foto

Michael Gough

  • nar. 23.11.1916
    Kuala Lumpur, Malajsie
  • zem. 17.3.2011 (94 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michael Gough se narodil 23. listopadu 1917 v Kuala Lumpur Francis Atkins a Francisi Goughovi. Vzdělání získal na Rose Hill School a poté na Durham School.

"Je zde nejasnost o tom kdy jsem se narodil. Moje sestra říká, že to bylo v roce 1916. Ztratil jsem svůj rodný list, tak nevím."

Debutoval v roce 1948 ve snímku BLANCHE FURY jako Laurence Fury a od té doby již byl hojně obsazovaný. V historickém dramatu RICHARD III. v roce 1955 ztvárnil jednoho z vrahů vévody z Clarence. Následně se proslavil v hororových snímcích, jako jsou DRACULA (1958), kde jako Arthur Holmwood pomáhal Van Helsingovi zbavit svět krvelačného upíra; v HORRORS OF THE BLACK MUSEUM (1959) jako spisovatel Edmond Bancroft hledá inspiraci pro přesný popis zločinu; ve FANTOMOVI OPERY (1962) ztvárnil zkaženého lorda Ambrose d'Arcy, který ukradne životní dílo skladatele, ze kterého se později stane proslulý fantom (Herbert Lom). V neposlední řadě hororovo - satanistických počinů zmiňme SATAN´S SLAVE (1976), kde pomohl k pochmurné atmosféře jako strýc Alexander Yorke.

"Pravděpodobný důvod pro to, že jsem herec, je ten, že jsem nemusel skládat zkoušky. - Byl jsem ve škole beznadějný případ, nikdy jsem nesložil jedinou zkoušku."

Těžko zmínit většinu jeho hereckých příležitostí, hrál ve více než 150 snímcích, u nás se dozajista nejvíce vryl do paměti jako věrný sluha Alfréd Pennyworth v Burtonově BATMANOVI. Byl jedním z mála herců, kteří se objevili ve všech čtyřech sériích: BATMAN (1989), BATMAN SE VRACÍ (1992), BATMAN NAVŽDY (1995) a nakonec i BATMAN A ROBIN (1997). S režisérem Timem Burtonem pak pokračoval ve spolupráci i na snímcích OSPALÁ DÍRA (1999) jako notář Hardenbrook, v MRTVÉ NEVĚSTĚ TIMA BURTONA (2005) a ve svém posledním snímku ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ (2010). Byla to pro něj již druhá "Alenka", v té první hrál v roce 1966.

"Je to ten nejlepší způsob života (být hercem ve vedlejší roli). Nemáte tu zodpovědnost velké hvězdy, dostáváte roztomilé role a nemusíte se starat o hereckou hierarchii."

V roce 1957 získal cenu BAFTA za nejlepšího herce, v roce 1972 byl nominován na cenu BAFTA za nejlepšího herce ve vedlejší roli za svou práci v THE GO-BETWEEN. Divadelní cenu Tony vyhrál v kategorii nejlepší herec ve hře Bedroom Farce a rovněž byl nominován ve stejné kategorii v roce 1988 v Breaking the Code.

Za svůj dlouhý život se čtyřikrát oženil, jednou z jeho žen byla herečka Anneke Wills, adoptoval její dceru Polly. Michael Gough zemřel po krátké nemoci 17. března 2011 v Londýně, byl zpopelněn a jeho popel rozprášen do moře.

Vendula "VenDulin85" N.

Herecká filmografie

Filmy

2016 Tom a Jerry: Návrat do Země Oz
2010 Alenka v říši divů
2005 Mrtvá nevěsta Tima Burtona
1999 Ospalá díra
Višňový sad
1998 Láska mezi paragrafy
The Whisper
Vše pro lásku
1997 Batman a Robin
1996 Mladý Indiana Jones: Putování s otcem
1995 Batman navždy
The Haunting of Helen Walker (TV film)
Vesnická aféra (TV film)
1994 Nostradamus
Odhalení
1993 Hodina prasete
Věk nevinnosti
Wittgenstein
1992 Batman se vrací
1991 Dej mu to
Wanderer, The
1990 Garden, The
1989 Batman
Mountain and the Molehill, The (TV film)
Shell Seekers, The (TV film)
Strapless
1988 Had a duha
Rarg
1987 Cariani and the Courtesans (TV film)
Čtvrtý protokol
1986 Caravaggio
Mashenka
Shattered Spirits (TV film)
1985 Arthur the King (TV film)
Lace II (TV film)
Vzpomínky na Afriku
1984 Biko Inquest, The (TV film)
Duch Vánoc (TV film)
Memed My Hawk
Oxford Blues
Přísně tajné!
1983 Garderobiér
To the Lighthouse (TV film)
1982 Another Flip for Dominick (TV film)
Cymbeline (TV film)
Inside the Third Reich (TV film)
Svědek pro obžalobu (TV film)
1981 Jed
1979 Suez 1956 (TV film)
1978 Hoši z Brazílie
Láska s otazníkem
1976 Satan's Slave
1975 Galileo
Trip to Jerusalem, The (TV film)
1973 Horror Hospital
Legenda pekelného domu
1972 Divoký Mesiáš
Jindřich VIII. a jeho šest žen
1970 Corpse, The
Julius Caesar
Posel
Trog
1969 Walk with Love and Death, A
Zamilované ženy
1968 Curse of the Crimson Altar
Jeden večer, jeden vlak
1967 Berserk
Play with a Tiger (TV film)
They Came From Beyond Space
1966 Alice in Wonderland
Days to Come (TV film)
1965 Dr. Terror's House of Horrors
Game for Three Losers
Girl Who Loved Robots, The (TV film)
The Skull
1963 Black Zoo
Tamahine
1962 Candidate for Murder
Fantom opery
1961 Konga
Mr. Topaze
Poisoned Earth, The (TV film)
What a Carve Up!
1959 Horrors of the Black Museum
Julius Caesar (TV film)
1958 Dracula
Horse's Mouth, The
Model for Murder
1957 House in the Woods, The
Schůzka při měsíčku
1956 Reach for the Sky
1955 Last Reunion, The
Richard III.
1954 Stage by Stage: The Relapse or, Virtue in Danger (TV film)
1953 Meč a růže
Rob Roy, the Highland Rogue
Twice Upon a Time
1951 Blackmailed
Muž v bílém obleku
Night Was Our Friend
1950 Ha'penny Breeze
No Resting Place
1949 The Small Back Room
1948 Anna Karenina
Blanche Fury
Saraband for Dead Lovers

TV seriály

1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
1991 Sleepers (TV seriál)
1989 After the War (TV seriál)
Blackeyes (TV seriál)
Campion (TV seriál)
1986 Little Vampire, The (TV seriál)
Screenplay (TV seriál)
1984 Mistral's Daughter (TV seriál)
1983 The Citadel (TV seriál)
1982 Smiley's People (TV seriál)
1981 Návrat na Brideshead (TV seriál)
1974 Notorious Woman (TV seriál)
QB VII (TV seriál)
Shoulder to Shoulder (TV seriál)
S. to S. (TV seriál)
1971 Search for the Nile, The (TV seriál)
1968 For Amusement Only (TV seriál)
1967 Pride and Prejudice (TV seriál)
1965 Orlando (TV seriál)
1964 Count of Monte Cristo (TV seriál)
1960 The Edgar Wallace Mystery Theatre (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)

Dokumentární

2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
2004 Nile, The (TV seriál)
2000 Sleepy Hollow: Behind the Legend
1991 Doctor Who: The Hartnell Years
1988 The Modern World: Ten Great Writers (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace