE LOVE DOCTOR (r. Paul Scardon) z roku 1929. Ještě téhož roku natočil svůj první zvukový film NOTHING BUT THE TRUTH (r. Victor Schertzinger).

Příchod zvuku do filmu znamenal pro Richarda nové možnosti a jeho kariéra stoupala vzhůru. Odešel od Paramountu a získal smlouvu u společnosti RKO (Radio-Keith-Orpheum) Pictures. Začátkem 30. let se dostal na vrchol své herecké kariéry, když v roce 1931 získal nominaci na Oscara v kategorii nejlepšího herce v hlavní roli za svůj výkon ve filmu CIMARRON (r. Wesley Ruggles). V roce 1933 exceloval ve snímku THE GREAT JASPER (r. J. Walter Ruben) a v roce 1935 přišla další zajímavá role ve futuristickém filmu britské produkce THE TUNNEL (r. Maurice Elvey). Ve 40. letech se stal hlavní hvězdou série noir filmů THE WHISTLER, když hrál v prvních sedmi epizodách (1944-1947).

Richard Dix byl dvakrát ženatý. Z krátkého prvního manželství (1931 - 1933) s Winifred Coe vzešla dcera Martha Mary Ellen. Podruhé se oženil v roce 1934 s Virginii Webster se kterou měl dvojčata, syny Richarda a Roberta. Dceru Virginie Webster, Saru Sue si osvojil. Manželství trvalo až do Richardovi smrti (selhání srdce) , která ho zastihla 20. září 1949 v Los Angeles. Je pohřben na hřbitově Forest Lawn Memorial Park v Glendale. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

1947 The Thirteenth Hour
1946 Mysterious Intruder
The Secret of the Whistler
1945 The Power of the Whistler
Voice of the Whistler
1944 Mark of the Whistler, The
The Whistler
1943 Buckskin Frontier
The Ghost Ship
The Kansan
Top Man
1942 American Empire
Eyes of the Underworld
Tombstone, the Town Too Tough to Die
1941 Badlands of Dakota
The Roundup
1940 Cherokee Strip
Men Against the Sky
The Marines Fly High
1939 Here I Am a Stranger
Man of Conquest
Reno
Twelve Crowded Hours
1938 Blind Alibi
Sky Giant
1937 Devil's Playground
It Happened in Hollywood
The Devil Is Driving
1936 Devil's Squadron
Special Investigator
Yellow Dust
1935 The Arizonian
The Tunnel
1934 His Greatest Gamble
Hollywood on Parade No. B-1
Stingaree
West of the Pecos
1933 Ace of Aces
Day of Reckoning
No Marriage Ties
The Great Jasper
1932 Hell's Highway
Roar of the Dragon
The Conquerors
Ztracená eskadra
1931 Cimarron
Secret Service
The Public Defender
Uloupené šperky
Young Donovan's Kid
1930 Lovin' the Ladies
Shooting Straight
1929 Nothing But the Truth
Redskin
Seven Keys to Baldpate
The Love Doctor
The Wheel of Life
Ziegfeld Midnight Frolic, A
1928 Easy Come, Easy Go
Moran of the Marines
Sporting Goods
Warming Up
1927 California or Bust
Knockout Reilly
Man Power
Paradise for Two
Shanghai Bound
The Gay Defender
1926 Fascinating Youth
Let's Get Married
Say It Again
The Quarterback
1925 A Man Must Live
Lucky Devil, The
Men and Women
Shock Punch, The
Too Many Kisses
Vanishing American, The
Womanhandled
1924 Icebound
Manhattan
Sinners in Heaven
The Stranger
Unguarded Women
1923 Desatero přikázání
Duše na prodej
Quicksands
Racing Hearts
The Christian
To the Last Man
Volání kaňonu
Woman with Four Faces, The
1922 Fools First
The Bonded Woman
The Glorious Fool
The Sin Flood
The Wall Flower
Yellow Men and Gold
1921 All's Fair in Love
Dangerous Curve Ahead
Not Guilty
The Poverty of Riches
1917 One of Many

Dokumentární

1975 The ABC's of Sex Education for Trainable Persons - vyp.
1951 Screen Snapshots: Hollywood Memories - a.z.
1939 Land of Liberty - a.z.
1930 Voice of Hollywood No. 3, The
1923 Screen Snapshots, Series 4, No. 8
1922 Screen Snapshots, Series 3, No. 15

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace