foto

Cécile De France

  • nar. 17.7.1975 (43 let)
    Ardenne, Namur, Belgie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila sa 17. júla 1975 v belgickom mestečku Ardenne v blízkosti Namuru. Rodičia ju pomenovali po francúzskej princeznej z 12. storočia. O hranie sa malá Cécile usilovala už od svojich šiestich rokov, kedy sa zúčastňovala školských predstavení. Súčasne sa venovala baletu. V roku 1992 odišla do Paríža, kde pracovala ako au-pair, ale i ako pouličná pluvačka ohňa. Medzitým vyštudovala herectvo na Ecole Nationale Supérieure des Arts et Techniques du Théatre v Paríži. Študovala tiež v Lyone.

V roku 1996 začína ako profesionálka účinkovať v divadle a o rok neskôr sa prvýraz objavuje na filmovom plátne v rôznych reklamách a televíznych programoch. Prvú vážnejšiu rolu dostala v roku 2001 v romantickej komédii L´art de la séduction.

Jej prvý úspech sa dostavil až po komédii Erasmus a spol (L´Auberge espagno) od režiséra Cédrica Klapischa, za ktorý dostala Cenu pre hereckú nádej. Stvárňuje tu lesbičku Isabelle, v ktorej nájde Xavier (Romain Duris) najlepšieho kamaráta. Svoju rolu si zopakovala v pokračovaní filmu Erasmus 2 z roku 2005 a bola za ňu takisto odmenená, tentoraz francúzskou výročnou cenou César. Zahrala si tiež hlavné úlohy vo filmoch Iréne (2002, réžia Ivan Calberac) a Já César (Moi, César, Richard Barry, 2003).

To, že Cécile nie je herečka iba pre melodrámy a romance, potvrdila v známom francúzskom slasheri Noc s nabrúsenou britvou (2003) od začínajúceho režiséra Alejandreho Aja. De Franca sa ujala hlavnej role študentky Marie, ktorá v sebe objavuje sily čelit psychopatickému zabijakovi (Phillippe Nahon). Maria tu vystupuje ako veľmi zraniteľná osoba, ktorá časom exploduje do nevídaných rozmerov. V tomto filme dokázala, že je schopná čelit aj naozaj vypätým hororovým besneniam.

V roku 2004 stvárnila rolu odvážnej francúzskej maliarky Monique vo filme Cesta okolo sveta za 80 dní režiséra Franca Coraciho. Menom aj úlohou v tejto dobrodružnej komédii po boku anglického zmätkára Fogga (Steve Coogan) prezentuje svoju vlasť hlavne svojím francúzskym šarmom. Priestor pre svoje komediálne nadanie dostala v lupičskej komédii Utekaj o 106 (2004, Etiénne Chatiliez), kde stvárňuje zlodejku Chrystéle Burrel.

V posledných rokoch sa ujíma rolí osudových žien, ako napríklad v gangsterskom životopise Verejný nepriateľ č.1 (2008, Jean-Francois Richet), kde hrá Jeannu Schneiderovú, milenku lupiča Jacquesa Mesrina. Film je remakeom klasického príbehu s Alainom Delonom Sicílsky klan z roku 1973. V intímnejších polohách ju môžeme uvidieť v romantickej snímkej Pieseň pre teba (2006), kde sa ako Marion predstavuje po boku Gérarda Depardieuho. V historickej dráme Un Secret (2007) zasa vystupuje ako Tania, pre ktorú muži zrádzajú aj vlastnú rodinu.

Galliano

Herecká filmografie

Filmy

2018 Mademoiselle de Joncquières
2017 Django
Ôtez-moi d'un doute
2016 Fannyina cesta
2015 En équilibre
Léto
2013 Casse-tête chinois
Möbius
2012 Superstar
2011 Kluk na kole
Un baiser papillon
2010 Gardiens de l'ordre
Život po životě
2009 Ruka bezhlavého
Soeur Sourire
2008 Veřejný nepřítel č. 1
2007 Okouzleni tancem
Sněhurka
Tajemství
2006 Mon colonel
Nesprávná víra
Píseň pro tebe
Sedadla v parteru
2005 Erasmus 2
2004 Cesta kolem světa za 80 dní
Zdrhej o 106
2003 Já, César
Kaena: Proroctví
Noc s nabroušenou břitvou
Nuit du 6 au 7, La
2002 A+ Pollux
Erasmus a spol.
Irene
Loup!
2001 Art (délicat) de la séduction, L'
Mariage en papier, Le
Toutes les nuits
2000 Bon appetit!
Regarde-moi (en face)
1997 Tous nos voeux de bonheur

TV seriály

2016 Mladý papež (TV seriál)
Epizoda 10 (S01E10)
Epizoda 9 (S01E09)
Epizoda 8 (S01E08)
další epizody (10)
2015 Dix pour cent (TV seriál)
Cécile (S01E01)
2007 Chez Maupassant (TV seriál)
2003 Petits mythes urbains (TV seriál)

Dokumentární

2018 Tous au Festival (TV film) - a.z.
2007 Zamilovaná zvířata
2005 L'hebdo cinéma (TV seriál)
2002 European confusiòn: Making-of 'L'auberge espagnole' (TV film)

TV pořady

2016 Quotidien (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2006 T'empêches tout le monde de dormir (TV pořad)
2000 L'invité (TV pořad)
On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace