foto

Jon Heder

  • nar. 26.10.1977 (40 let)
    Fort Collins, Colorado, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec Jonathan Joseph Heder se narodil v Coloradu a pochází z početné rodiny, má totiž 5 sourozenců. Jsou jimi bratři Daniel, Doug, Adam, Matthew a starší sestra Rachel. S Danem a Dougem jsou partnery v produkční společnosti "Greasy Entertainment", kterou sami založili. Co se vzdělání týče, po dokončení střední školy South Salem v Oregonu začal studovat na univerzitě Brigham Young v Utahu počítačovou animaci. Právě na vysoké ale potkal režiséra Jareda Hesse, který mu změnil život. Ačkoliv nikdy netoužil stát se hercem a do 27 let se v žádném filmu neobjevil, Hesse zaujal a obsadil ho do svého krátkometrážního devítiminutového filmu PELUCA, který sklidil nadšené ovace a následně i do komedie NAPOLEON DYNAMIT. I tento nezávislý snímek, za který Heder inkasoval honorář pouhých tisích dolarů u kritiků i veřejnosti nečekaně zabodoval a představiteli hlavní role zajistil okamžitou proslulost. Film uspěl i na filmovém festivalu v Sundance a při mizivém rozpočtu vydělal 44 milionů dolarů.

Poté neměl o nabídky nouzi a zahrál si například v komediích A CO KDYŽ JE TO PRAVDA? s Reese Witherspoon a ŠKOLA SVÁDĚNÍ s Billym Bobem Thorntonem. V roce 2006 propůjčil svůj hlas postavě v animovaném filmu V TOM DOMĚ STRAŠÍ!. Mnozí Jona znají také z komedie LEDOVĚ OSTŘÍ, kde spolu s Willem Ferrellem ztvárnily krasobruslařské jedničky, jež spolu nejdříve soupeří, aby jim nakonec díky okolnostem nezbylo nic jiného než soutěžit jako sportovní dvojice. Film v Americe vydělal téměř 100 milionů dolarů. Oba herci se museli naučit perfektně bruslit a natáčení se neobešlo bez zranění - Jon si zlomil kotník.

Kromě hraní se objevuje i ve známé show Saturday Night Live. Miluje 70. léta, především hudbu a styl oblékání. Már rád seriál FUTURAMA a do sluchátek si nejčastěji pouští hudební skupinu Led Zeppelin. Zajímavosítí také je, že se plynně domluví japonsky. V současné době žije spolu se svou manželkou v Los Angeles. V dubnu 2007 se jim narodila dcera Evan Jane.

Goldenhair

Herecká filmografie

Filmy

2018 Killing Winston Jones
When Jeff Tried to Save the World
2017 Divoké vlny 2
Gloria Talks Funny
When Jeff Tried to Save the World
2016 Ghost Team
Syoopeo peulenjeu
The Tiger Hunter
2015 Christmas Eve
My Dad Is Scrooge
Walt Before Mickey
Weepah Way for Now
2014 Realita
2013 Monstrózní přátelství (TV film)
2012 Gulliver Quinn (TV film)
Pro Ellen
2010 Rande v Římě
2007 Divoké vlny
Ledově ostří
Maminčin mazánek
Stěhování pana McAllistera
2006 (J)elita ze střídačky
Honba za lesním mužem
V tom domě straší!
Škola svádění
2005 A co když je to pravda?
Tankman Begins (TV film)
2004 Napoleon Dynamit
2003 Peluca
2000 Wrong Brother, The

TV seriály

2016 Motiv (TV seriál)
Zmizelý policista (S04E01)
2015 Pickle and Peanut (TV seriál)
Star proti silám zla (TV seriál)
2014 Clarence (TV seriál)
Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
Vesuv (S09E19)
2013 Kroll Show (TV seriál)
2012 Napoleon Dynamite (TV seriál)
2010 FCU: Fact Checkers Unit (TV seriál)
2009 První den zbytku mojí smrti (TV seriál)
2008 Jmenuju se Earl (TV seriál)
Podpantoflák (S03E20)

Dokumentární

2017 Life After Flash

TV pořady

2012 Comedy Bang! Bang! (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Postavte se rakovině (TV pořad)
2005 2005 MTV Movie Awards (TV pořad)
Teen Choice Awards 2005, The (TV pořad)
2004 Teen Choice Awards 2004, The (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
1995 MADtv (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Imagine Dragons: On Top Of The World (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace