foto

Madeleine Stowe

  • nar. 18.8.1958 (59 let)
    Eagle Rock, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka Madeleine Stowe, najstaršia z troch sestier, zdedila po rodičoch britsko-kostarický pôvod. Už od detstva znášala rany osudu, keď jej otec trpel sklerózou multipex, čo ju poznačilo aj počas dospievania v mestečku Eagle Rock v Kalifornii. Keď mala desať rokov, začala chodiť na hodiny klavíru s úmyslom stať sa profesionálnou pianistkou. Po nešťastnom úmrtí jej učiteľa sa týchto plánov nadobro vzdala a išla študovať žurnalistiku na University of Sounthern California. Počas štúdia sa dobrovoľne prihlásila do divadla Solaris, kde si ju prvýkrát všimol hľadač talentov a ponúkol jej prácu v televíznych filmoch.

Po dlhšom účinkovaní v produkciách určených pre TV prišla v roku 1987 prvá veľká filmová úloha. Krimi-komédia STAKEOUT, kde Madeleine zažiarila po boku Richarda Dreyfussa a Emilia Esteveza, patrila v osemdesiatych rokoch medzi najúspešnejšie komerčné filmy štúdia Disney. Nasledujúce projekty, akčný film Tonyho Scotta REVENGE a kriminálka TWO JAKES, ju v očiach filmových fanúšikov zaškatuľkovali ako herečku vedľajších postáv. V roku 1992 si zahrala hlavnú ženskú hrdinku v oscarovej historickej dráme LAST OF THE MOHICANS a konečne na seba upriamila zraky kritikov aj divákov. Od okamihu medzinárodného úspechu filmu sa z Madeleine Stowe stala vyhľadávaná hollywoodska herečka a filmové ponuky sa začali hrnúť.

V dráme SHORT CUTS pod režijným vedením Roberta Altmana stelesnila manželku Tima Robbinsa a v nasledujúcich snímkoch BLINK, CHINA MOON či BAD GIRLS hrala zväčša osudové ženy, snažiace sa zmeniť svoj osud. Fenomenálnym úspechom bola rola doktorky v temnom sci-fi kinohite TWELVE MONKEYS, kde sa objavila po boku populárneho Bruca Willisa a Brada Pitta. Psychotický film Terryho Gilliama o cestovaní v čase sa na dlhší čas stal posledným vo filmografii herečky. V roku 1996 sa kvôli materským povinnostiam vytratila zo scény, aby sa o dva roky k filmovému remeslu opäť vrátila. Aj keď sa jej už nikdy nepodarilo nadviazať na predošlé úspechy, stále je v kurze a posledným významným míľnikom v kariére zostáva vojnová dráma WE WERE SOLDIERS opisujúca konflikt v údolí La Drang počas vojny vo Vietname.

Madeleine je v súčasnosti vydatá za herca Briana Benbena a spolu vychovávajú dcéru May. S manželom obývajú rozsiahly ranč s dobytkom v Texase, kde sympatická herečka trávi všetok voľný čas, ktorého má vďaka sporadickému účinkovaniu v televízii neúrekom.

Pan "Visáč" Tlustej

Herecká filmografie

Filmy

2009 Naděje přichází o Vánocích (TV film)
2006 Southern Comfort (TV film)
2005 Saving Milly (TV film)
2003 Oktanový kult
2002 Ve jménu Angela
Údolí stínů
Úžasní Ambersonovi (TV film)
2001 Impostor: Živá zbraň
1999 Generálova dcera
1998 Podoby lásky
Zakázaná touha
1995 12 opic
1994 Pistolnice
1993 Prostřihy
Sledování
Záblesk ve tmě
1992 Poslední Mohykán
Zhoubná vášeň
1991 Closet Land
Čínský měsíc
1990 Dva Jakeové
Pomsta
1989 Super sázka
Tropical Snow
1987 Policejní dohled
1986 Krev a orchideje (TV film)
1984 Amazons (TV film)
1978 Deerslayer, The (TV film)
Narození Páně (TV film)

TV seriály

2016 12 opic (TV seriál)
Vzpomínky na budoucnost (S02E13)
2015 Pomsta (TV seriál)
Two Graves (S04E23)
Plea (S04E22)
Aftermath (S04E21)
další epizody (13)
2014 Pomsta (TV seriál)
Atonement (S04E10)
INTEL (S04E09)
Contact (S04E08)
další epizody (22)
2013 Pomsta (TV seriál)
Exodus (S03E10)
Surrender (S03E09)
Secrecy (S03E08)
další epizody (23)
2012 Pomsta (TV seriál)
Odhalení (S02E09)
Rodokmen (S02E08)
Pokání (S02E07)
další epizody (20)
2011 Pomsta (TV seriál)
Nátlak (S01E11)
Loajalita (S01E10)
Podezření (S01E09)
další epizody (11)
2007 Vize zločinu (TV seriál)
1981 Gangster Chronicles, The (TV seriál)
1980 Beulah Land (TV seriál)

Dokumentární

2010 The Making of 'Last of the Mohicans'
2007 Obsession: The Sex and Violence of Revenge
2002 We Were Soldiers: Getting It Right
2000 2000 ALMA Awards
Directors: Terry Gilliam, The
1999 The Directors (TV seriál)
1996 Hamster Factor and Other Tales of Twelve Monkeys, The
1993 Luck, Trust & Ketchup: Robert Altman In Carver Country

TV pořady

2012 Katie (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
1994 66. Annual Academy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2018 Unbound Captives

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(207)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace