foto

Viktor de Kowa

  • nar. 8.3.1904
    Hochkirch/Löbau, Saxony, Německá říše
  • zem. 8.4.1973 (69 let)
    Berlín, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Viktor de Kowa, též Victor de Kowa, občanským jménem Victor Paul Karl Kowarzik byl německý režisér, šansoniér, divadelní a filmový herec. Narodil se do rodiny rolníka. Původně studoval teologii, ale po otcově zásahu odmaturoval na vojenské kadetce. Od roku 1918 navštěvoval uměleckou akademii v Drážďanech.

Do světa filmu vstoupil jako reklamní grafik a kreslíř plakátů. Současně bral kurzy herectví u Ericha Ponty, který mu roku 1922 zprostředkoval první angažmá v drážďanském Státním divadle. De Kowa se upnul na herectví a po štacích v Lübecku, Frankfurtu a Hamburku se usadil v Berlíně, kde postupně vystřídal divadla Volksbühne, Staatstheater a Deutschen Theater. Svou první filmovou roli získal roku 1927 v němém filmu DER HERZENSDIEB. Roku 1929 ukončil svou němou éru filmem KATHARINA KNIE (1929). Prorazil filmem KLEINER MANN – GANZ GROß (1938). Hrál vynálezce Petera Kolleho a začal se řadit k významným představitelům komedie.

Časem se propracoval k charakterním rolím. Recenze na počátku 30. let jej označovaly za "bonviána lehké můzy". V roce 1939 podepsal v Londýně desetiletou smlouvu s Metro Goldwyn Mayer. Ze spolupráce ale sešlo. Po návratu do Německa mu úřady odebraly pas a na podzim vypukla válka. V Německu režiséroval tři filmy. První v roce 1939, byl jím SCHNEIDER WIBBEL. Poslední propagandistický KOPF HOCH, JOHANNES! o dva roky později. Film sledoval osudy studenta Johannese, který byl přijat na prestižní naci-školu NPEA (Napola). Podle kuloárových informací byl Goebbels de Kowovým pojetím režie zklamán. V roce 1942 si zahrál skladatele šlágrů Karla Zimmermanna v revue-filmu WIR MACHEN MUSIK. V srpnu 1944 byl zařazen na seznamy "Boží milosti" a vyhnul se nasazení na frontě. V závěru války si zahrál hauptmanna Hoeßlina ve filmu DAS LEBEN GEHT WEITER. Byl to poslední film Třetí říše, dokončen 16. dubna 1945. Vzhledem k tomu, že postdamská studia byla obklíčena RA a Němcům se nepodařilo udělat kopie, které by se "rozlétly do světa", se tento film se nezachoval.

Navzdory tomu, že byl členem NSDAP a nacista, se v poválečném období nesetkal s žádným pracovním omezením. V letech 1945 až 1950 působil jako intedant berlínského divadla Tribüne. Společně s Winnie Markusem založil produkční Studio 45 Film-GmbH, Berlin, které v západním Berlíně vyprodukovalo tři filmy. V poválečném roce 1946 zazářil v hlavní roli ve filmu PETER VOSS, DER MILLIONENDIEB. Rok 1949 jej zavedl na výjezdní turné po jižní Americe. V DES TEUFELS GENERAL (1955) si zahrál generála SS Schmidt-Lausitze, v EIN MÄDCHEN AUS FLANDERN (1955) vojenského lékaře. V letech 1956 až 1962 byl členem vídeňského Burgtheateru. Poté byl do roku 1966 předsedou hereckých odborů (DGB), sidlících v Hamburku. Ve stejném roce si zahrál Ravenhursta v OLD FIREHAND.

Viktor de Kowa byl dvakrát ženatý. V roce 1941 se rozvedl s Ursulou Grabley a druhý sňatek uzavřel s japonskou operní pěvkyní Michi Tanaka. V roce 1971 odjel na tři roky do Japonska a vyučoval evropské herectví. Herec zemřel na nádorové onemocnění dutiny ústní a je pochován vedle své druhé ženy na berlínském hřbitově Heerstraße.

skipi

Herecká filmografie

Filmy

1971 Glückspilze (TV film)
1969 Ein Walzertraum (TV film)
1966 Old Firehand
Tag in Paris, Ein (TV film)
1964 Begegnung in Salzburg
Elektra (TV film)
1963 Das Haus in Montevideo
Ein besserer Herr (TV film)
1962 Die große Szene (TV film)
Papiermühle (TV film)
1961 Diesmal muß es Kaviar sein
Es muß nicht immer Kaviar sein
Penězokaz
1960 Bomben auf Monte Carlo
Schlußakkord
1958 Der veruntreute Himmel
Scampolo
1956 Ein Mädchen aus Flandern
Nichts als Ärger mit der Liebe
1955 Himmel ist nie ausverkauft, Der
Musik im Blut
Vor Gott und den Menschen
Ďáblův generál
1954 Eine Liebesgeschichte
Hochstaplerin der Liebe
1952 Der Fürst von Pappenheim
1951 Der blaue Stern des Südens
1950 Die wunderschöne Galathee
Melodie des Schicksals
Skandal in der Botschaft
1949 Anonyme Briefe
1948 Intimitäten
1947 Zwischen gestern und morgen
1946 Peter Voss, der Millionendieb
1945 Das Leben geht weiter
1943 Altes Herz wird wieder jung
Ein glücklicher Mensch
1942 Karel III. a Anna I.
Styxův případ
1938 Der Optimist
Ich liebe dich
Kleiner Mann - ganz groß!
Scheidungsreise
1937 Die göttliche Jette
V tajném poslání
Versprich mir nichts!
1936 Die große und die kleine Welt
Hra na palubě
Skandal um die Fledermaus
1935 Ein Kind, ein Hund, ein Vagabund
Lärm um Weidemann
Mein Leben für Maria Isabell
1934 Da stimmt was nicht
Der junge Baron Neuhaus
Finance pana velkovévody
Lockvogel
Pappi
Was bin ich ohne Dich
Wenn ich König wär
1933 Byl jednou jeden muzikant...
Der Läufer von Marathon
Die unsichtbare Front
Ein Lied geht um die Welt
Mädels von heute
Občánku, co teď?
Polizeiakte 909
Sag' mir, wer Du bist
Zwei im Sonnenschein
Zámek na jihu
1932 Der Diamant des Zaren
Der Stolz der 3. Kompanie
Tannenberg
Unheimliche Geschichten
1931 1914, die letzten Tage vor dem Weltbrand
Das Mädchen vom Variete
Die andere Seite
Faschingsfee, Die
1930 Pension Schöller
1929 Katharina Knie

TV seriály

1964 Slim Callaghan greift ein (TV seriál)

Dokumentární

1956 Kein Platz für wilde Tiere
1949 Sie sind nicht mehr

Režijní filmografie

Filmy

1970 Lieben Kinder, Die (TV film)
1959 Brave Diebe (TV film)
1941 Kopf hoch, Johannes
1940 Casanova heiratet
1939 Schneider Wibbel

Scenáristická filmografie

Filmy

1938 Ich liebe dich

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace