foto

Igor Makovický

  • nar. 8.11.1947
    Levoča, Slovensko, Československo
  • zem. 26.1.2014 (66 let)
    Košice, Slovensko

Biografie

Igor Makovický sa narodil 8.11.1947 v Levoči ako druhý syn (po bratovi Slavomírovi) do rodiny otca Andreja a matky Júlie. Bol dvakrát ženatý a dvakrát rozvedený. Z oboch manželstiev má po jednom synovi (starší Igor a mladší Martin).

Vyštudoval bábkoherectvo. Počas svojho života pôsobil v Bábkovom divadle v Košiciach, neskôr v činohre Štátneho divadla v Košiciach. Po revolúcii, v roku 1989, sa dal na dráhu slobodného umelca. Od tohto času pôsobil predovšetkým v rozhlase a  dabingu. Veľkú časť svojho života zameral na načítavanie kníh na zvukové nosiče pre nevidiacich v ÚKN v Levoči. Od roku 1970 načítal vyše 800 titulov, čo ho radí k najproduktívnejším na Slovensku.

Z filmovej a televíznej tvorby mal na konte menšie roly v snímkach: O dobrote, Roky Prelomu, Kráľovská hra, Útek do Budína a iných.

Po ťažkej chorobe zomrel 26.1.2014 v nemocnici v Košiciach.

martin.makov

Herecká filmografie

Filmy

1999 Kráľovská hra (TV film)
1992 Oneskorené kvety (TV film)
1991 Pozvánka do pekla (TV film)
1989 O Dobrote (TV film)
1988 Patent na život (TV film)
Vo všetkom je matematika (TV film)
1986 Svetlá nad prístavom (TV film)
1982 Tajomstvo dračej steny (TV film)

TV seriály

2003 Útěk do Budína (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
1989 Roky prelomu (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky