foto

Micheline Presle

  • nar. 22.8.1922 (96 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzská herečka Micheline Presle se narodila jako Micheline Nicole Julia Émilienne Chassagne 22. srpna 1922 v Paříži do rodiny burzovního makléře. Vyrostla ve čtvrti Montparnasse a přísné výchově a vzdělání se jí dostalo v klášterní škole Notre-Dame de Sion. Od dětství se chtěla stát herečkou a její první zkušenost s filmem přišla, když debutovala v patnácti letech v komedii Pierre Carona LA FESSÉE (1937). O rok později si zahrála v muzikálové komedii ZPÍVÁM režiséra Christiana Stengela. Na hereckých kurzech Raymonda Rouleaua a Reného Simona, které navštěvovala si jí všiml režisér Georg Wilhelm Pabst a obsadil jí do svého snímku DĚVČATA V NESNÁZÍCH, kde ztvárnila jednu z hlavních postav, studentku Jacqueline Presleovou. Tato role jí vynesla Cenu Suzanne Bianchetti pro největší hereckou naději francouzského filmu. Příjmení hrdinky si vybrala jako svůj umělecký pseudonym a tak vznikla vycházející hvězda francouzského filmu Micheline Presle. V průběhu druhé světové války natočila několik filmů, ale až v roce 1946 filmem ĎÁBEL V TĚLE (r. Claude Autant-Lara) se stala hvězdou evropského formátu.

V roce 1950 odjela Micheline z Francie do Hollywoodu, kde během krátkého působení natočila tři filmy, ale žádným z nich si nezískala přízeň amerického publika. Po sérii neúspěchů a zklamání se v roce 1954 vrátila do Francie, kde začíná ihned točit filmy a její kariéra začala opět zkvétat. Příležitostně točila i mimo Francii. V roce 1959 hrála v britském filmu Josepha Loseyho SCHŮZKA NESLEPO. V roce 1962 se vrátila do hollywoodských ateliérů kvůli roli v situační komedii režiséra Henryho Levina KDYŽ MUŽ ZVEDNE TELEFON. Následující rok se objevila ve snímku Marka Robsona CENA po boku Paula Newmana. Od druhé poloviny 60. let se začala také věnovat práci pro TV. Hrála v několika televizních inscenacích a seriálech. Úspěch slavila i na divadelních prknech, zvláště v muzikálu Gigi a v komedii Brouk v hlavě. Za roli Isabelle Gauthier ve filmu Alaina Resnaise CHCI DOMŮ (1989) byla nominována na Césara v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli.

Micheline Presle byla dvakrát vdaná. Poprvé se provdala za Michela Leforta v roce 1945, ale manželství vydrželo pouze tři roky. V roce 1948 skončilo rozvodem. Druhé manželství uzavřela v roce 1949 s americkým hercem a režisérem Williamem Marshallem a v roce 1951 se jim narodila dcera Tonie, která je také herečkou, píše scénáře a věnuje se režii. Nicméně i toto manželství nakonec skončilo v roce 1954 rozvodem. Micheline Presle se jako jedna z mála umělců může pochlubit neuvěřitelnou délkou své herecké kariéry. Před kamerou se pohybuje už déle než 70 let a její kariéra stále pokračuje.

Petr "contrastic" Kubíček

Herecká filmografie

Filmy

2013 Je montrerai mes seins
2012 Bankable (TV film)
Comme des frères
Rue Mandar
2010 Hitler v Hollywoodu
Thelma, Louise et Chantal
2009 Plein sud
2008 Muž a jeho pes
2007 Candidat libre (TV film)
Vous êtes de la police ?
2005 Grabuge!
2003 Chouchou - miláček Paříže
France Boutique
Jean Moulin, une affaire française (TV film)
Saltimbank
2002 Courtes histoires de train
Ostrov, kde se zastavil čas (TV film)
2001 Charmant garçon
Les Ames câlines
Mauvais genres
Vertiges de l'amour
2000 Anna en Corse (TV film)
Double vie de Jeanne, La (TV film)
Le Coeur à l'ouvrage
Un enfant, un secret (TV film)
1999 Mauvaises fréquentations
Venuše, salon krásy
Voyage à Paris, Le
1998 (G)rève party
1997 Madame Dubois - Hôtel Bellevue (TV film)
1996 Citron amer
Enfants de salaud
Fallait pas !...
Journal du séducteur, Le
Líbánky v pěti (TV film)
Tisíc a jeden recept zamilovaného kuchaře
1995 Bídníci 20. století
1994 Modrá přilba
Rapt à crédit (TV film)
Un alibi en or (TV film)
Žádné neviňátko
1993 Fanfan
Je m'appelle Victor
Point d'orgue (TV film)
Yeux de Cécile, Les (TV film)
1991 Le jour des rois
1990 Après après-demain
In inniger Feindschaft (TV film)
La Fête des pères
Le lien du sang (TV film)
Les disparus de Saint-Agil (TV film)
Un cane sciolto (TV film)
1989 Chci domů
1988 Alouette, je te plumerai
Mignon odjela
1986 Beau temps mais orageux en fin de journée
Chien, Le
Qui trop embrasse...
1984 Fausses confidences, Les
Krev těch druhých
Les Voleurs de la nuit
Voyage d'Antoine, Le
1983 Archipel des amours
En haut des marches
1981 Carte Vermeil (TV film)
Âge d'aimer (TV film)
1980 Certaines nouvelles
Tout dépend des filles...
1979 Café follies: Avec Marcel Amont (TV film)
Démons de midi
Je te tiens, tu me tiens par la barbichette
On efface tout
Rien ne va plus
S'il vous plaît... la mer?
1978 Jdi za mámou, táta pracuje
1977 Diable dans la boîte, Le
1976 Mords pas, on t'aime
Néa
1975 Boucher, la star et l'orpheline, Le
Trompe l'oeil
1974 Bâtisseurs d'empire, Les (TV film)
Dvě dívky v jednom pyžamu
Gueule de l'emploi, La
La preda
1973 Lever de rideau, Le (TV film)
Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc
Oiseau rare, L'
1972 Il diavolo nel cervello
Revolver sous la pluie, Le (TV film)
1970 Clair de terre, La
Le bal du comte d'Orgel
Oslí kůže
1966 Jeptiška
Srdcový král
1965 Je vous salue, mafia!
1964 Assurance de mes sentiments les meilleurs (TV film)
Honba na muže
Intrigo, L'
Pieds nickelés, Les
1963 Coup de bambou, Le
Císařská Venuše
Teuf-teuf (TV film)
The Prize
1962 Briganti italiani, I
Když muž zvedne telefon
Les sept péchés capitaux
Lettre dans un taxi, La (TV film)
Loi des hommes, La
Ďábel a desatero
1961 Amant de cinq jours, L'
Les grandes personnes
Rouge et le noir, Le (TV film)
Vrah
1960 Baron de l'écluse, Le
Mystères d'Angkor - 1ère partie, Les
Mystères d'Angkor - 2ème partie, Les
Une fille pour l'été
1959 Bobosse
Schůzka naslepo
1958 Kristýna
Les Femmes sont marrantes
1957 Les Louves
1956 Beatrice Cenci
La Mariée est trop belle
Treize à table
1955 Napoléon
1954 Casa Ricordi
Impures, Les
Si Versailles m'était conté
1953 Dame aux camélias, La
L'amour d'une femme
Villa Borghese
1951 Adventures of Captain Fabian
1950 American Guerrilla in the Philippines
Gli ultimi giorni di Pompei
Under My Skin
1949 Tous les chemins mènent à Rome
1947 Jeux sont faits, Les
Ďábel v těle
1945 Falbalas
Fausse alerte
Félicie Nanteuil
Kulička
1943 Soleil a toujours raison, Le
Un seul amour
1942 La Nuit Fantastique
Rozkošná příhoda
1941 Histoire de rire
Parade en 7 nuits
1940 Ecco la felicità
Elles étaient douze femmes
Komedie štěstí
Ztracený ráj
1939 Jeunes filles en détresse
Vous seule que j'aime
1938 Je chante
Petite peste
1937 Fessée, La

TV seriály

1998 H (TV seriál)
Hrabě Monte Cristo (TV seriál)
1995 L'histoire du samedi (TV seriál)
1992 Police Secrets (TV seriál)
1991 La grande collection (TV seriál)
Le flic de Moscou (TV seriál)
Myster Mocky présente (TV seriál)
1990 V comme vengeance (TV seriál)
1988 Divadlo Raye Bradburyho (TV seriál)
The Man Upstairs (S02E05)
1986 Lulu (TV seriál)
1977 Petit théâtre d'Antenne 2, Le (TV seriál)
1976 Vie de Marianne, La (TV seriál)
1972 Clochemerle (TV seriál)
1965 Svatouškové (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2016 Je veux être actrice
2013 Cocteau Marais - Un couple mythique (TV film) - a.z.
2011 Biette
2004 Anges 1943, histoire d'un film, Les (TV film)
Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
1999 Lettre à mon frère Guy Gilles, cinéaste trop tôt disparu
1997 Cannes... les 400 coups (TV film)
1991 Andere Blick, Der
1990 Ne m'oubliez pas: Hommage à Bernard Blier (TV film)
1987 La nuit des Molières (TV seriál)
1967 Cinéma de notre temps: Jacques Becker (TV film)
Cinéma du diable, Le
Cinéma du diable: Regard sur le film fantastique français, Le (TV film)
Thèmes et variations du cinéma: Elles parlent de Gérard Philipe (TV film)
1965 Pour trois milliards d'hommes (TV film)

TV pořady

1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1994 Vincent à l'heure (TV pořad)
1980 Stars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace