foto

Lau Kar Leung

  • nar. 1.8.1936
    Guangdong, Čína
  • zem. 25.6.2013 (76 let)
    Hong Kong

Biografie

Chia-Liang Liu (nebo také Gung Fu Leung, Kung Fu Liang, Lau Ga Leung, Lau Ka Leung, Liu Chia Liang, Liu Chia Liung, Liu Ka Liang, Liu2 Gu1 Liang2) herec, režisér, choreograf akčních scén, kaskadér a mistr stylu Hung Gar je členem známého klanu Lau Team, neboli The Lau Brothers. A nejen členem, ale dovolím si říct, že hlavním prvkem a hnací silou. Narodil se v roce 1936 a patří tedy ke starší, zlaté generaci herců HK filmu 70. let. A narodil se s velkou výhodou, totiž do rodiny mistra wushu, přesněji do rodiny mistra Lau Chama, který stál v přímé linii žáků Wong Fei Hunga. Někdo se prostě umí narodit.

Klan rodiny Lau vzal film útokem hned z několika stran. U filmu se totiž angažoval i Lau Kar Leungův bratr Lau Kar Wing, syn jeho starší sestry Lau Kar Yung a nesmíme zapomenout na jeho adoptivního bratra Gordona Liu (Lau Kar Fai). K filmu se dostal jako choreograf už na sklonku 60. let, kdy pracoval u studia Shaw Brothers. Jako choreograf se podepsal pod nejslavnějšími snímky této éry (ONE-ARMED SWORDSMAN, GOLDEN SWALLOW, THE ASSASSIN, RETURN OF THE ONE-ARMED SWORDSMAN).

V sedmdesátých letech své zkušenosti začal využívat jako režisér a prokázal, že režii zvládá stejně brilantně jako Hun Gar. Po svém prvním a hned dobrém filmu SPIRITUAL KUNG FU natočil několik skutečných pecek, které nezůstaly jen perličkou pro nadšence, ale zařadily se mezi obecně známé snímky. (CHALLENGE OF THE MASTERS, 36. KOMNATA SHAOLINU, MAD MONKEY KUNG FU, DIRTY HO). Ale asi nejslavnějším počinem dua adoptivních bratrů je bezesporu 36. KOMNATA SHAOLINU, kde poprvé zazářil herec Gordon Liu. I lidé, kteří neučurávají nadšením u wuxia snímků znají 36. KOMNATU a pamatují si Gordna s dýkami přivázanými v podpaží, který nosí vodu v dřevěných vědrech.

Lau Kar Leung také režíroval DRUNKEN MASTERA II., ale tady se střetly dvě příliš výrazné osobnosti, které si nepadly do oka. Natáčení s Jackiem Chanem rozhodně nedopadlo podle režisérových představ a i když to na filmu znát není, obě hvězdy si vzájemně lezly na nervy. I když Lau Kar Leung nebyl zrovna typ pro role milovníků nebo charismatických záporáků, když se objevil na plátně, nikdo ho nepřehlédl. Jeho bojový styl totiž vynikal absolutní precizností a co víc, snad neexistovala zbraň, kterou by mistrně neovládal, což dokázal ve filmu LEGENDARY WEAPONS OF CHINA z roku 1982, kde si střihnul hlavní roli a oháněl se snad všemi osmnácti šaolinskými zbraněmi.

V současné době se Lau Kar Leung věnuje hlavně svým žákům a výuce Hung Gar, ale občas si střihne nějakou tu choreografii, naposledy SEVEN SWORDS Tsuiho Harka. Má krásnou ženu a dvě stejně krásné dcery.

Milada "miklaras" Střítezská

Herecká filmografie

Filmy

2005 Sedm mečů
2003 Zhui ma lao
1994 Legenda o opilém Mistrovi
醉拳 III
1992 Jie zi zhan shi
1991 Dračí dvojčata
Hao men ye yan
1990 Chu dao gui jing
1989 Qun long xi feng
1988 Lie xue feng yun
1987 Heng cai san qian wan
Xiong mao
1985 Výcvik 36. komnaty
1984 Eight Diagram Pole Fighter
1983 Chang jen men
Heroic Family
1982 Legendární zbraně Číny
1981 Cheung booi
The Martial Club - vyp.
1979 Šílený opičák kung-fu
1978 Hrdinové z východu
1977 Hong Xi Guan
1976 Liu A-Cai yu Huang Fei-Hong
1975 Shen da
1969 Du bei dao wang
Fei dao shou
Shi er jin qian biao
1968 Jin yan zi
1967 Da ci ke
Dao jian
Qi xia wu yi
Shen jian zhen jiang hu
1966 Nezdolné trio
1965 Bao lian deng
Chrám Rudého lotosu
Da di er nu
Twin Swords
1964 Pan Jin Lian
1963 Huo shao gong lian si
1961 Huang Fei Hong yuan da po wu hu zhen
1960 Huang Fei-hong lei tai zheng ba zhan
Nazha sheshan jiu mu
Xing xing wang da zhan Huang Fei Hong
1959 Huo zang Lan Tou He
1958 Huang Fei Hong fu qi chu san hai
Huang Fei Hong lei tai dou wu hu
Huang Fei Hong long zheng hu dou
Huang fei hong xi guan qiang xin niang
1957 Huang Fei Hong shi wang zheng ba
Huang Fei-hong xie jian su po wu
Huang Fei-hong ye tan hei long shan
Na zhai nao dong hai
1956 Bai hao ying xiong chuan
Huang Fei Hong Guanshan da he shou
Huang Fei Hong Shamian fu shen quan
Huang Fei Hong long zhou duo jin
Huang Fei Hong san xi nu biao shi
Huang Fei Hong tie ji dou wu gong
Huang Fei-hong gong chuan jian ba
Huang Fei-hong shui di san qin Su Shulian
Huang Fei-hong tian hou miao jin xiang
Wu Song xue jian shi zi lou
1950 Brave Lad of Guangdong

Dokumentární

2003 Cinema Hong Kong: Kung Fu
Cinema Hong Kong: Wu Xia (TV film)
Hong ku zi
2002 Umění akce
1994 Cinema of Vengeance

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(21)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace