foto

Jan Svěrák

  • nar. 6.2.1965 (52 let)
    Žatec, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér, scenárista a syn Zdeňka Svěráka se narodil v Žatci. Na pražské FAMU vystudoval katedru dokumentární tvorby a do povědomí diváků se zapsal hned svým prvním hraným filmem Obecná škola (1991), jenž získal nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Už v roce 1988 získal studentského Oscara pro začínající umělce za film Ropáci a v roce 1996 potom Oscara za nejlepší cizojazyčný film Kolja.

V rámci své režijní tvorby se svým otcem jako scenáristou úzce spolupracuje a společně kromě již zmíněných natočili také například filmy Akumulátor 1 (1994), Tmavomodrý svět (2001), Vratné lahve (2007), Kuky se vrací (2010) nebo Tři bratři (2014). Dále se do jeho filmografie řadí filmy Jízda (1994) a celovečerní dokument Tatínek (2004).

(Bioscop)

Režijní filmografie

Filmy

2017 Po strništi bos
2014 Tři bratři
2010 Kuky se vrací
2007 Vratné lahve
2001 Tmavomodrý svět
1996 Kolja
1994 Akumulátor 1
Jízda
1991 Obecná škola
1988 Ropáci (studentský film)

Dokumentární

2013 Proso - opereta DJC (koncert)
2010 Film o filmu: Mamas & Papas II - Jak se točily velryby (TV film)
2004 Tatínek
1986 Vesmírná Odysea II (studentský film)
1985 Však su vinař (studentský film)
1984 Sbohem, nádražíčko (studentský film)

Producentská filmografie

Filmy

2017 Po strništi bos
2014 Tři bratři
2010 Kuky se vrací
2007 Tajnosti
Vratné lahve
2001 Tmavomodrý svět
1996 Kolja

Dokumentární

2004 Tatínek

Scenáristická filmografie

Filmy

2017 Po strništi bos
2010 Kuky se vrací
1994 Akumulátor 1
Jízda
1988 Ropáci (studentský film)

Dokumentární

2004 Tatínek
1985 Však su vinař (studentský film)

Herecká filmografie

Kameramanská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(3 627)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace