foto

Kjell Sundvall

  • nar. 31.3.1953 (66 let)
    Edefors, Norrbottens län, Švédsko

Biografie

Kjell Gösta Sundvall (nar. 31.3. 1953) patří k režisérům, kteří svou kariéru stavěli na pevných základech. Jeho filmařské začátky se datují do roku 1980, kdy debutoval s televizním filmem JACKPOT. Poté se téměř dvacet let zdokonaloval v umění tvořit filmy z režisérského křesla, až se konečně dočkal zaslouženého uznání za svůj film JÄGARNA, který do švédských kin přišel v roce 1996. Film se dočkal ohlasů jak u diváků, tak u kritiků, kteří Sundvallovi za jeho režisérský počin udělili cenu „Guldbagge“ (Zlatý brouk, pozn. aut.), švédskou obdobu Českého lva. Sundvall se také podílel na scénáři.

Hlavní roli v tomto filmu, pojednávajícím o policistovi Erikovi, který se ze Stockholmu vrací zpět do nehostinného kraje oblasti Norrbotten, aby se vzápětí zapletl do konfliktu s místními pytláky a zkorumpovanou policií s vlastními zákony, zahrál Rolf Lassgård, jehož si čeští diváci mohou pamatovat z poměrně známého filmu Under solen.

Od té doby se Sundvall etabloval jako zkušený režisér thrillerů a detektivek. Převzal štafetu od Pelleho Setha a ujal se natáčení populárních detektivních příběhů s policistou Martinem Beckem, komisaře z oddělení pro vyšetřování vražd. Autory literární předlohy je dvojice Maj Sjöwall/Per Wahlöö. Sundvallovy nejznámější filmy z beckovské série jsou BECK - PENSIONAT PÄRLAN, BECK - HÄMNDENS PRIS a konečně BECK - GAMEN z r. 2007.

Černou komedii o propletenci vztahů TOMTEN ÄR FAR TILL ALLA BARNEN natočil Sundvall v roce 1999 a získal za ni další nominaci na Zlatého brouka. Komedie je další z řady typických severských postřehů na téma rodina a vztahy obecně a jak je vhodně zkombinovat. Sundvall popisuje vznik filmu takto: „Ve scénáři jsem měl 12 – 14 silných rolí a stejný počet hereckých osobností. Musel jsem je umět usměrnit a podat jim svou vizi filmu takovým způsobem, abychom všichni mohli spolupracovat bez konfliktů.“

Sundvall platí za režiséra s velmi jasnými požadavky na všechny účastníky. „Filmování není demokratický proces. Hlavní slovo mám vždy já a za film nesu zodpovědnost jak v případě negativního, tak pozitivního přijetí. Zároveň se však vyhýbám diktátorským manýrům – natáčení by mělo být prosyceno vzájemnou důvěrou a všichni by měli mít možnost předvést své maximum.“

Konvička

Režijní filmografie

Filmy

2015 I nöd eller lust
Paganinikontraktet
Prästen i paradiset
2011 Falešná stopa
2010 Bröderna Karlsson
2008 Ulvenatten
2005 Vítězové a poražení
2004 Hotet
2002 Ten z vedlejšího hrobu
2000 Hur som helst är han jävligt död
1999 Děti nosí Santa Claus
1998 Smlouva na smrt
1996 Lovci
1993 Rosenbaum. Det sista vittnet (TV film)
1989 Husbonden (TV film)
1986 I lagens namn
1983 Lyckans ost
1982 Dom unga örnarna (TV film)
1980 Vi hade i alla fall tur med vädret (TV film)

TV seriály

2008 Livet i Fagervik (TV seriál)
2007 Stíny nad Stockholmem (TV seriál)
I Guds namn (S03E08)
Den japanska shungamålningen (S03E05)
2006 Stíny nad Stockholmem (TV seriál)
Advokaten (S03E04)
Gamen (S03E03)
2003 Paragraf 9 (TV seriál)
2002 Stíny nad Stockholmem (TV seriál)
Enslingen (S02E04)
Kartellen (S02E03)
2001 Stíny nad Stockholmem (TV seriál)
Beckova pomsta (S02E01)
1998 Stíny nad Stockholmem (TV seriál)
Öga för öga (S01E04)
Vita nätter (S01E03)
1997 Stíny nad Stockholmem (TV seriál)
Pensionat Pärlan (S01E05)
1993 Rosenbaum (TV seriál)
Snoken (TV seriál)
1992 Rederiet (TV seriál)
1989 Lorry (TV seriál)

Hudební videoklipy

2002 ABBA: The Definitive Collection (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

1996 Lovci
1983 Lyckans ost

Herecká filmografie

Filmy

2007 Úžasná a milovaná

Dokumentární

1996 Jägarna: En film om filmen (TV film)

Host

TV pořady

1992 Gomorron (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace