foto

Dezső Garas

  • nar. 9.12.1934
    Budapest, Maďarské království
  • zem. 30.12.2011 (77 let)
    Budapest, Maďarsko

Biografie

Divadelnú a filmovú vysokú školu v Budapešti navštevoval v rokoch 1953 - 1957. Už počas štúdia sa objavoval v divadle a vo filme. Debutoval v komédii Liliomfi režiséra Makka.Po jej ukončení začal svoju kariéru v Národnom divadle. Prvú úlohu získal v Goldoniho hre Mirandolina, kde si zahral nemého sluhu. 1965 - 1976 divadlo Madách.1977 - 1980 kmeňový herec maďarského filmového štúdia MAFILM, kde hrával vačšinou tragikomické postavy, potom 10 rokov v divadle Népszinház,1990 - 1993 Szolnok – divadlo Szigligeti Szinház. Dva roky hosťuje v divadle Művész Színház, potom na „voľnej nohe”, a konečne od roku 2004 opäť v Národnom divadle. Je nositeľom viacerých ocenení (15). Cenu Jászai Mari ziskal dva krát (1963,1965), Kossuthova (1988), zaslúžilý a národný umelec.

Cicis

Herecká filmografie

Filmy

2011 Világjobbítók (TV film)
2010 East Side Stories
2007 Noé bárkája
Töredék
2005 A Pál utcai fiúk (TV film)
Le a fejjel!
2004 Mélyen örzött titkok
2003 Dlouhý víkend v Budě a Pešti
2002 A hídember
Chacho Rom
Előre!
Perlasca (TV film)
1998 Sok hühó Emmiért (TV film)
1997 Apa győz
1996 Szeressük egymást, gyerekek...
1995 A Brooklyni testvér
1994 Így írtok ti (TV film)
1993 Hoppá
1992 Amnesia
Tékozló apa
Štír požírá blížence k snídani
1991 Amnesia
Bůh kráčí pozpátku
Három növér, A (TV film)
1990 Bolest a vítězství (TV film)
Dcera temnot (TV film)
Keď hviezdy boli červené
1989 A hecc
A legényanya
Csalással nem! (TV film)
Hagyjátok Robinsont!
Ismeretlen ismerős
Mielőtt befejezi röptét a denevér...
Miss Arizona
Oktogon (TV film)
1987 Az ördög talizmánjai (TV film)
Férfi és nő (TV film)
Malom a pokolban
Valčík na banánové slupce
Černý kašel
1986 Elsö kétszáz évem
Hajnali párbeszéd (TV film)
Máz (TV film)
1985 Az eltüsszentett birodalom
Bevégezetlen ragozás (TV film)
Csak egy mozi
Filadelfská atrakce
Tizenötezer pengő jutalom (TV film)
1984 Amphitryon (TV film)
1983 A tranzitutas (TV film)
Autopohádky
Elveszett illúziók
Šťastný Daniel
1982 Guernica
Humorista a mennyországban (TV film)
Kabala
Nőuralom (TV film)
Vendéglátás (TV film)
1981 A hamu alatt (TV film)
Közjáték Vichyben (TV film)
Ripacsok
1980 Bolondok kvártélya (TV film)
Nárcisz és Psyché
Živ nebo mrtev
1979 A halál fekete angyala
Cesta za spravedlností (TV film)
Mese habbal
Zbav nás od zlého
1978 A fürdőigazgató (TV film)
Anton kouzelník
Ať žije Láci! (TV film)
Boldogság (TV film)
Egyszeregy
1977 A váratlan utazás (TV film)
Apám néhány boldog éve
Haszontalanok (TV film)
Lincoln Ábrahám álmai (TV film)
Nem lönek, csak fúj a szél (TV film)
Scapin furfangjai (TV film)
Öszi versenyek (TV film)
1976 A peleskei nótárius (TV film)
A protektor (TV film)
Fantómovy dukáty
Muzsika az éjszakában (TV film)
Optimista tragédia (TV film)
Vzpomínka z Herkulových lázní
1975 A külföldiek (TV film)
Auto
Ereszd el a szakállamat!
Finish - avagy Álmom az életem túlélte (TV film)
Legenda a nyúlpaprikásról
Tudós nők (TV film)
1974 Jakub lhář
Ozorai példa (TV film)
Végül
1973 A Lúdláb királynő (TV film)
Csalódások (TV film)
Egy óra - három arc (TV film)
Fotbal starých časů
Neapol vidět a...
1972 Emberrablás magyar módra
Romantika
Stal jsem se mužem zákona
1971 A labda - Karinthy Ferenc műveiből (TV film)
A vasrács (TV film)
A visszaeső bűnös (TV film)
Ahoj, bráško!
Az édenen innen és túl (TV film)
Reménykedők
Szerelem a ládában (TV film)
Vrah je v domě
1970 A revizor (TV film)
Don Quijote, vagy Don Quijote? (TV film)
Egy őrült éjszaka
Házassági évforduló (TV film)
Krebsz, az isten
Okouzlující
Pesti erkölcsök (TV film)
1969 7 kérdés a szerelemröl (és 3 alkérdés) (TV film)
Mluvící plášť
VII. Olivér - Egy király, aki nem akar király lenni (TV film)
1968 Bolondgombák (TV film)
Elméletileg kifogástalan házasság (TV film)
Elsietett házasság
Különös melódia
Mi lesz veled Eszterke?
1967 Az OP-ART kalap (TV film)
Jaguár
Miért beszél annyit Mrs. Piper? (TV film)
Mocorgó (TV film)
Ninocska, avagy azok az átkozott férfiak (TV film)
Tök az adu (TV film)
1966 A helység kalapácsa (TV film)
Igen-nem királykisasszony (TV film)
Mnoho věrnosti pro nic
Un fair Lady (TV film)
1965 Der Elefant (TV film)
Kár a benzinért
Nem
Róka fogta csuka (TV film)
1964 Miért rosszak a magyar filmek?
Másfél millió
Zlatá hlava
Éjszaka is kézbesítendő (TV film)
Özvegy menyasszonyok
1963 A szélhámosnő
Asszony a telepen
Egyiptomi történet
Jak se máme, mladý muži?
Meztelen diplomata
1962 Mezi muži
Všichni jsou nevinní?
Áprilisi riadó
1961 A pékinas lámpása (TV film)
Dva poločasy v pekle
1960 A megfelelő ember
Dvě patra štěstí
1959 Bogáncs
Bolond április
Kard és kocka
Kölyök
Láska ve čtvrtek
Pěšky do nebe
1958 Jaká to noc!
Pašeráci
Železný květ
1957 A csodacsatár
Gerolsteini kaland
Mese a 12 találatról
1956 Az eltüsszentett birodalom
Több, mint játék
1955 Liliomfi

TV seriály

2009 Hajónapló (TV seriál)
2004 Életképek (TV seriál)
1995 Süni és barátai (TV seriál)
1989 Eszmélet (TV seriál)
A szépség koldusa (E02)
1984 Különös házasság (TV seriál)
Episode 3 (E03)
Episode 2 (E02)
1980 Dva výstřely z pistole (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
1978 Abigél (TV seriál)
Episode 4 (E04)
Episode 3 (E03)
Episode 2 (E02)
další epizody (4)
1977 Mesélő városok (TV seriál)
Prága (E03)
1975 Odpověď (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 5 (E05)
další epizody (7)
1974 Itt járt Mátyás király... (TV seriál)
Szép maszkok (TV seriál)
A Z. utcai postarablás hiteles története (E05)
Mia Mayo tévedése (E04)
Minden út hozzád vezet (E03)
další epizody (5)
1969 Bors (TV seriál)
A futár (S01E05)
Bözsi és a többiek (TV seriál)
Vendégségben (E02)

Dokumentární

2004 Európából Európába
1999 Istennél a kegyelem (TV film)
1985 Sny v zoo

Režijní filmografie

Filmy

1989 A legényanya

Scenáristická filmografie

Filmy

1989 A legényanya

Host

TV pořady

1996 Áloműzők (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky