foto

George Hamilton

  • nar. 12.8.1939 (79 let)
    Memphis, Tennessee, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

George Stevens Hamilton se narodil 12. srpna 1939 v Memphisu ve státě Tennessee. V jeho dětství se Hamiltonova rodina musela kvůli zaměstnání otce často stěhovat. V padesátých letech se mladý George rozhodl odstěhovat do Los Angeles, protože zatoužil stát se hercem. Sebevědomý, elegantní mladík se zalíbil šéfům společnosti MGM natolik, že s ním podepsali smlouvu, i když měl za sebou jen několik epizodních rolí v televizních seriálech. Dostal šanci v Dostojevského adaptaci CRIME A PUNISHMEN, kterou režíroval Denis Sanders a i když byl snímek neúspěšný, Hamiltonův výkon zaujal. Britská filmová akademie jej nominovala na cenu BAFTA, pro nejlepšího zahraničního herce a za stejnou roli dostal Zlatý glóbus coby herecký objev roku.

Jak se dalo čekat, toto uznání přineslo v rychlém sledu hojnost atraktivních nabídek. Již v následujícím roce se Hamilton objevil po boku takových veličin jako Robert Mitchum či Eleanor Parkerová v melodramatu HOME FROM THE HILL a opět získal přízeň kritiky. V šedesátých letech se Hamilton zabydlel ve filmech jako byly ALL THE FINE YOUNG CANNIBAL (1960), WHERE THE BOYS ARE (1960), BY LOVE POSSESSED (1961) nebo LOOKING FOR LOVE (1964), které mu sice vynesly obdivné vzdychání amerických divaček, ale jinak šlo o profesní prohry. Přesto měl i nadále u filmových producentů vysoký kredit, neboť svůj talent mnohokrát prokázal ztvárněním věrohodných postav.

Nicméně postupem času začal Hamilton dávat přednost martini a společnosti krásných žen a příliš se nevěnoval tomu, aby si udržel status charakterního herce. Začal stále častěji přijímat role proutníků a seladonů. Nešetřil ho ani bulvární tisk. Filmy jako DOCTOR, YOU´ VE GOT TO BE KIDDING! (1967), A TIME FOR KILLING (1967) nebo THE POWER (1969) ukončily období Hamiltonových největších hereckých úspěchů. Většinu sedmdesátých let se objevoval spíše jen v nenáročných rolích svůdníků a ničemů. V roce 1975 se objevil v epizodě seriálu COLUMBO - VRAH ZAVOLÁ V DESET, kde ztvárnil roli "záporáka". V tomto legendárním seriálu si zahrál ještě v roce 1991 v epizodě VRAŽDA ŠKODÍ ZDRAVÍ.

V roce 1979 natočil režisér Stan Dragoti upírskou parodii LOVE AT FIRST BITE a Hamilton si zahrál roli hraběte Vladimira Draculy, jenž se z rodné Transylvánie přestěhuje do New Yorku éry disco. Série komických situací v Hamiltonově podání dokázala, že herec si umí udělat legracii i ze své image playboye. Komedie sklidila zasloužený úspěch a Hamilton získal filmové ocenění Saturn pro nejlepšího herce a byl za stejnou roli již podruhé nominován i na Zlatý glóbus. O rok později parodoval dalšího hrdinu v komedii ZORRO, THE GAY BLADE, která mu vynesla další nominaci na Zlatý glóbus. Znovu populární herec přijal roli v mýdlové opeře DYNASTIE (1981-1989), jíž se však upsal jen na patnáct dílů a na jediný rok (1985-1986). Na konci osmdesátých let natáčel i reklamy a účinkoval v různých televizních pořadech.

Poslední významný celometrážní snímek, v němž se tento herec objevil byla tragikomedie Woodyho Allena HOLLYWOOD ENDING z roku 2002. Hamilton je dodnes pokládán za jednu z nejlépe se prezentujících osobností showbyznysu a sám přiznává, že se nejlépe cítí ve smokingu.

Radek "ClintEastwood" Prokeš

Herecká filmografie

Filmy

2018 Swiped
2016 Silver Skies
The Congressman
2015 Melvin Smarty
2013 Vánoční výlet (TV film)
2011 Last Resort, The (TV film)
2005 The L.A. Riot Spectacular
2004 A Very Cool Christmas (TV film)
Vražda v Hollywoodu (TV film)
2002 Hollywood v koncích
Malý jednorožec
Mazlíčci
Reflections of Evil
2001 Krokodýl Dundee v Los Angeles
Off Key
1999 P.T. Barnum, král cirkusu (TV film)
1998 Casper a Wendy (TV film)
She's Too Tall
Skandál Bulworth
1997 Osm hlav v cestovní tašce
Tvrdí chlapi (TV film)
Vetřelec 007
1996 Hart a Hartová: Dokud nás smrt nerozdělí (TV film)
Playback
1995 Danielle Steel: Moji synové (TV film)
1994 Dvojitý drak
Spravedlnost pro nevinné (TV film)
1993 Ach, ta láska
Das Paradies am Ende der Berge (TV film)
1992 Byl jednou jeden zločin
House on Sycamore Street, The (TV film)
Kmotr 1, 2, 3 (TV film)
1991 Doktor Hollywood
Dracula, Live from Transylvania (TV film)
1990 Kmotr III
1987 Pokerová Alice (TV film)
1986 Monte Carlo (TV film)
1985 Two Fathers' Justice (TV film)
1983 Malibu (TV film)
1982 Fantastic Miss Piggy Show, The (TV film)
1981 Elvis: Takhle to je! - a.z.
Evening at the Moulin Rouge, An (TV film)
Zorro, the Gay Blade
1980 The Great Cash Giveaway Getaway (TV film)
1979 Express to Terror (TV film)
Hry bez pravidel (TV film)
Love at First Bite
Seekers, The (TV film)
Smrtelné nehody na dálnici (TV film)
Z pekla k vítězství
1978 Sextette
Users, The (TV film)
1977 Happy Hooker Goes to Washington, The
Killer on Board (TV film)
Strange Possession of Mrs. Oliver, The (TV film)
1975 Dead Don't Die, The (TV film)
Once Is Not Enough
1973 Medusa
Muž, který miloval Kočičí tanec
1971 Evel Knievel
Last of the Powerseekers, The (TV film)
1970 Togetherness
1968 Mitzi (TV film)
The Power
1967 Doctor, You've Got to Be Kidding!
Jack of Diamonds
Nastal čas zabíjet
1966 Homme de Marrakech, L'
1965 Viva Maria!
1964 Looking for Love
Your Cheatin' Heart
1963 Act One
Vítězové
1962 Light in the Piazza
Two Weeks in Another Town
1961 A Thunder Of Drums
Angel Baby
By Love Possessed
1960 All the Fine Young Cannibals
Domů z hor
Where the Boys Are
1959 Crime & Punishment, USA
1958 Destination Nightmare (TV film) - a.z.
1952 Osamělá hvězda

TV seriály

2018 Americká manželka (TV seriál)
The Inheritance (S02E20)
It's Hard To Say Goodbye (S02E19)
The Anniversary (S02E13)
další epizody (4)
2017 Americká manželka (TV seriál)
Family Secrets (S02E07)
The Pig Whisperer (S02E06)
The Lice Storm (S02E04)
2010 Nouzové přistání (TV seriál)
2008 Řekni, kdo tě zabil (TV seriál)
Norové (S02E10)
2005 Joey (TV seriál)
Joey a mládenecké díkůvzdání (S02E10)
2004 Las Vegas: Kasino (TV seriál)
Dobrý konec smolné série (S02E05)
1997 Jenny (TV seriál)
1996 The Guilt (TV seriál)
1991 Columbo (TV seriál)
Vražda škodí zdraví (S10E02)
1987 Spies (TV seriál)
1981 Dynastie (TV seriál)
1977 Kořeny (TV seriál)
1975 Columbo (TV seriál)
Vrah zavolá v deset (S04E06)
1970 Paris 7000 (TV seriál)
1969 The Survivors (TV seriál)
1966 Farewell to Arms, A (TV seriál)
1959 Gala de l'union (TV seriál)

Dokumentární

2015 Being Evel
1992 Heartstoppers: Horror at the Movies (TV film)
1987 Signed: Lino Brocka - a.z.
1982 Natalie - A Tribute to a Very Special Lady (TV film)
1970 Elvis
1967 Mondo Hollywood - a.z.
1964 Chroniques de France (TV seriál)

TV pořady

2012 Home & Family (TV pořad)
2010 Comedy Central Roast of David Hasselhoff (TV pořad)
2008 Wendy: The Wendy Williams Show (TV pořad)
2005 Dancing with the Stars (TV pořad)
2002 I'm a Celebrity, Get Me Out of Here! (TV pořad)
1998 Match Game (TV pořad)
1989 The Arsenio Hall Show (TV pořad)
1985 The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1977 Circus of the Stars (TV pořad)
1976 Break the Bank (TV pořad)
1975 Academy of TV Arts and Sciences Salute to Robert Evans (TV pořad)
1974 Tattletales (TV pořad)
1973 The $10,000 Pyramid (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1963 Celebrity Party (TV pořad)
1961 Password (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace