foto

Garry Shandling

  • nar. 29.11.1949
    Chicago, Illinois, USA
  • zem. 24.3.2016 (66 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Garry Emmanuel Shandling je americký komik, herec a scénárista. Proslavil se především svými nočními show IT'S GARRY SHANDLING SHOW a THE LARRY SANDERS SHOW.

Shandling začal svou kariéru psaním scénářů pro sitcomy SANFORD AND SON /1972-1977/ a WELCOME BACK, KOTTER /1975-1979/. Úspěšně vystupoval jako stand-up komik v THE TONIGHT SHOW STARRING JOHNNY CARSON a stal se častým hostem této show. V roce 1986 rozjíždí svou vlastní show IT'S GARRY SHANDLING SHOW. Tato show byla 4x nominována na cenu Emmy Award z toho 1x pro Shandlinga. Nicméně jeho druhá show THE LARRY SANDERS SHOW se stala populárnější. Nominací získala 18 a v roce 1998 ji vyhrál spolu s Peterem Tolanem – spoluscénáristou. Během své třicetileté herecké kariéry byl 19x nominovaný na Primetime Emmy Awards a 2x na ceny Golden Globe Awards.

Shandling se narodil v Chicagu do židovské rodiny. Vyrůstal v Tucsonu v Arizoně s rodiči Muriel – majitelky obchodu s domácími mazlíčky a Irvinga Shandlinga – majitele tiskárny. Měl staršího bratra Barryho, který zemřel na cystickou fibrózu, když bylo Garrymu 10 let. Shandling navštěvoval Palo Verde High School a po ní nastoupil na University of Arizona kde studoval elektrické inženýrství, ale univerzitu dokončil s titulem z marketingu a tvůrčího psaní. V roce 1973 se Shandling stěhuje do LA. Pracuje v reklamní agentuře a prodává své scénáře do sitcomů Sanford and Son, Welcome Back, Kotter a Three's Company.

Své první vystoupení jako stand-up komik měl v Comedy Store v LA. Po letech strávených na cestách po různých vystoupeních si jej všimnul hledač talentů pro The Tonight Show Starring Johnny Carson a nabídnul mu vystoupení v tomto pořadu 18.března 1981. V roce 1984 uvádí svůj první stand-up ve své show Garry Shandling: Alone in Vegas, následovaný speciálem v roce 1986 The Garry Shandling Show: 25th Anniversary Special. V roce 1991 uvádí svůj třetí speciál Garry Shandling: Stand-Up na HBO. Shandling stále vystupuje se svými stand-up představeními po celých státech a jeho vystoupení je možné shlédnout i na YouTube.

Spolu s Alanem Zweibelem vytvořili surrealní komediální pořad IT'S GARRY SHANDLING'S SHOW, která měla 72 dílů a 15 z nich napsal sám Shandling. S touto show získal cenu American Comedy Award pro nejzábavnějšího mužský výkon a vyhrál též 4 ceny CableACE Awards z toho dvě pro nejlepší komediální seriál.

V roce 1992 spouští Shandling další show The Larry Sanders Show, která měla 89 epizod a běžela na HBO. Získala 56 nominací na Emmy Award a z toho tři vyhrála. Magazín TV Guide ji ocenil jako 38 nejlepší show všech dob a v rpce 2008 časopis Entertainment Weekly ji označil jako 28 nejlepší show v posledních 25 letech. V roce 1993 nabídla NBC Shandlingovi 5 mil. US$ za to, že přvezme Late Night Show po Davidu Lettermanovi, avšak Shandling odmítl. Za svá show získal i cenu British Comedy Awards, 11x CableACE Awards, BAFTA Award a byl 2x nominovaný na Writers Guild of America Awards. Získal tři ceny American Comedy Awards a 2x nominaci na Satellite Award.

Shandling se příležitostně objevuje i ve filmech. Objevil se v cameu filmu THE NIGHT WE NEVER MET jako Mr.Vertisay - pacient u zubařky. Ve vedlejších rolích hrál v romantickém dramatu LOVE AFFAIR /1994/, v komedii se Stevem Martinem MIXED NUTS /1994/, v komedii s Eddiem Murphym DR.DOOLITTLE /1998/ namluvil hlas holuba, dále v adaptaci hry Davida Rabea HURLYBURLY /1998/ a v romantické komedii s Davidem Duchovnym TRUST THE MAN /2005/. Shandling napsal scénář k filmu režiséra Mikea Nicholse WHAT PLANET ARE YOU FROM? /2000/ a spoluúčinkoval s Warrenem Beautym, Diane Keaton aj. ve filmu TOWN & COUNTRY /2001/. Objevil s v akčním filmu IRON MAN 2 /2010/ jako senátor Stern a svou roli si zopakuje v akčním blockbusteru CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER /2014/. Hrál v komedii se Sachou Baronem Cohenem THE DICTATOR /2012/, kde ztvárnil roli zdravotního inspektora.

Shandling je svobodný a o svém osobním životě se moc nezmiňuje. Jeden čas bydlel s herečkou a Playboy modelkou Lindou Doucett. S ní také vystupoval v The Larry Sanders Show. Po jejich rozchodu ji z pořadu vyhodil a Doucett na něj podala žalobu pro sexuální obtěžování a nezákonné propuštění, které bylo vyřešeno kompenzací 1 mil. US$. V animovaném seriálu THE SIMPSONS /1989-současnost 2013/, jej Marge  zmiňuje v epizodě "Jaws Wired Shut". V roce 1977 měl autonehodu, po které byl dva dny v kritickém stavu. Později si z této kapitoly jeho života dělal ve svých vystoupeních srandu...

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2016 Kniha džunglí
2014 Captain America: Návrat prvního Avengera
2012 Diktátor
2011 The Brain Storm
2010 Iron Man 2
2006 Hammy's Boomerang Adventure
Za plotem
2002 Běž, Ronnie, běž!
Shandling Talks... No Flipping!
2001 Taková rodinná romance
Zoolander
2000 Z jaké jsi planety?
1998 Dr. Dolittle
Zbytečnosti
1994 Blázni a poloblázni
Milostná aféra
1993 Night We Never Met, The
1990 Mother Goose Rock 'n' Rhyme (TV film)
1986 Doctor Duck's Super Secret All-Purpose Sauce
Garry Shandling Show: 25th Anniversary Special, The (TV film)
1984 Garry Shandling: Alone in Vegas (TV film)

TV seriály

2000 Akta X (TV seriál)
Hollywoodský šéf (S07E19)
1986 It's Garry Shandling's Show (TV seriál)

Dokumentární

2018 Zenové zápisky Garryho Schandlinga (TV film) - a.z.
2016 Dying Laughing
2011 Amerika na pokračování (TV seriál)
2002 Comedian
1996 Classic Stand-Up Comedy of Television (TV film)
1995 Comedy Salute to Andy Kaufman, A (TV film)
1993 Bob Hope: The First 90 Years (TV film)
1985 Joan Rivers and Friends Salute Heidi Abromowitz (TV film)

TV pořady

2012 Comedians in Cars Getting Coffee (TV pořad)
Do hlubin komedie (TV pořad)
2011 American Cinematheque Tribute to Robert Downey Jr, The (TV pořad)
2010 Green Room with Paul Provenza, The (TV pořad)
2008 Stand Up to Cancer (TV pořad)
The Doctors (TV pořad)
2004 The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 The 55th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2002 Rutles 2: Can't Buy Me Lunch, The (TV pořad)
The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2000 The 52nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1999 Influences: From Yesterday to Today (TV pořad)
The 51st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1998 Jerry Seinfeld: 'I'm Telling You for the Last Time' (TV pořad)
The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
What Makes You Laugh? (TV pořad)
1994 Comic Relief VI (TV pořad)
The 46th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1993 The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The Larry Sanders Show (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1987 The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 Comic Relief (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2011 The Brain Storm
2000 Z jaké jsi planety?

TV pořady

1986 Comic Relief (TV pořad)

Režijní filmografie

TV pořady

1992 The Larry Sanders Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace