foto

Erick Avari

  • nar. 13.4.1952 (66 let)
    Dárdžiling, Indie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Erick Avari se narodil jako Nariman Eruch Avari v indickém Darjeelingu, v podhůří Himaláje. Jeho rodina patří k národnosti Parsi a hlasí se k náboženství zoroastrismu proroka Zarathuštry. Jeho pradědeček Jamshedji Framji Madan byl jeden z průkopníků filmu v Indii. I přes svoji víru Erick Avari vystudoval jezuity řízenou prestižní školu Svatého Josefa v svém rodišti. Později rozšířil své vzdělaní v Charlestonu v Jižní Karolíně.

V 80. letech přesídlil do USA a začal se věnovat divadlu, později filmu. Jednu z prvních větších rolí v americké továrně na sny vytvořil ve válečném filmu z dob sovětské intervence v Afghánistanu BESTIE (1988), kde ztvárnil postavu afghánského vládního vojáka Samana, jednoho ze členů osádky sovětského tanku. Později dokázal, že jeho herecký rozsah je široký, od mýdlových oper až po dramata. Další roli, kterou se zvýraznil u diváků byl Kasuf, vůdce domorodců na planetě Abydos ve filmu Rolanda Emmericha HVĚZDNÁ BRÁNA (1994). Společně s Alexisem Cruzem byli jedinými herci, kteří své role zopakovali i ve stejnojmeném navazujícím seriálu. Z dalších jeho rolí můžeme uvést ředitele programu SETI v DNI NEZÁVISLOSTI (1996), doktora Beye z MUMIE (1999), lidského sluhu Tivala v PLANETĚ OPIC 2001), otce Elektry Nikolase Natchiose v komiksové adaptaci DAREDEVIL (2003).

Díky svému exotickému původu a částečně i vzhledu Erick Avari dostával role postav mnoha národnosti. Působil v mnoha seriálech, většinou jen v jedné nebo několika epizodách, od HRDINŮ (2006) až po JAK JDE ČAS, kde hostoval na podzim roku 2009, či KRIZE (2015) z produkce HBO. Díky svým rolím ve sci-fi a fantasy filmech a seriálech je častým hostem setkání fanoušků těchto žánrů.

Jiří "Ampi" Amler

Herecká filmografie

Filmy

2017 Project Eden: Vol. I
2016 Offer and Compromise
2014 Chasing Eagle Rock
Hieroglyph (TV film)
2013 Haunting At Silver Falls, A
It's Not You, It's Me
2012 California Winter
2011 Dispatch
Three Veils
Where the Road Meets the Sun
2009 Fault Line
Hačikó - příběh psa
Policajt ze sámošky
2008 AmericanEast
InAlienable
Madness of Jane, The (TV film)
2007 Choose Connor
Flight of the Living Dead: Outbreak on a Plane
Postal
Rich Inner Life of Penelope Cloud, The (TV film)
Soukromá válka pana Wilsona
Temná hmota
2006 Flynn Carsen 2: Návrat do dolů krále Šalamouna (TV film)
2005 The L.A. Riot Spectacular
2004 Inmates of the Heart
2003 Daredevil
Searching for Haizmann
2002 Incest
Mr. Deeds - Náhodný milionář
Pán převleků
Rituál
Sám doma 4 (TV film)
Three Days of Rain
2001 On Wings of Fire
Planeta opic
Skleněný dům
1999 Mumie
Vikingové
1997 Bláznivé manévry
1996 Alf versus U.S. Army (TV film)
Den nezávislosti
Jak zachránit prezidenta
Tváří ke své minulosti (TV film)
1995 Aladdin on Ice (TV film)
1994 Barva noci
Hvězdná brána
Nepijte vodu (TV film)
1993 Ideální milenka
Oběti lásky: Příběh Lolity z Long Islandu (TV film)
Poslíček
Seznam smrti (TV film)
Švindl (TV film)
1992 California Man
Mrazivá vášeň
Nebezpečná plavba (TV film)
1989 Pekelná manželka
True Blue (TV film)
1988 Bestie
1984 Nothing Lasts Forever
1962 Kančendženga

TV seriály

2017 Exprezident Graves (TV seriál)
They Die Happier (S02E08)
2015 Krize (TV seriál)
There Will Be Consequences (E10)
Just a Little Crazy Talk (E09)
Swim, Shmuley, Swim (E05)
další epizody (7)
2014 Tým Škorpion (TV seriál)
Single Point of Failure (S01E02)
Closer: Nové případy (TV seriál)
Nerušit (S03E05)
Grimm (TV seriál)
Dálnice plná slz (S04E06)
Skladiště 13 (TV seriál)
Bez konce (S05E06)
2012 NCIS: Los Angeles (TV seriál)
Koncovka (S04E01)
2011 Skladiště 13 (TV seriál)
Svědectví (S03E12)
Emily Lakeová (S03E11)
2010 Famílie (TV seriál)
Lidský terč (TV seriál)
Anatomie lži (TV seriál)
Krysař (S02E19)
Castle na zabití (TV seriál)
Prastará kletba (S02E19)
2009 Hung - Na velikosti záleží (TV seriál)
Párty na klíč (TV seriál)
Dokonalý podraz (TV seriál)
The Second David Job (S01E13)
Na doživotí (TV seriál)
Muž na tyči (S02E16)
2008 Status: Nežádoucí (TV seriál)
Dvakrát objednaná vražda (S02E08)
Opět ve hře (S02E02)
2007 Dirty Sexy Money (TV seriál)
The Chiavennasca (S01E04)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Dva světy (S06E11)
2006 Hrdinové (TV seriál)
Před šesti měsíci (S01E10)
Majáles (S01E09)
Za sedm minut dvanáct (S01E08)
další epizody (4)
O.C. (TV seriál)
The College Try (S03E22)
2005 Volání mrtvých (TV seriál)
Grace (S02E02)
JAG (TV seriál)
Přemostění zálivu (S10E15)
2003 Dragnet (TV seriál)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Minimální ostraha (S01E08)
Alias (TV seriál)
Bod zlomu (S03E08)
Právo a pořádek (TV seriál)
Floater (S14E07)
2001 Star Trek: Enterprise (TV seriál)
Terra Nova (S01E05)
Hvězdná brána (TV seriál)
Absolutní moc (S04E17)
Akta X (TV seriál)
Pán much (S09E05)
2000 Západní křídlo (TV seriál)
Lord John Marbury (S01E11)
1999 Hvězdná brána (TV seriál)
Rozloučení navždy (S03E10)
1998 Hvězdná brána (TV seriál)
Tajemství (S02E09)
JAG (TV seriál)
Černá stíhačka (S04E10)
1996 Bone Chillers (TV seriál)
Babylon 5 (TV seriál)
And the Rock Cried Out, No Hiding Place (S03E20)
1995 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Cutting Edges (S01E14)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Osud (S03E15)
1994 Jsem do tebe blázen (TV seriál)
Poslední krevety (S02E20)
1993 Strážce moře (TV seriál)
Show Jerryho Seinfelda (TV seriál)
The Pilot (S04E23)
1991 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Sjednocení 1/2 (S05E07)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)
Prescription for Death (S01E01)

Dokumentární

2017 We Are One

Režijní filmografie

Filmy

2014 Chasing Eagle Rock

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace