foto

Ann Sothern

  • nar. 22.1.1909
    Valley City, North Dakota, USA
  • zem. 15.3.2001 (92 let)
    Ketchum, Idaho, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodným jménem Harriette Arlene Lake se narodila v městečku Valley City v Severní Dakotě. Její matka byla koncertní zpěvačkou. Ann se zpočátku rozhodla jít v jejích šlépějích a studovala zpěv a hudební kompozici. Její herecká kariéra začala v roce 1927, když se objevila jako jedna z komparzistek ve filmu BROADWAY NIGHTS. Jako komparzistka společnosti MGM pak pracovala dalších šest let, v té době se začala objevovat v menších rolích také na Broadwayi, ale její plat tak tak stačil na zaplacení účtů.

Zlomový okamžik pro ni nastal v roce 1933, kdy s ní podepsala smlouvu společnost Columbia Pictures a obsadila ji do filmu LET´S FALL IN LOVE. O rok později si zahrála ve filmu THE PARTY´S OVER a v komediálním muzikálu Eddie Cantora KID MILLIONS. V letech 1934 a 1935 se objevila celkem asi ve 13 spíše béčkových filmech. Když s ní v roce 1936 Columbia Pictures ukončila spolupráci, Ann odešla ke společnosti RKO, ale kvalita filmů, ve kterých hrála, se nezvyšovala. Opět se objevila v sérii béčkových filmů a začínalo jí být jasné, že tato kariéra nikam nevede. V roce 1938 proto od společnosti RKO odešla a zahrála si v komedii TRADE WINDS, což jí přineslo kontrakt se společností MGM.

Ann poté dostala hlavní roli v béčkové komedii o energické showgirl nazvané MAISIE. Komedie měla obrovský úspěch a do roku 1947 se dočkala několika pokračování – poslední z nich s názvem UNDERCOVER MAISIE. Mezitím se Ann objevila například ve snímcích DULCY (1940) nebo v krimikomedii BROTHER ORCHID (1940). V roce 1943 se objevila v muzikálu THOUSANDS CHEER a v romantické komedii THREE HEARTS FOR JULIA. Další výrazný úspěch pro ni znamenal rok 1949, kdy si zahrála v oscarovém komediálním dramatu DOPIS TŘEM MANŽELKÁM. V 50. letech rolí výrazně ubylo - Ann se objevila v pouhých čtyřech filmech, a tak se rozhodla obrátit k relativné novému médiu – televizi.

Úspěšným byl pro ni poté rok 1953, kdy si zahrála v temném krimidramatu THE BLUE GARDENIA a získala také roli Susie McNamara v komediálním seriálu PRIVATE SECRETARY. Během účinkování v tomto seriálu byla Ann třikrát nominována na cenu Emmy. Seriál byl ukončen v roce 1957 a již o rok později Ann účinkovala v komediálním seriálu THE ANN SOTHERN SHOW jako Katy O´Connor. Tento pořad se vysílal do roku 1961. Během vysílání tohoto pořadu byla Ann nominována na cenu Emmy a v roce 1959 za něj získala Zlatý Globus. V roce 1965 propůjčila Ann svůj hlas filmu MY MOTHER THE CAR. 70. a 80. léta již Ann mnoho hereckých příležitostí a úspěchů nepřinesla, s výjimkou roku 1987, kdy byla Ann nominována na Oscara a na Independent Spirit Award za roli Tishy Doughtyové ve filmu SRPNOVÉ VELRYBY. Tento film byl pro Ann skvělý způsob, jak důstojně opustit svět showbusinessu. Ann si poté užívala důchodu a stáří v městečku Ketchum v Idahu, blízko své dcery Tishy Sterlingové a vnučky, až do své smrti, která přišla v březnu roku 2001 – Ann zemřela ve věku úctyhodných 92 let.

Jejím prvním manželem se v září roku 1936 stal Roger Pryor. Manželé spolu žili do května roku 1943, kdy jejich manželství skončilo rozvodem. Již týden po rozvodu s prvním manželem se Ann provdala za Roberta Sterlinga, se kterým žila do března roku 1949. I toto manželství skončilo rozvodem. Manželům se narodila dcera Tisha, která se stala herečkou. Společně s Ann si zahrála v SRPNOVÝCH VELRYBÁCH.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

1987 Srpnové velryby
1985 Letter to Three Wives, A (TV film)
1979 Malí draci
1978 The Manitou
1975 Crazy Mama
1974 Zlaté jehly
1973 Syndrom vraha
1972 Fol-de-Rol (TV film)
Great Man's Whiskers, The (TV film)
Weekend Nun, The (TV film)
1971 Congratulations, It's a Boy! (TV film)
Death of Innocence, A (TV film)
1968 Chubasco
1967 The Outsider (TV film)
1965 Sylvia
1964 Dáma v kleci
Ten nejlepší
1954 Lady in the Dark (TV film)
1953 The Blue Gardenia
1950 Nancy Goes to Rio
Shadow on the Wall
1949 Dopis třem manželkám
Tension
1948 April Showers
Words and Music
1947 The Judge Steps Out
Undercover Maisie
1946 Up Goes Maisie
1944 Maisie Goes to Reno
Twenty Years After - a.z.
1943 Cry 'Havoc'
Swing Shift Maisie
Thousands Cheer
Three Hearts for Julia
1942 Maisie Gets Her Man
Panama Hattie
1941 Lady Be Good
Maisie Was a Lady
Ringside Maisie
1940 Brother Orchid
Congo Maisie
Dulcy
Gold Rush Maisie
1939 Fast and Furious
Hotel for Women
Joe and Ethel Turp Call on the President
Maisie
1938 Trade Winds
1937 Ali Baba Goes to Town
Danger - Love at Work
Dangerous Number
Fifty Roads to Town
She's Got Everything
Super-Sleuth
There Goes My Girl
There Goes the Groom
1936 Don't Gamble with Love
My American Wife
Pekelná loď
Smartest Girl in Town
Walking on Air
You May Be Next!
1935 Eight Bells
Folies Bergère de Paris
Grand Exit
Hooray for Love
The Girl Friend
1934 Blind Date
Kid Millions
Melody in Spring
The Hell Cat
The Party's Over
1933 Broadway Through a Keyhole
Footlight Parade
Let's Fall in Love
1930 Doughboys
Good News
Song of the West
Whoopee!
1929 Hearts in Exile
The Show of Shows
1927 Broadway Nights

TV seriály

1976 Captains and the Kings (TV seriál)
1965 My Mother the Car (TV seriál)
1960 Insight (TV seriál)
1958 The Ann Sothern Show (TV seriál)
1953 Private Secretary (TV seriál)

Dokumentární

2004 That's Entertainment!: The Masters Behind the Musicals
1948 Some of the Best
1943 You, John Jones
1940 Hollywood: Style Center of the World - a.z.
1938 Screen Snapshots Series 17, No. 5
1937 Screen Snapshots Series 16, No. 9
1936 Screen Snapshots Series 16, No. 1
Screen Snapshots Series 16, No. 3

TV pořady

2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 The 53rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad) - a.z.
1985 All-Star Party for 'Dutch' Reagan (TV pořad)
1962 The Match Game (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1959 The 11th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1949 Fred Waring Show, The (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace