foto

Marian Zednikovič

  • nar. 15.8.1951
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • zem. 5.5.2007 (55 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„V divadelnom svete bol výrazná osobnosť, mal osobitý herecký prejav. Bol tak špecificky smutný, taký chaplinovský typ, ktorý spájal obrovské tragično s úsmevnosťou." - citát z vyjadrenia herca Martina Hubu o Mariánovi Zednikovičovi.

Herecké začiatky:

Marián Zednikovič sa narodil 15.08.1951 v Bratislave. Herecké umenie mal v krvi, veď jeho dedko Vilo Stražan bol bábkarom a mamka divadelnou ochotníčkou. Už na základnej škole Marián inklinoval k herectvu, čoho dôkazom bolo jeho pôsobenie v divadelnom krúžku pri PKO. Napriek prvotnému neúspechu pri skúškach na VŠMU (Vysoká škola múzických umení) a napriek jeho rastúcemu záujmu o históriu, literatúru, a výtvarné umenie, skúsil šťastie znovu. Tento krát sa Marián na VŠMU dostal. Nápomocné mu boli aj praktické skúsenosti v muzikáloch na Novej scéne, kde pracoval v súbore. Štúdium herectva ukončil v roku 1974. Jeho prvé kroky viedli do trnavského Divadla pre deti a mládež, kde strávil šesť rokov. V roku 1980 prešiel na Novú scénu do Bratislavy. Vďaka úlohám v rozprávkach a detských filmoch vyhlásili Mariána za detského kráľa. Bol jedným zo zakladajúcich členov Divadla Astorka Korzo '90, neskôr začal organizovať Letné shakespearovské slávnosti. Najskôr sa Marián uplatnil po boku skúsených kolegov M. Lasicu, J. Satinského, M. Labudu st. a S. Dančiaka v komediálnom žánri. So S. Dančiakom spolu vytvorili nezabudnuteľnú komickú dvojicu anglického Lorda Nortona a jeho sluhu. Jeho dialógy so sluhom Jamesom v podaní Stana Dančiaka patria k nezabudnuteľným. Po revolúcii si dal menšiu pauzu a neprijímal všetky úlohy. Neskôr sa uplatnil aj v dráme a tragikomédiách.

Rodinný život:

Oženil sa so svojou detskou láskou, novinárkou Ľubou, s ktorou prežil 25 rokov. V tomto manželstve sa narodili dvaja chlapci a to Lukáš a Tomáš. Synovia ostali verní rodinnej tradícii svojho otca a pracujú v televíznej branži. Príčinou krachu jeho manželstva s Ľubou bola jeho povinnosť postarať sa o chorú matku. Odišiel od rodiny a vzťahy v rodine ochladli. So svojou druhou ženou Janou sa zosobášil na veľvyslanectve v Prahe. Žili v Podunajských Biskupiciach, mali firmu a v roku 2001 založili tradíciu Letných shakespearovských slávností, ktorým Marián šéfoval. Po jeho smrti sa organizácie manželka nevzdala a pripravuje ich dodnes.

Choroba a predčasná smrť:

„Sedel som na terase, mimovoľne som sa chytil tváre, krku a v oblasti mandlí som zacítil niečo tvrdšie. Myslel som si, že mi napuchla mandľa, nevenoval som tomu pozornosť. Opuch zmizol a ja som to vyhodil z hlavy. O mesiac sa objavil na druhej strane, začalo mi to celé napúchať. Už som vedel, o čo ide. Nepotreboval som na to lekára. Nastal strach a návštevu ambulancie som oddialil." - Marián Zednikovič o svojej chorobe.

Marián bojoval s rakovinou lymfatických uzlín niekoľko mesiacov a na slovo počúval rady lekárov. Po boku svojej manželky Jany sa v Podunajských Biskupiciach zotavoval z náročnej rádioterapie a neskôr chemoterapie. Do poslednej chvíle veril vo víťazstvo nad ťažkou chorobou. Našiel si čas na záhradku a výtvarné umenie. 5. mája 2007 prehral boj o život so zákernou chorobou vo veku nedožitých 56 rokov. Mariána Zednikoviča pochovali na Martinskom cintoríne a jeho pomník je umelecké dielo - z dreva a skla.

Peter "legenda2" Polacek

Herecká filmografie

Filmy

2004 Prirodzená smrť
2002 Lord Norton a sluha James (TV film)
2000 Chaos (TV film)
1999 Fiaker číslo 21 (TV film)
Mučivé tajomstvo (TV film)
1998 Drahí príbuzní (TV film)
Ujo Váňa (divadelní záznam)
1997 Macocha (divadelní záznam)
Orbis Pictus
1996 Čierna ovca (TV film)
1995 Armagedon na Grbe (divadelní záznam)
Komorný spevák (TV film)
Lúpež dejín (TV film)
Plášť (TV film)
1994 A bol to škovránok (TV film)
O Jankovi kľúčiarovi (TV film)
O krásnej strige (TV film)
1993 Kazimír a Karolína (divadelní záznam)
Profesor Bernhardi (TV film)
1992 Chaos (divadelní záznam)
Slečna z Maxima (TV film)
Výstrel na Bonaparta (TV film)
1991 Dlhá cesta domov (TV film)
Rošáda (TV film)
Tajomstvo alchymistu Storitza (TV film)
Zbytočné trápenia (TV film)
Čerti nespia (TV film)
1990 Dávajte si pozor!
Elija Isakovič a Margarita Prokofievna (TV film)
Keď báčik z Chochoľova umrie (TV film)
Modrý Jonatán (TV film)
1989 Kolotoč (TV film)
Novinári (TV film)
Nočný spev (TV film)
Profesor Raat (TV film)
Ráno ako pes (TV film)
Volná noha
Čertiská (TV film)
1988 (C)Hudobné sny
Holič Britva a duch Vydriduch (TV film)
Húkanie sovy (TV film)
Na také prípady sa nezabúda (TV film)
Ono a onô (TV film)
Svet môj, mám ťa rád (TV film)
Terno (TV film)
Šášovský hradný pán a ladomerská mýtnička (TV film)
1987 Ako som nedostal Nobelovu cenu (TV film)
Nové Pištáčikové dobrodružstvá (TV film)
Odborník na množiny (TV film)
Počítač (TV film)
Skúška vedenia (TV film)
Sudca vo vlastnej pasci (TV film)
Zostane to v rodine (TV film)
Ženský zákon (TV film)
1986 Citové súradnice (TV film)
Colombovia - Návrat Galilleiho (TV film)
Do-re-mi
Guľaté tajomstvo (TV film)
Keby to naši vedeli (TV film)
Kto zaplatí nohavice (TV film)
Pro forma (TV film)
Sokovia (TV film)
Utíkejme, už jde!
Vynález (TV film)
Študent (TV film)
Šťastie na dobierku (TV film)
1985 Ako sa husár učiteľom stal (TV film)
Hodinky (TV film)
Hĺbkový rekord (TV film)
Kráľovná noci v kamennom mori (TV film)
Kára plná bolesti
Poklad (TV film)
Pětka s hvězdičkou
Raz, dva, tri (TV film)
Varič (TV film)
Škriepnici (TV film)
Žena z antisveta (TV film)
1984 Aj múdry schybí (divadelní záznam)
Bé rímska trojka lomeno šesť (TV film)
Drevená krava (TV film)
Keď jubilant plače (TV film)
Kto chce získať princeznú (TV film)
Navráťte sa k otcom svojim (TV film)
Oko za oko (TV film)
Plná náruč vzduchu (TV film)
Reťazenie (TV film)
Ryby (TV film)
Svet nemá slzy rád (TV film)
Umenie komédie (TV film)
Zločin Arthura Savilla (TV film)
1983 Chrobák v hlave (TV film)
Krokodíl (TV film)
Nehovor mi starký (TV film)
Odchody a návraty (TV film)
Sólo pre Cantus firmus (TV film)
Zbohom, sladké driemoty
Čo sa stalo v malom kine (TV film)
1982 Právo na omyl (TV film)
1981 Autoservis (TV film)
Bičianka z doliny (TV film)
Jablčná Siska (TV film)
Ďuro-Truľo (TV film)
Ťažká profesia (TV film)
1980 Baranček rovno z rozprávky (TV film)
Demokrati
Falošný peniaz (TV film)
Prelom (TV film)
Telegram (TV film)
Veselé panie z Windsoru (TV film)
Človek nikdy nevie (TV film)
1979 Dobrí ľudia ešte žijú (TV film)
V predvečer (TV film)
Šimon a Veronika (TV film)
1978 Dobrodružstvo v hoteli (TV film)
Inkognito (TV film)
Parížsky život (TV film)
Tom Sawyer (divadelní záznam)
1977 Tlstibáb (TV film)
1975 Ex libris (TV film)
1973 Havária (TV film)
Slávna chvíla tichého života (TV film)
1972 Rozkošný paroháč (divadelní záznam)
Žiarlivosť (TV film)
1971 Ako každý iný (TV film)
1969 Čierna minúta

TV seriály

1999 Zborovňa (TV seriál)
1997 Duchovia (TV seriál)
1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
1992 Rozprávky z praveku (TV seriál)
1991 Safari za kuchyňou (TV seriál)
1987 Päť zŕn (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Obrat (E02)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
1982 Život bez konca (TV seriál)
1981 Detektív Karol (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
1978 Výmysly uja elektróna (TV seriál)
1975 Naši synovia (TV seriál)
Straty a nálezy (TV seriál)

Dokumentární

2008 Radosť zo života (TV seriál)
1987 Labyrint (TV seriál)
1985 Film o filme. 1/1985

TV pořady

1994 Gala Borisa Filana (TV pořad)
1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace