foto

Petr Slavík

  • nar. 19.9.1956 (61 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Petr Slavík je režisér a scénárista, autor více než dvou set dokumentárních filmů, reklam, hudebních klipů, televizních pořadů a televizních hraných filmů. Na některých svých dokumentech se podílel i jako kameraman, střihač a producent.

FAMU absolvoval v roce 1983 dokumentem BEZ LÍTOSTI, portétem příslušníka "květinové generace" 60.let, kterého touha po svobodě paradoxně svobody zbavila a dovedla ho k závislosti na alkoholu. Film, oceněný cenou Českého literárního fondu a cenou ministra školství na festivalu Academia film Olomouc, předznamenal Slavíkův dlouhodobý zájem o lidi a témata z okraje společnosti. V následujících letech natáčel pro Krátký film Praha, např. dokument o alternativních divadlech PANTOMIMA BEZ HRANIC, filmovou koláž o Bohumilu Hrabalovi POD DOJMEM CHVIL (cena ČLF 1988), o vynálezci, restaurátorovi věžních hodin a pábiteli Jiřím Soukupovi VALČÍK NA ČTYŘI DOBY (oceněný na přehlídce čs. filmové tvorby Bratislava 1990) nebo o svérázném sudetském němci Gustavu Ginzelovi VÍTEJTE V HNOJOVÉM DOMĚ (čestné uznání na filovém festivalu v Lipsku 1991). Listopadové události 1989 zachytil společně s Jiřím Střechou v celovečerním dokumentu NĚŽNÁ REVOLUCE (Hlavní cena AF Olomouc 1991).

V 90. letech spolupracoval s Nadací Film a sociologie, pro kterou natočil např. dokument ZÁVISLOST, srovnávající český a holandský přístup k drogové politice na osudech o dvou narkomanů, z nichž jeden žije v Praze a druhý v Amsterodamu nebo film-anketu NEJLEPŠÍ ZE ŠPATNÝCH ZPŮSOBŮ (Cena Patrie AFO 1995). Pro Febio kromě jiného i GEN o filosofovi Ladislavu Hejdánkovi nebo mimovi Ctiboru Turbovi. Dokumentem NÁVRAT KRÁLE MAJÁLESU o americkém básníku Allenu Ginsbergovi a dvojportrétem hudebníka Mikoláše Chadimy a básníka Ivana Wernische PROŽILI se vrací k tématu kulturního undergroundu, které posléze společně s překladatelem a publicistou Josefem Rauvolfem zpracuje v rozsáhlé sérii ALTERNATIVNÍ KULTURA. 26 hodinových dokumentů mapuje kulturní underground od Spojených států přes západní Evropu a Rusko až po české prostředí, od beatniků přes punk až po graffitti. Cyklus získal řadu ocenění, např. cenu FITES TRILOBIT 1998, cenu Evalda Schorma na AF Olomouc 2001 nebo cenu ČFTA ELSA za nejlepší televizní dokument roku 2005. V průběhu práce na cyklu zakládá společně se svou manželkou Natašou Slavíkovou produkční společnost Phoenix, ve které kromě Alternativní kultury natáčí i další dokumenty, např. film o výtvarné skupině Tvrdohlaví, společenství Regula Pragensis nebo squattu Vila Milada. V průběhu 90. let točí řadu hudebních videoklipů pro Báru Basikovou, Jana Hedla Saharu a skupinu Precedens.

V roce 1999 debutuje v hrané tvorbě filmem České televize PŘEPADENÍ s Ivou Janžurovou, Jiřím Kodetem a Vladimírem Dlouhým v hlavních rolích. Přepadení otevírá cyklus televizních filmů o lidech postižených zločinem pod názvem Oběti. Se scénáristou Miroslavem Sovjákem dosud realizovali 8 dílů, např. Svědek, Hadí tanec nebo Nevlastní bratr. V roce 1991 se podílel na cyklu Černí andělé filmem Help for you. Žánr detektivky si vyzkoušel titulem NA VLKY ŽELEZA, žánr komedie romancí CESTA DO VÍDNĚ A ZPÁTKY nebo přepisem knihy Ireny Obermannové DIVNOVLÁSKY (Cena za nejlepší komedii Novoměstský hrnec smíchu 2009). Společně s Petrem Nikolaevem a Jiřím Chlumským režíroval několik dílů telenovely OŠKLIVKA KATKA. Pro cyklus SOUKROMÉ PASTI televize Nova natočil díl Tatínkova holčička, který získá řadu ocenění, mimo jiné i cenu ČFTA ELSA 2009 za režii a cenu za nejlepší snímek evropské televizní tvorby na mezinárodním festivalu La Rochelle 2009.

Souběžmě s hranou tvorbou se dál věnuje i televiznímu dokumentu. Kromě jiného natočil 20 dílů cyklu 13. KOMNATA, v nichž se mu většinou dařilo povýšit jinak vcelku bulvární publicistiku na intimní dokument. Mimo jiné to byli Martin Jirous, Arnošt Lustig, Miroslav Etzler, Jan Saudek, Alena Mihulová, Jan Kašpar, atd., a zhusta nepochopený parodický díl 13. komnata Tomáše Hanáka. S Hanákem v roli průvodce realizoval i 13 dílný dokumentárně-zábavný cyklus o paranormálních jevech a alternativních naukách ZA ZRCADLEM.

V současné době natáčí pro Českou televizi 16 dílný seriál z prostředí domova seniorů ŽIVOT JE PES (pracovně také Veselý starobinec či Třetí míza).

Jan "pidla" Pilný

Režijní filmografie

Filmy

2008 Divnovlásky (TV film)
Na vlky železa (TV film)
Oběti: Karambol (TV film)
2007 Cesta do Vídně a zpátky (TV film)
V hlavní roli (TV film)
2006 Oběti: Nevlastní bratr (TV film)
2005 Oběti: Hadí tanec (TV film)
Oběti: Živnostník (TV film)
2003 Oběti: Jiný člověk (TV film)
2001 Help For You (TV film)
Oběti: Svědek (TV film)
Oběti: Znásilnění (TV film)
1999 Oběti: Přepadení (TV film)

TV seriály

2016 Drazí sousedé (TV seriál)
Volby (E11)
Tajný projekt (E10)
Vyhánění nevěsty (E09)
2014 Svatby v Benátkách (TV seriál)
Rubínová svatba (S01E34)
Princezna (S01E33)
Královna ze Sáby (S01E32)
další epizody (16)
2012 Obchoďák (TV seriál)
Nanečisto (E16)
Francouzská masáž (E15)
Skladba pro Vandu (E14)
další epizody (10)
Život je ples (TV seriál)
2008 Ošklivka Katka (TV seriál)
Soukromé pasti (TV seriál)
Tatínkova holčička (S01E07)
2001 Černí andělé (TV seriál)
Help for you (E07)

Dokumentární

2017 Martin Němec (TV film)
Příběh letiště Praha (TV film)
2011 Inventura Febia (TV seriál)
Inventura Febia - Novicové a Svědkové Jehovovi (E25) (epizoda)
Inventura Febia - Vůdci a jejich voliči (E02) (epizoda)
2010 13. komnata Jana Kašpara (TV film)
2009 13. komnata Arnošta Lustiga (TV film)
13. komnata Miroslava Etzlera (TV film)
2008 13. komnata Natálie Kocábové (TV film)
2007 Ohlédnutí za seriálem Hraběnky (TV film)
13. komnata Báry Basikové (TV film)
13. komnata Daniely Filipiové (TV film)
13. komnata Ireny Obermannové (TV film)
13. komnata Jana Saudka (TV film)
13. komnata Josefa Váni (TV film)
13. komnata Michala Pavlíčka (TV film)
13. komnata Tomáše Halíka (TV film)
2006 13. komnata Aleny Mihulové (TV film)
13. komnata Ivana Martina Jirouse (TV film)
13. komnata Jaroslava Pouzara (TV film)
13. komnata Liběny Hlinkové (TV film)
13. komnata Pavla Koláře (TV film)
13. komnata Pavla Vítka (TV film)
13. komnata Táni Fischerové (TV film)
13. komnata Tomáše Hanáka (TV film)
2005 Co znamená demokracie (TV film)
13. komnata (TV seriál)
13. komnata Martina Kociána (TV film)
1997 Alternativní kultura (TV seriál)
1995 Hej Gusto - Z letopisů Máselné Lhoty 1985
Lapidárium (TV seriál)
1994 Ladislav Hejdánek očima Petra Slavíka (TV film)
1992 Všichni dobří voliči
1990 Valčík na čtyři doby
1989 Něžná revoluce
1988 Hračka?
1983 Bez lítosti (studentský film)

TV pořady

2010 Za zrcadlem (TV pořad)
2006 Magie aneb Kde končí přírodní vědy (TV pořad)
2001 Hra na zelenou (TV pořad)
1999 Děti okamžiku (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1992 Oko - pohled na současnost (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2011 Inventura Febia (TV seriál)
2006 13. komnata Tomáše Hanáka (TV film)
2005 Co znamená demokracie (TV film)
1989 Něžná revoluce

Herecká filmografie

Dokumentární

2011 Film o seriálu Život je ples (TV film)
2006 13. komnata Aleny Mihulové (TV film)
13. komnata Tomáše Hanáka (TV film)

Kameramanská filmografie

Dokumentární

2006 13. komnata Tomáše Hanáka (TV film)
2005 Co znamená demokracie (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(36)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace