foto

Marie Trintignant

  • nar. 21.1.1962
    Boulogne-Billancourt, Paříž, Francie
  • zem. 1.8.2003 (41 let)
    Neuilly, Hauts-de-Seine, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzská herečka Marie Trintignant se narodila na pařížském předměstí Boulogne-Billancourt a má kořeny v umělecké rodině – jejími rodiči byli slavný herec Jean-Louis Trintignant (*1930) a režisérka Nadine Trintignant, rozená Marquand (*1934), v oblasti filmu se pohybovali také strýcové z matčiny strany, herci Christian Marquand (1927-2000) a Serge Marquand (1930-2004). Marie Trintignant měla tedy cestu před filmovou kameru velmi snadnou a již jako čtyřletá se objevila spolu s otcem v matčině filmu MON AMOUR, MON AMOUR (1967). Následně hrála v dalších titulech, které režírovala její matka, její psychický vývoj ale narušilo úmrti mladší sestry Pauline, která zemřela ve věku necelého roku 1969, dospívání Marie Trintignant poznamenal také rozvod rodičů v roce 1976.

Marie Trintignant se původně chtěla stát veterinářkou, zvláště poté, co se následkem neutěšeného rodinného života stáhla do sebe, nakonec ale zvítězily geny a dala se na hereckou dráhu. Po dětských rolích následovala první výrazná dívčí postava ve filmu ČERNÁ ŘADA (Série noire, 1979), který režíroval její nevlastní otec Alain Corneau. O rok později se pak objevila v hvězdně obsazeném italském filmu TERASA (La terrazza, 1980). V následujících letech ji provázely podobné role dívek a mladých žen v titulech renomovaných tvůrců, ale i méně známých režisérů, znovu spolupracovala také s oběma rodiči, například ve filmu PŘÍŠTÍ LÉTO (L'éte prochain, 1985). Výrazněji na sebe upozornila až svou postavou Lucie ve filmu ŽENSKÁ ZÁLEŽITOST (Une affaire de femmes, 1988) slavného režiséra Claude Chabrola; za tuto vedlejší roli byla nominována na francouzského Cézara.

První výrazný úspěch na stříbrném plátně, zjevné herecké nadání a také typicky francouzský půvab způsobily, že Marie Trintignant se na přelomu 80. a 90. let stala vyhledávanou herečkou své generace a točila i několikrát ročně. V té době se také dočkala první hlavní role, v lyrickém příběhu NUIT D'ÉTÉ EN VILLE (1990). Další velkou postavu alkoholičky ztvárnila ve filmu BETTY (1992, znovu v režii C. Chabrola). Účast v konverzační romantické komedii SVIŠTI (Les marmottes, 1993) jí vynesla znovu nominaci na Cézara za vedlejší roli. Cézar za hlavní roli ji pak minul za postavu pacientky Marie Benjaminové v milostném příběhu LE CRI DE LA SOIE (1996) odehrávajícím se na počátku první světové války. Na Cézara za vedlejší roli byla pak znovu nominována za film LE COUSIN (1997), který režíroval její nevlastní otec Alain Corneau. Poslední cézarovská nominace se týkala filmu ...COMME ELLE RESPIRE (1998), kde Marie Trintignant hrála opět hlavní roli.

Z u nás uvedených filmů hrála Marie Trintignant například v dobrodružné komedii PRINC Z TICHOMOŘÍ (Le prince du Pacifique, 2000; režie opět Alain Corneau), v menší roli jsme ji mohli vidět v dramatickém příběhu z období jugoslávské války HARRISONOVY KVĚTY (Harrison's Flowers, 2000). V této době dosáhla zlaté mety na mezinárodním festivalu v Biarritz, šlo ale o ocenění za televizní počin, a sice seriál VICTOIRE, OU LA DOULEUR DES FEMMES (2000), který natočila její matka. Svůj poslední film JANIS ET JOHN (2003) dokončila Marie Trintignant krátce před smrtí.

Jak již bylo řečeno, Marie Trintignant neměla za sebou nijak harmonické dětství a dospívání a i to se projevilo do jejího pozdějšího soukromého života, který se vyznačoval především nestálostí v partnerských vztazích. Marie Trintignant měla čtyři syny, každého s jiným mužem. Nejstarší syn Roman Kolinka (*1986) ze vztahu s bubeníkem Richardem Kolinkou je dnes také hercem (užívá také jméno Roman Kolinka-Trintignant). Později žila například s hercem Françoisem Cluzetem (*1955), nejmladší syn Jules pochází z manželství s režisérem Samuelem Benchetritem (*1973), který byl od roku 1998 jejím manželem.

Úspěšná umělecká dráha a zároveň neutěšený soukromý život Marie Trintignant dospěly ke svému tragickému závěru v létě 2003. Herečka tehdy pobývala v Litvě, kde měla točit se svou matkou televizní film COLETTE (2004). Ve Vilniusu byla zároveň se svým tehdejším přítelem, hudebníkem Bertrandem Cantatem. Jejich bohémský vztah vyvrcholil prudkou hádkou v hotelovém pokoji, v jejímž závěru Cantat Marii surově fyzicky napadl. Těžce zraněná herečka byla vzápětí převezena do Paříže, kde však na následky krvácení do mozku krátce poté zemřela (1. srpna 2003 ve věku 41 let). Násilná smrt oblíbené herečky a soud s Cantatem byly v té době silně medializovány, znovu se pak k případu novináři vrátili v roce 2007, kdy byl Cantat za dobré chování propuštěn. Marie Trintignant je pohřbena na slavném pařížském hřbitově La Chaise.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2004 Ce qu'ils imaginent
2003 Janis a John
Joséphine
Ztraceni v přístavu
2002 Corto Maltese: La cour secrète des Arcanes
Lo, un jour où il y aura la nuit
Petites Misères
Total Kheops
2001 Lunga lunga lunga notte d'amore, Una
2000 Harrisonovy květy
Hluboko v lesích
Princ z Tichomoří
1999 Elle grandit si vite
1998 ...Comme elle respire
1997 Démons de Jésus, Les
La famille Sapajou (TV film)
Udavač
1996 Cri de la soie, Le
Des nouvelles du bon Dieu
Gorille, mon ami
Insoumise, L' (TV film)
Ponette
Secret d'Iris, Le (TV film)
Stínohra
1995 Arrêt d'urgence (TV film)
Les Apprentis
Útěky
1994 Misanthrope, Le (TV film)
1993 Bláhové mládí (TV film)
Cible émouvante
L'Instinct de l'ange
Svišti
1992 Betty
1991 Contre l'oubli
Milenci z Pont-Neuf
1990 Alberto Express
Křídla slávy
Nuit d'été en ville
1989 Marat (TV film)
1988 Garçonne, La (TV film)
Maison de Jeanne, La
Sueurs froides: A la mémoire d'un ange (TV film)
Ženská záležitost
1987 Utonutí zakázáno
1986 Paulette et son prince
1985 Femme fidèle
Příští léto
1984 Groupie, La (TV film)
1983 Îles, Les
1982 Un matin rouge
1981 Hluboké vody
1980 Premier voyage
Terasa
1979 Černá řada
1976 Svatební cesta
1973 Défense de savoir
1971 Tohle se stává jen druhým
1967 Mon amour, mon amour

TV seriály

2004 Colette (TV seriál)
Colette, une femme libre (TV seriál)
2000 Victoria, nebo bolest žen (TV seriál)
1988 Lékaři lidí (TV seriál)
Studený pot (TV seriál)
1978 Madame le juge (TV seriál)

Dokumentární

2004 Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
2002 Sur la pointe du coeur
Un jour dans la vie du cinéma français (TV film)
1982 Portrait de Jean-Louis Trintignant (TV film)

TV pořady

1996 Thé ou café (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)
1986 La nuit des 7 d'or (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace