foto

Christopher Walken

  • nar. 31.3.1943 (77 let)
    Astoria, Queens, New York City, New York, USA

Biografie

Rešpekt, úcta, strach. To sú pocity, ktoré vyvoláva jeho tvár, keď sa zjaví na filmovom plátne. Ako kladný hrdina je niekým, s kým by ste sa cítili v bezpečí aj s dvadsiatimi sfetovanými punkermi za chrbtom, ako záporák je niekým, koho by v tmavej uličke nechcel stretnúť ani ten najtvrdší hrdina filmového plátna. S hraním začal Walken v desiatich rokoch a prvého broadwayského účinkovania na javisku sa dočkal v šestnástich. Zatiaľ čo vo svete divadla a televízie slávil už v tomto veku relatívne slušné úspechy, na prvú výraznú filmovú rolu si musel počkať až do roku 1977, kedy ho Woody Allen obsadil do role mentálne postihnutého brata Diane Keatonovej vo filme ANNIE HALLOVÁ. Jeho vynikajúci výkon nezostal nepovšimnutý a režisér Michael Cimino mu ponúkol rolu v pripravovanom projekte LOVEC JELEŇOV (1978). Film o osudoch troch vietnamských veteránov, v ktorom hral tiež Robert De Niro sa stal udalosťou roka a Christopherov dych berúci výkon bol ocenený Oscarom.

V roku 1981 však jeho stúpajúca popularita utrpela ťažkú ranu, keď sa stal takmer podozrivým z vraždy. Išlo o jeho priateľku Natalie Woodovú, s ktorou sa spoznal pri nakrúcaní filmu BRAINSTORM (1983). Tá sa pri osudnom výlete na more, kde bol s nimi tiež jej manžel Robert Wagner, za veľmi záhadných okolností utopila. Tento prípad milostné trojuholníka s tragickým koncom zostal dodnes nevyjasnený. Našťastie ale prišla krátko na to premiéra jednej z najlepších adaptácií Stephena Kinga - MŔTVA ZÓNA (1983) a vo Walkenovych zamhlených perspektívach sa vyjasnilo. Stvárnil v ňom muža, ktorý potom, ako sa po piatich rokoch prebudí z kómy, zistí, že má nadprirodzené psychické vlastnosti umožňujúce mu meniť budúcnosť. Zvyšok osemdesiatych rokov strávil účinkovaním v menších filmoch a v roku 1985 sa mu dokonca dostalo pocty zahrať si hlavného záporáka v bondovke VYHLIADKA NA VRAŽDU.

V deväťdesiatych rokoch sa Walken začal orientovať na nezávislé projekty Abela Ferraru (napr. KRÁĽ NEW YORKU) a Quentina Tarantina. Jeho kreácia sicílskeho gangstra z PRAVDIVEJ ROMANCI (1993) hovorí za všetko. Tarantino mu tiež dohodil malú, ale výbornú roličku v jeho legendárnom PULP FICTION (1994). Pre osvieženie pamäti: išlo o príbeh zlatých hodiniek... Jednými z jeho najlepších rolí z posledného obdobia sú postava bezhlavého jazdca v Burtonovom OSPALEJ DIERE (1999) a komická postava geniálneho, ale trošku streleného, "protinukleárneho" otca Brendana Frasera v romantickej komédii PRÍCHOD Z MINULOSTI (1999). A čo je na týchto jeho postavách úplne najlepšie? Že sa v nich nebojí spraviť si sám zo seba srandu a svoj, toľko obdivovaný a žiadaný imidž tvrďasa vystavuje paródii seba samého. Christopher skrátka nie je taký, ako vyzará na prvý pohľad.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

Filmy

2020 Freezing People Is Easy
War with Grandpa
2019 The Jesus Rolls
2018 Irreplaceable You
2017 Bastardi
2016 Já, kocour
Kniha džunglí
Orel Eddie
2015 Joe Dirt 2: Beautiful Loser
When I Live My Life Over Again
Zvláštní příběh rodiny F
2014 Jersey Boys
Johnny Worricker: Turks a Caicos (TV film)
Petr Pan – muzikál (TV film)
2013 Gods Behaving Badly
The Power of Few
2012 Jako za starejch časů
Poslední kvartet
Sedm psychopatů
2011 Legend of Harrow Woods, The
Sejmout zabijáka
Černý kůň
2010 Life's a Beach
2009 Staří a neklidní
2008 $5 a Day
2007 Hairspray
Skóruj!
2006 Klik - život na dálkové ovládání
Muž roku
Zatmívání
2005 Domino
Nesvatbovi
Romance a cigarety
2004 Křižovatka osudu
Muž v ohni
Stepfordské paničky
Závist
2003 Klokan Jack
Láska s rizikem
Vítejte v džungli
2002 Chyť mě, když to dokážeš
Country Bears
Engine Trouble
Julius Caesar (TV film)
Kulečníkoví blázni
Láska až za hrob
2001 Aféra s náhrdelníkem
Americký Macbeth
Chelsea Walls
Zlatíčka pro každého
Špinavej Joe
2000 Opportunists, The
Proroctví: Černí andělé
1999 Cast and Crew
Dožeň, co se dá!
Ospalá díra
Rozluč se s Toledem
Sarah, prostá a vysoká (TV film)
Vendeta (TV film)
1998 Illuminata
Lovci mozků
Mravenec Z
Proroctví
Trans
1997 Hon na myš
Nerovná partie
Touch
Vyděrači
1996 Basquiat
Celluloide
Pohřeb
Poslední zůstává
1995 Boží armáda
Co dělat v Denveru, když člověk nežije
Divoká hra
Scénář smrti
V poslední chvíli
Závislost
1994 Obchodní záležitost
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
1993 Pravdivá romance
Skřivánek (TV film)
Waynův svět 2
Švindl (TV film)
1992 Batman se vrací
Le Grand pardon II
Milenky
Vražda po americku
1991 McBain
Sarah prostá a neuvěřitelná (TV film)
1990 Král New Yorku
Podivná pohostinnost
1989 Spojení
1988 Biloxi Blues
Homeboy
Kocour v botách
Válka o fazolové pole
1987 Svědek války
1986 Tváří v tvář smrti
1985 Vyhlídka na vraždu
1983 Brainstorm
Mrtvá zóna
1982 Who Am I This Time? (TV film)
1981 Pennies from Heaven
Shoot the Sun Down
1980 Nebeská brána
Žoldáci
1979 Poslední objetí
1978 Lovec jelenů
1977 Annie Hallová
Roseland
Sentinel
1976 Příští stanice Greenwich Village
1975 Valley Forge (TV film)
1972 Zloději myslí
1971 Andersonovy nahrávky
1970 Cleopatra
1969 Me and My Brother
The Three Musketeers (TV film)
1966 Barefoot in Athens (TV film)

TV seriály

2009 Studio 30 Rock (TV seriál)
Konkurz (S04E04)
2008 Masterpiece Contemporary (TV seriál)
2000 Rotten TV (TV seriál)
1981 American Playhouse (TV seriál)
1977 Kojak (TV seriál)
Polibek na rozloučenou (S04E22)
1968 Hawaii Five-O (TV seriál)
1958 Naked City (TV seriál)
1953 The Motorola Television Hour (TV seriál)
Wonderful John Acton, The (TV seriál)
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)

Dokumentární

2018 Trumbullova kouzla - a.z.
Why Are We Creative?
2010 Guión busca estrella (TV film)
2009 Hollywood tančí a zpívá: 1980, 1990, 2000 - a.z.
2007 Saturday Night Live in the '90s: Pop Culture Nation (TV film)
2005 The 100 Greatest War Films (TV film)
Vengeance Is Mine: Reinventing 'Man on Fire'
2003 'Catch Me If You Can': The Casting of the Film
100 Greatest Movie Stars, The (TV film)
The Work of Director Spike Jonze (video kompilace)
2001 Breaking the Silence: The Making of 'Hannibal'
I Love 1980's (TV seriál)
Papp Project, The
2000 Sleepy Hollow: Behind the Legend
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
1998 Secret World of 'Antz', The
You Won´t Stop Screaming
1992 HBO First Look (TV seriál)

Hudební videoklipy

2000 Fatboy Slim - Weapon of Choice (hudební videoklip)
1993 Madonna: Bad Girl (hudební videoklip)

Video kompilace

1999 Madonna: The Video Collection 93:99 (video kompilace)

Divadelní záznam

2010 A Behanding in Spokane (divadelní záznam)

Režijní filmografie

Filmy

2001 Popcorn Shrimp

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(773)