foto

Eric Mabius

  • nar. 22.4.1971 (47 let)
    Pennsylvania, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec se narodil 22. dubna 1971 v Harrisburgu v Pennsylvánii do rodiny s irskými, rakouskými a polskými předky. Navštěvoval Amherst Regional High School v Amherstu v Massachusetts a poté vystudoval herectví a tanec na Sarah Lawrence College v Bronxville v New Yorku. Ze začátku své herecké kariéry účinkoval v divadle.

Debut pro něj představovala role v komedii režiséra Todda Solondze WELCOME TO THE DOLLHOUSE. Film získal několik ocenění jako například Grand Jury Prize (festival Sundance) nebo C.I.C.A.E. Award (mezinárodní filmový festival v Berlíně) a Eric v něm ztvárnil mladého rockera, do kterého se zamiluje hlavní hrdinka v podání Heather Matarazzo. Poté se objevil v dramatu STŘELILA JSEM ANDYHO WARHOLA s Lily Taylor, krimi OHNIVÉ ŽNĚ nebo v dramatu LAWN DOGS s Mischou Barton. V roce 1999 si zahrál v úspěšném snímku VELMI NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI, kde se objevilo velké množství známých herců jako Reese Witherspoon, Selma Blair, Ryan Phillipe nabo Sarah Michelle Gellar. V tom samém roce také získal roli v dramatu THE MINUS MAN disponujícím hvězdným obsazením, ve kterém nechybí herci Owen Wilson a Brian Cox. Následovaly role ve snímcích ČTYŘI DO TROJKY a AROUND THE FIRE.

V roce 2000 dostal roli ve třetím pokračování hororu VRÁNA, kde ztvárnil Alexe Corvise, muže, který je neprávem obviněn ze smrti své snoubenky a následně popraven, přičemž se po své smrti vrací ze záhrobí aby se pomstil. Ve snímku hrála i Kirsten Dunst. Snímek už sice nebyl tak povedený jako jeho dva předchůdci, pro Erica tento film nicméně představoval úspěch, díky nemuž začal dostávat další zajímavé role jako například ve filmech ZKOUŠKA VĚRNOSTI s Burtem Reynoldsem nebo v dramatu NA TEXASKÉ HRANICI, kde se po Ericově boku objevila Marley Shelton. Následovala role ve filmové adaptaci známé herní série RESIDENT EVIL a v pokračování RESIDENT EVIL: APOKALYPSA, v obou snímcích hlavní roli ztvárnila Milla Jovovich.

V roce 2004 získal roli v seriálu THE L WORD z prostředí L.A., který vypráví o životech, problémech a láskách lesbických žen. Eric ztvárnil plaveckého trenéra Tima Haspela. V seriálu hrál po celou první sezónu a v průběhu dalších řad se ještě objevil v několika epizodách jako host. Tato role Ericovi zajistila slávu a opět ho v jeho kariéře posunula o krok dál. Od roku 2006 hraje jednu z hlavních rolí v seriálu OŠKLIVKA BETTY. Mimo jiné si zahostoval v seriálech O.C., AGENTURA BEZ RIZIKA nebo KRIMINÁLKA MIAMI. Jeho zatím posledním snímek je HOLLYWOOD UNTITLED.

Vyznává katolickou víru, má bratra Craiga, ve volném čase rád pracuje s dřevem, má rád seriál DR.HOUSE, zbožňuje hořčici a dává si ji na všechno. Původně se ucházel o roli FunBoye v první VRÁNĚ, roli ale nakonec dostal herec Michael Massee, který vystřelil ze zbraně, která nešťastnou náhodou zabila Brandona Lee. V únoru roku 2006 se oženil se svou dlouholetou přítelkyní Ivy Sherman a společně vychovávají dvě děti.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2018 Signed, Sealed, Delivered: The Road Less Travelled (TV film)
Signed, Sealed, Delivered: To the Altar (TV film)
2017 Signed, Sealed, Delivered: Higher Ground (TV film)
Signed, Sealed, Delivered: Home Again (TV film)
2016 Resident Evil: Poslední kapitola - a.z.
Signed, Sealed, Delivered: From the Heart (TV film)
Signed, Sealed, Delivered: Lost Without You (TV film)
Signed, Sealed, Delivered: One in a Million (TV film)
2015 Signed, Sealed, Delivered: From Paris with Love (TV film)
Signed, Sealed, Delivered: The Impossible Dream (TV film)
Signed, Sealed, Delivered: Truth Be Told (TV film)
2014 Signed, Sealed, Delivered for Christmas (TV film)
2013 Reading Writing & Romance (TV film)
Signed, Sealed, Delivered. (TV film)
2012 Cena peněz
Jak se zamilovat (v osmi lekcích) (TV film)
Resident Evil: Odveta - a.z.
2011 Where the Road Meets the Sun
2007 Nature of the Beast (TV film)
2006 Satanův měsíc (TV film)
Svatba na spadnutí (TV film)
2005 Na půl cesty
Venice Underground
2004 Resident Evil: Apokalypsa
2003 Extreme Team, The
Job
Just Like You Imagined
2002 Resident Evil
Tančírna Podzimní úplněk (TV film)
2001 Na texaské hranici
Zkouška věrnosti
2000 Vrána 3: Návrat
1999 The Minus Man
Velmi nebezpečné známosti
Wirey Spindell
Čtyři do trojky
1998 Myth America
Okolo ohně
1997 Black Circle Boys
Gun for Jennifer, A
Lawn Dogs
1996 Ohnivé žně (TV film)
On Seventh Avenue (TV film)
Střelila jsem Andyho Warhola
1995 Dobrodružství Augusta Kinga
Welcome to the Dollhouse

TV seriály

2015 Chicago Fire (TV seriál)
A Taste of Panama City (S04E02)
Let It Burn (S04E01)
Spartacus (S03E23)
další epizody (6)
2014 Signed, Sealed, Delivered (TV seriál)
2013 Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Quid Pro Quo (S03E16)
2012 Laskavý dotek (TV seriál)
Acting Up (S01E09)
Skandál (TV seriál)
Franklin a Bash (TV seriál)
Jango and Rossi (S02E03)
2010 Vyděděnci (TV seriál)
2009 Láska je Láska (TV seriál)
Loučím se, vaše (S06E08)
2006 Ošklivka Betty (TV seriál)
Láska je Láska (TV seriál)
Lásko moje sbohem (S03E10)
Kriminálka Miami (TV seriál)
Jeden z nás (S04E25)
2005 Agentura bez rizika (TV seriál)
Láska je Láska (TV seriál)
Láska, lítost, loučení (S02E01)
2004 Láska je Láska (TV seriál)
Láska bolí (S01E13)
Lapák (S01E12)
Letní slavnost (S01E11)
další epizody (13)
2003 O.C. (TV seriál)
2002 Fastlane (TV seriál)
1999 Get Real (TV seriál)
Popular (TV seriál)
Milénium (TV seriál)
Borrowed Time (S03E10)
1997 Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
... And the Hand Played On (S04E05)
1994 Správná pětka (TV seriál)

Dokumentární

2009 L Word: Special, The
2008 Speechless (TV film)

TV pořady

2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
Wendy: The Wendy Williams Show (TV pořad)
2006 The Megan Mullally Show (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace