foto

Ossie Davis

  • nar. 18.12.1917
    Cogdell, Georgia, USA
  • zem. 4.2.2005 (87 let)
    Miami Beach, Florida, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec, režisér, básník, dramatik, spisovatel, aktivista.

18. 12. 1917 se narodil manželům Davisovým syn, jehož celý svět zná pod jménem Ossie Davis. Stalo se tak v Cogdellu ve státě Georgia v USA a v rodném listu jej nechali zapsat pod jménem Raiford Chatman Davis. Otec KINCE Charles Davis byl železničním stavebním inženýrem. Matka se jmenovala Laura.

Na přání svých rodičů začal studovat na Howard University. V roce 1939 studium ale ukončil, aby se mohl plně věnovat své herecké kariéře v New Yorku. Později navštěvoval Columbia University School of General Studies. Jeho herecká kariéra, která trvala sedm desetiletí, začala v roce 1939 v Harlemu. Na stříbrném plátně debutoval v roce 1950 ve filmu režiséra Sidney Poitiera. Byl to film No way out. Jeho hlas znají miliony Američanů, neboť byl hlasem pavouka Anansi v dětské sérii Sezamová ulice.

Za svou kariéru hrál v desítkách filmu a seriálů. Za zmínku stojí film Sidneyho Lumeta Pahorek, kde si zahrál po boku Seana Conneryho, Lovci Skalpu Sydneyho Pollacka a Kardinál, který měl šest nominací na Oscara.  Ze seriálů stojí za zmínku např. Kořeny. Ossie Davis několik filmů i režíroval.

V roce 1948 si vzal za manželku herečku Ruby Dee, která mu stála věrně po boku až do jeho smrti. Ossie zemřel 04. 02. 2005 v Miami na Floridě.  Byl nalezen mrtvý v hotelovém pokoji. Oficiální příčina smrti nebyla vydána, ale měl problémy se srdcem.  Zemřel rok po jeho matce Lauře, která zemřela měsíc před svými 106. narozeninami.

Al "Posheidon" Pa

Herecká filmografie

Filmy

2004 Life's Back Pocket
Nesnáší mne
Proud
2003 Baadasssss!
Černí bojovníci (TV film)
2002 Bubba Ho-tep
2001 Legend of the Candy Cane (TV film)
Ztracené ideály (TV film)
2000 Dinosaurus
Tudy k životu
Znovuobjevení Bucka McHenryho (TV film)
1999 Ghosts of Christmas Eve, The (TV film)
Sběratel duší (TV film)
Secret Path, The (TV film)
Vow to Cherish, A (TV film)
1998 Alyson's Closet
Dr. Dolittle
Scandalize My Name: Stories from the Blacklist
1997 Dvanáct rozhněvaných mužů (TV film)
1996 Dlouhá jízda
Home of the Brave (TV film)
Ještě na to máme!
1995 Android Affair, The (TV film)
Ray Alexander: Vražda k večeři (TV film)
1994 Nebezpečný klient
Ray Alexander: Chuť na spravedlnost (TV film)
1993 Dej si pohov, kámoši
Ernest Green Story, The (TV film)
Jeden a půl policajta
1992 Gladiátor
Malcolm X
1991 Horečka džungle
1990 B.L. Stryker: Grand Theft Auto (TV film)
Joe kontra sopka
We'll Take Manhattan (TV film)
1989 B.L. Stryker: The Dancer's Touch (TV film)
Jednej správně
Red Shoes, The
1988 Blázinec ve škole
1985 Anděl se mstí
1984 Dům Páně
Harry a syn
1981 Death of a Prophet (TV film)
Don't Look Back: The Story of Leroy 'Satchel' Paige (TV film)
1980 All God's Children (TV film)
1979 Freedom Road (TV film)
Hot Stuff
1977 Billy: Portrait of a Street Kid (TV film)
1976 Countdown at Kusini
1975 The Tenth Level (TV film)
Udělejme to znovu
1971 Šerif (TV film)
1969 Night Gallery (TV film)
Sam Whiskey
Slaves
Teacher, Teacher (TV film)
1968 Lovci skalpů
1967 The Outsider (TV film)
1966 A Man Called Adam
1965 Pahorek
1964 Shock Treatment
1963 Gone Are the Days!
Kardinál
1962 Seven Times Monday (TV film)
1955 Emperor Jones, The (TV film)
1953 The Joe Louis Story
1951 Fourteen Hours
1950 No Way Out

TV seriály

2005 Láska je Láska (TV seriál)
Láska a hrdost (S02E11)
Loď lásky (S02E10)
2004 Láska je Láska (TV seriál)
Lámání chleba (S01E05)
2003 JAG (TV seriál)
Karanténa (S09E07)
1999 Třetí hlídka (TV seriál)
1997 Protector, The (TV seriál)
1996 Promised Land (TV seriál)
1995 The Client (TV seriál)
1994 Svědectví (TV seriál)
1993 Great Books (TV seriál)
Queen (TV seriál)
1990 Městečko Evening Shade (TV seriál)
1989 B.L. Stryker (TV seriál)
1980 Ossie and Ruby! (TV seriál)
1979 Kořeny (TV seriál)
1978 King (TV seriál)
1965 Run for Your Life (TV seriál)
1961 Car 54, Where Are You? (TV seriál)
The Defenders (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)

Dokumentární

2005 Bob Dylan (TV film)
The Peace!
2004 Street Called Pain, A
2003 Beah: A Black Woman Speaks
Nat Turner: A Troublesome Property
Spike Lee's '25th Hour': The Evolution of an American Filmmaker
Unchained Memories: Readings from the Slave Narratives
2002 Broadway Legends (TV film)
Hughes' Dream Harlem (TV film)
Inside TV Land: African Americans in Television (TV film)
2001 Christianity: The First Two Thousand Years (TV seriál)
Intimate Portrait: Rosa Parks (TV film)
Jazz (TV seriál)
Voice of the Voiceless
2000 Directors: Spike Lee, The
1999 Century: America's Time, The (TV seriál)
Neighborhoods: The Hidden Cities of San Francisco - The Fillmore (TV film)
Paul Robeson: Here I Stand (TV film)
The Unfinished Journey
1998 NY TV: By the People Who Made It - Part I & II
1997 4 děvčátka
Miss Evers' Boys (TV film)
Thomas Jefferson (TV seriál)
1996 West, The (TV seriál)
1995 Great Battles of the Civil War, The (TV seriál)
VH1 Legends (TV seriál)
1994 Arthur Ashe: Citizen of the World (TV film)
Baseball (TV seriál)
1993 The Great Depression (TV seriál)
1992 Lincoln (TV film)
1991 Michael Landon: Memories with Laughter and Love
1989 Making 'Do the Right Thing' (TV film)
1975 Black Shadows on the Silver Screen (TV film)
1972 Malcolm X - vyp.
Silent Revolution, The
1969 The Fall

TV pořady

2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
Black Movie Awards, The (TV pořad)
The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad) - a.z.
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 Celebrate the Dream: 50 Years of Ebony Magazine (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace