foto

Dan Bucatinsky

  • nar. 22.9.1965 (54 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Herec, spisovatel a producent Dan Bucatinsky se narodil v New Yorku. Jeho židovští rodiče Julio a Myriam emigrovali několik let předtím z Argentiny a jeho prarodiče před 2. světovou válkou z Polska. Po ukončení studia dramatické umění na Vassar College se vrátil do New Yorku pracovat jako herec a spisovatel. Nijak zvlášť se mu nedařilo (odborový herecký průkaz získal za instruktážní filmy) a tak se v roce 1992 rozhodl odstěhovat do Los Angeles. Tam se hned v následujícím roce osudově seznámil se svým nynějším manželem a častým spolupracovníkem, scénáristou a režisérem Donem Roosem, se kterým vychovává dvě adoptované děti, Elizu a Jonaha.

K jednomu z vrcholů jeho kariéry patří nezávislá romantická komedie All over the guy o čtyřech přátelích, kteří hledají lásku. Scénář napsal na motivy své vlastní divadelní hry a zároveň si zahrál částečně autobiografickou roli neurotického Eliho, který se snaží najít životního partnera v Tomovi, který bojuje s alkoholismem a strachem z intimity.

Protože ho herectví uspokojovalo jen málo - objevoval se pouze v maličkých rolích v televizních seriálech - stala se těžištěm jeho práce produkce a psaní scénářů. Aby mohli dělat co je skutečně baví, založili společně s přítelkyní Lisou Kudrow v roce 2003 produkční společnost Is Or Isn't Entertainment,  která stojí za seriálem HBO The Comeback, ve kterém si oba i zahráli. Společně s Donem a Lisou produkuje i americkou verzi dokumentárního seriálu Who Do You Think You Are?. Tato trojice vytváří i původně internetový komediální seriál Web Therapy, který následně zakoupil do vysílání Showtime.

Všechny tři zmiňované seriály byly nominovány na cenu Emmy v producentské kategorii, ale zlatou sošku si Dan Bucatinsky překvapivě odnesl v roce 2013 za výkon herecký a to v seriálu z produkce Shondy Rhimes Scandal, ve kterém ztvárnil roli Jamese Novaka, ambiciózního novináře a zároveň po dítěti toužícího manžela náčelníka štábu Bílého domu. V roce 2014 se z původně jen hostující role dostal do základní herecké sestavy v sitcomu Marry me.

Na poli spisovatelském a scenáristickém je potřeba vyzdvihnout jeho práci pro Shondaland, kde pravidelně pomáhá se psaním scénáře pro Grey's Anatomy. Dále je autorem autobiografické knihy úvah na téma adopce a rodičovství Does This Baby Make Me Look Straight?. Společně s manželem se významně podílí na práci pro Family Equality Council, aktivně se zapojuje i do The Trevor Project a řady dalších projektů, které se týkají práv dětí a rodin.

vla_kor "vla_kor" Reinalda

Herecká filmografie

Filmy

2018 So Close (TV film)
Znovu ve hře
2017 Akta Pentagon: Skrytá válka
2005 When Do We Eat?
2003 Líbí se mi, co děláš
Pod toskánským sluncem
2001 Po čem touží kluci
Ztráty a nálezy
1998 Všichni moji muži
1994 Další půlnoční běh (TV film)

TV seriály

2020 The Baker and the Beauty (TV seriál)
You Can't Always Get What You Want (E09)
May I Have This Dance? (E08)
Blow Out (E07)
další epizody (9)
2019 All Rise (TV seriál)
Uncommon Women and Mothers (E07)
2018 Dobrý doktor (TV seriál)
Carrots (S02E05)
Grace a Frankie (TV seriál)
Nominace (S04E03)
Will a Grace (TV seriál)
Three Wise Men (S09E12)
2017 24 Hodin: Nezastavitelný (TV seriál)
11:00 p.m.-12:00 a.m. (E12)
10:00 p.m.-11:00 p.m. (E11)
9:00 p.m.-10:00 p.m. (E10)
další epizody (12)
2016 Superstore (TV seriál)
Labor (S01E11)
2015 Skandál (TV seriál)
Put a Ring on It (S04E17)
2014 Vezmi si mě (TV seriál)
Skandál (TV seriál)
Kiss Kiss Bang Bang (S03E14)
No Sun on the Horizon (S03E13)
We Do Not Touch the First Ladies (S03E12)
další epizody (4)
Návrat na výsluní (TV seriál)
Valerie Gets What She Really Wants (S02E08)
Valerie Faces the Critics (S02E07)
Valerie Cooks in the Desert (S02E06)
další epizody (6)
2013 Skandál (TV seriál)
A Door Marked Exit (S03E10)
YOLO (S03E09)
Vermont Is for Lovers, Too (S03E08)
další epizody (14)
2012 Skandál (TV seriál)
Blown Away (S02E09)
Happy Birthday, Mr. President (S02E08)
Defiance (S02E07)
další epizody (9)
Ochrana svědků (TV seriál)
Drag Me to Hell (S05E05)
2011 Terapie online (TV seriál)
Ochrana svědků (TV seriál)
I'm a Liver Not a Fighter (S04E07)
Crazy Like a Witness (S04E02)
2010 Chirurgové (TV seriál)
Práskač (S06E12)
2008 Web Therapy (TV seriál)
Kriminálka Miami (TV seriál)
Bomba (S07E05)
2007 Dirt (TV seriál)
Larry, kroť se (TV seriál)
The TiVo Guy (S06E07)
2006 Tráva (TV seriál)
Peníze za MILF (S02E08)
2005 Návrat na výsluní (TV seriál)
Valerie Does Another Classic Leno (S01E13)
Valerie Stands Out on the Red Carpet (S01E11)
Valerie Gets a Magazine Cover (S01E10)
2002 MDs (TV seriál)
That '80s Show (TV seriál)
Přátelé (TV seriál)
Jak Phoebe slavila narozeniny (S09E05)
Frasier (TV seriál)
Chceš-li pobavit boha, řekni mu, jaké máš plány (S09E15)
2000 M.Y.O.B. (TV seriál)
Will a Grace (TV seriál)
Nemocnice na kraji Manhattanu (S02E17)
1999 Rocket Power (TV seriál)
1998 Maggie (TV seriál)
Significant Others (TV seriál)
Thornberryovi na cestách (TV seriál)
Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Austin, We Have a Problem (S05E07)
1997 Fame L.A. (TV seriál)
Jenny (TV seriál)
1996 Chameleon (TV seriál)
Každý den v akci (TV seriál)
Správná pětka (TV seriál)
Deal with It (S03E04)
1995 Cybill (TV seriál)
Night Stand (TV seriál)
1993 Policie New York (TV seriál)

Dokumentární

2018 Every Act of Life
2006 Fabulous! The Story of Queer Cinema
2002 Who Is Alan Smithee? (TV film)

Scenáristická filmografie

Filmy

2005 The Commuters (TV film)
2001 Po čem touží kluci

TV seriály

2016 Web Therapy (TV seriál)
2013 Chirurgové (TV seriál)
Věříte na kouzla? (S09E22)
2011 Terapie online (TV seriál)
2008 Džungle rtěnek (TV seriál)
Chapter Twelve: Scary, Scary Night! (S02E05)
Chapter Nine: Help! (S02E02)
Chapter Seven: Carpe Threesome (S01E07)

Režijní filmografie

TV seriály

2011 Terapie online (TV seriál)

Host

TV pořady

2017 Talk Show the Game Show (TV pořad)
2014 Celebrity Name Game (TV pořad)
Dinner at Tiffani's (TV pořad)
2013 65. Emmy Awards (TV pořad)
In Bed with Joan (TV pořad)
The Arsenio Hall Show (TV pořad)
2010 Access Hollywood Live (TV pořad)
2007 Chelsea Lately (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)