foto

Fanny Cottençon

  • nar. 11.5.1957 (60 let)
    Port-Gentil, Gabon
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francouzská herečka Fanny Cottençon se narodila do rodiny geologa a učitelky. Práce jejího otce, která se odehrávala často v zahraničí, vysvětluje hereččino rodiště – přišla na svět v Port-Gentil v bývalé francouzské kolonii v Gabunu. Od jejích šesti let žila rodina znovu ve Francii, Fanny absolvovala středoškolská studia ve Versailles, kde pak pokračovala na konzervatoři. Další hereckou průpravu získala na pařížské škole Centre de la rue Blanche. Pak již následovaly první kroky na divadelním jevišti, debutovala v Théatre de Vaison-la-Romaine, poté působila na dalších pařížských scénách, hrála především v klasickém francouzském i světovém repertoáru.

Již jako dvacetiletá začala Fanny Cottençon dostávat také příležitosti před kamerou, střídala práci pro televizi i film, zatím ale pouze v epizodních rolích. První větší příležitost jí poskytl režisér Granier-Deferre ve svém dramatu HVĚZDA SEVERU (L'étoile du Nord, 1982); za svou tanečnici Sylvie byla oceněna Cézarem za nejlepší výkon ve vedlejší roli. Tento vavřín získaný hned na počátku její filmové dráhy je zatím bohužel zároveň posledním oceněním její práce pro film. Režisér Pierre Granier-Deferre ji pak o rok později znovu oslovil pro svůj úsměvný melodramatický příběh VINCENTŮV PŘÍTEL (L'ami de Vincent, 1983).

V následujícím roce dostala Cottençon svou první hlavní roli; ve španělsko-francouzském filmu PAŽBOU DO ZUBŮ (Fanny Pelopaja, 1984) ztvárnila mladou dívku na scestí zločinu. Další poměrně velká role na ni čekala ve zdařilé kriminálce PODIVNÁ POLICIE (Spécial police, 1985). I v následujících letech točila několikrát ročně, objevovala se ale převážně ve filmech méně významných, které u nás nebyly nikdy uvedeny. Za zmínku ale stojí její postava nedobytné Florence z u nás velmi dobře známé komedie NALEVO OD VÝTAHU (À gauche en sortant de l'ascenceur, 1988), kde se její přízeň snažil získat Pierre Richard.

V devadesátých letech výrazně ubylo příležitostí ve filmu, o to více pracovala Fanny Cottençon v televizi, kde točila inscenace, seriály nebo přepisy divadelních her. Po několika letech nečinnosti před filmovou kamerou ji pro spolupráci získal portugalský režisér António da Cunha Telles, který jí nabídl hlavní roli v dramatu PANDORA (1996; Cottençon zde hrála se svým francouzským kolegou Philippem Léotardem, jinak film vznikl výhradně za účasti portugalských herců). K filmování se od té doby Cottençon vrací jen sporadicky, nadále točila více pro televizi. Po delší době se našim divákům uvedla v komorním melodramatu ROZHOVOR S MÝM ZAHRADNÍKEM (Dialogue avec mon jardinier, 2007). Dodnes současně hraje také v divadle.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 A 2 heures de Paris
2012 Les Pieds dans le plat (TV film)
2011 Le Jour de la grenouille
2010 Gendre idéal 2, Le (TV film)
2009 Entre mère et fille (TV film)
Jako dětská hra (TV film)
2008 Ideální zeť (TV film)
Tu peux garder un secret ?
2007 Le temps d'un regard
Rozhovory s mým zahradníkem
Supergranny.com (TV film)
Úsměv Melody
2006 Pomoc, děti se vracejí! (TV film)
Tajemné dítě (TV film)
2005 Babička na plný úvazek (TV film)
2004 Mariage mixte
Moments de vérité (TV film)
Nos vies rêvées (TV film)
2003 Poil de carotte (TV film)
2002 Single Again
Vivante
2001 Change moi ma vie
La Fille de son père
Mortel transfert
Salut la vie (TV film)
Tous avec Line (TV film)
2000 Canne de mon père, La (TV film)
1999 Nos vies heureuses
1998 Ça reste entre nous
1997 En danger de vie (TV film)
Femme du pêcheur, La (TV film)
L'Homme idéal
Voisine, La (TV film)
1996 Pandora
1995 Muži a ženy mohou být spolu šťastni... (TV film)
1994 Immeuble, L' (TV film)
Tempêtes (TV film)
1992 Fou de foot (TV film)
Séparément vôtre (TV film)
1991 Clés du paradis, Les
1989 Folle journée ou Le mariage de Figaro, La
1988 Gros coeurs
Nalevo od výtahu
Saisons du plaisir, Les
Un coeur de marbre (TV film)
1987 Dokud budou ženy
Journal d'un fou, Le
Poussière d'ange
1986 Golden Eighties
1985 Monsieur de Pourceaugnac
Podivná policie
Salva pro černého buvola
1984 Fausses confidences, Les
Femmes de personne
Pažbou do zubů
1983 Tout le monde peut se tromper
Vincentův přítel
1982 Hvězda severu
Paradis pour tous
Tête à claques
1981 Fourberies de Scapin, Les
Roi des cons, Le
Signé Furax
1978 Louis XI ou La naissance d'un roi (TV film)
1977 Eau sale, L' (TV film)
Nuit de Saint-Germain-des-Prés, La

TV seriály

2016 Candice Renoir (TV seriál)
Telle mère, telle fille (S04E06)
Loin des yeux, loin du coeur (S04E05)
2014 Interventions (TV seriál)
2013 Le bal des secrets (TV seriál)
2007 Kruhy v obilí (TV seriál)
2005 Tři ženy za letního večera (TV seriál)
1995 Anne Le Guen (TV seriál)
1989 Nick chasseur de têtes (TV seriál)
1978 Eygletière, Les (TV seriál)
Historie rytíře des Grieux a Manon Lescaut (TV seriál)
1977 Histoire de la grandeur et de la décadence de César Birotteau (TV seriál)
1967 Les dossiers de l'écran (TV seriál)

Dokumentární

1987 La nuit des Molières (TV seriál)

TV pořady

2016 Même le dimanche (TV pořad)
2008 Au Field de la nuit (TV pořad)
Tous au théâtre! (TV pořad)
2002 Le fabuleux destin de... (TV pořad)
2000 Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1981 13 heures le journal (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace