foto

Joan Blondell

  • nar. 30.8.1906
    New York City, New York, USA
  • zem. 25.12.1979 (73 let)
    Santa Monica, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Joan Blondell, rodným menom Rose Joan Blondell, sa narodila 30.8.1906 v New Yorku. Bola americkou filmovou aj televíznou herečkou. Objavila sa vo viac ako 100 filmoch, vrátane televíznych.

Narodila sa v hereckej rodine. Jej otec Ed bol komikom a jej sestra Gloria herečkou. Na doskách, ktoré znamenajú svet, sa Joan objavila už vo veku 4 mesiacov, kedy hrala dcéru Peggy Astaire v hre The Greatest Love.

V roku 1926 vyhrala v Dallase súťaž krásy a skončila štvrtá na súťaži Miss America. Potom pracovala ako modelka a úradníčka. V roku 1927 sa vrátila do New Yorku s cieľom začať hereckú kariéru, čo sa jej napokon podarilo. V roku 1930 hrala po boku Jamesa Cagneyho v Penny Arcade.

Po tom, ako Al Johnson videl túto hru, kúpil práva a predal ich štúdiu Warner Brothers. Joan sa teda presťahovala do Hollywoodu. Jack Warner chcel zmeniť jej meno na Inez Holmes, ale ona odmietla. U Warner Brothers nastalo pre Joan Blondellovú zlaté obdobie. Natočila filmy ako Public Enemy či Sinner's Holiday. Keď opúšťala Warner Bros., mala na konte už vyše 50 filmov. V roku 1951 bola nominovaná na Oscara ako vedľajšia herečka vo filme The Blue Veil.

Televíznu kariéru začala hosťovaním v sitcome Family Affair. Neskôr sa objavovala v ďalších seriáloch, ako Here Comes the Brides, Banyon a v iných.

Bola 3-krát vydatá. Zomrela na leukémiu 25.12.1979 v Kalifornii, vo veku 73 rokov.

Saber

Herecká filmografie

Filmy

1981 Woman Inside, The
1979 Rebels, The (TV film)
The Glove
Šampion
1978 Battered (TV film)
Pomáda
1977 Baron, The
Premiéra
1976 Death at Love House (TV film)
Won Ton Ton, the Dog Who Saved Hollywood
1975 Dead Don't Die, The (TV film)
Winner Take All (TV film)
1974 Bobby Parker and Company (TV film)
1971 Podporujte svého pistolníka!
1970 The Phynx
1969 Big Daddy
1968 Kona Coast
Stay Away, Joe
1967 The Spy in the Green Hat
Waterhole #3
Winchester '73 (TV film)
1966 Povznesen nad pomstu
1965 Cincinnati Kid
1964 Hrdinové bez kalhot
1961 Angel Baby
1957 Lizzie
This Could Be the Night
Will Success Spoil Rock Hunter?
Žena, která všechno ví
1956 The Opposite Sex
1955 When the Talkies Were Young - a.z.
1951 The Blue Veil
1950 For Heaven's Sake
1947 Christmas Eve
The Corpse Came C.O.D.
Ulička přízraků
1945 Dobrodružství
Don Juan Quilligan
V Brooklynu roste strom
1943 Cry 'Havoc'
1942 Lady for a Night
1941 Model Wife
Three Girls About Town
Topper se vrací
1940 I Want a Divorce
Two Girls on Broadway
1939 East Side of Heaven
Good Girls Go to Paris
Off the Record
The Amazing Mr. Williams
The Kid from Kokomo
1938 There's Always a Woman
1937 Back in Circulation
Stand-In
Talent Scout - a.z.
The King and the Chorus Girl
The Perfect Specimen
1936 Bullets or Ballots
Colleen
Gold Diggers of 1937
Sons o' Guns
Stage Struck
Three Men on a Horse
1935 Broadway Gondolier
Miss Pacific Fleet
Things You Never See on the Screen
Traveling Saleslady
We're in the Money
1934 Dames
He Was Her Man
Hollywood Newsreel
I've Got Your Number
Kansas City Princess
Smarty
1933 Blondie Johnson
Broadway Bad
Convention City
Footlight Parade
Goodbye Again
Havana Widows
Just Around the Corner
Lawyer Man
Zlatokopové z roku 1933
1932 Big City Blues
Central Park
Make Me a Star
Miss Pinkerton
The Crowd Roars
The Famous Ferguson Case
The Greeks Had a Word for Them
Three on a Match
Union Depot
1931 Big Business Girl
Blonde Crazy
God's Gift to Women
Illicit
Millie
My Past
Night Nurse
Other Men's Women
The Reckless Hour
Veřejný nepřítel
1930 Broadway's Like That
Devil's Parade, The
Sinners' Holiday
The Heart Breaker
The Office Wife

TV seriály

1972 Banyon (TV seriál)
1968 Here Come the Brides (TV seriál)
1965 Kilroy (TV seriál)
1964 The Twilight Zone (TV seriál)
What's in the Box (S05E24)
1957 The Real McCoys (TV seriál)

Dokumentární

2010 Dějiny Hollywoodu (TV seriál) - a.z.
1984 Going Hollywood: The '30s
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1965 Cincinnati Kid Plays According to Hoyle, The
1941 Meet the Stars #2: Baby Stars
1935 Screen Snapshots Series 14, No. 8
1933 Hollywood on Parade No. A-13

TV pořady

1974 American Film Institute Salute to James Cagney, The (TV pořad)
1969 It's Your Bet (TV pořad)
1950 The Frank Sinatra Show (TV pořad)
1949 Twenty Questions (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace