foto

Robbie Williams

  • nar. 13.2.1974 (44 let)
    Stoke-on-Trent, Staffordshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Mám jedinou ambici: Stát se slavným."

Robert Peter Williams, kterému od dětství neřekl nikdo jinak než Rob, se narodil 13. února 1974 v malém městečku Stoke on Trent v Anglii do rodiny oblastního populárního komika Peta Conwaye. Jak bylo už od Robova nejútlejšího věku jasné, syn podědil po otci geny baviče a už předtím, než nastoupil do školy, vystupoval v hospůdce "U Rudého lva", kterou vlastnili jeho rodiče, a pro její hosty na pódiu zpíval a tančil. Zatímco jako komediantovi mu lidé tleskali, ve škole zdaleka takový úspěch neměl. Rodiče si toho brzy všimli a vědomi si toho, že jejich syn touží po kariéře zpěváka, ho v 16 letech přihlásili do konkurzu na posledního člena nově vznikající skupiny Take That. To, že ho přijali, se Rob dozvěděl v den, kdy propadl u závěrečných zkoušek ve škole.

“Nechci nenávidět, ale to je vše, co jsi ve mně zanechal. Hořkou pachuť a fantazii o tom, jak jsme všichni mohli žít.” (o manažerovi Take That, z písně No Regrets)

První podmínkou jeho vstupu do kapely byla okamžitá změna jména. Rob Williams pro manažera Nigela Martina-Smitha neznělo dostatečně lákavě. Pod jeho vedením se zrodil idol dívčích srdcí Robbie Williams. Celebrita, kterou Rob dlouhé roky nenáviděl. Nedlouho po svém vzniku se Take That stali jednou z nejoblíbenějších chlapeckých skupin v Evropě, Rob z toho ale nijak nadšený nebyl. Snil o tom být svobodný, skládat vlastní písně, a ne tančit jako šašek na pódiu nebo odpovídat tisku na otázky podle toho, jak si to přál manažer. Touha po svobodě i fakt, že si s ostatními členy skupiny příliš nerozuměl, ho nakonec ve dvaceti letech dovedla k alkoholismu a závislosti na drogách. Nedlouho poté byl jednadvacetiletý Robert Williams donucen Take That opustit.

"Není to nijak složité. Jsem jen mladý a přeceňovaný." (z písně Handsome Man)

Žádná média Robově sólové pěvecké kariéře nedávala moc šancí a Rob se je první rok ani nesnažil přesvědčit o opaku. Pak ale nastoupil do léčebny, sešel se se skladatelem Guyem Chambersem a vše se změnilo. Hned v první den spolupráce spolu během půl hodiny napsali singl Angels a další hity na sebe nenechaly dlouho čekat. Robova textařská upřímnost i smysl pro ironii ve spojení s Chambersovou chytlavou hudbou veřejnost nadchly a na následujících deset let se tak Robbie Williams stal jedním z nejpopulárnějších evropských zpěváků. Podepsal kontrakt na 80 milionů liber, což je nejvyšší částka v historii hudby, je zapsán v Guinnesově knize rekordů, jelikož se 1.6 milionu vstupenek na jeho koncertní šňůru v roce 2006 vyprodalo během jediného dne. A k tomu všemu si ještě splnil svůj dávný sen, když dostal příležitost uspořádat jeden ryze swingový koncert v Royal Albert Hall.

"Tohle je Robbie Williams. Tohle je to, co dělám, abych přežil. Zapište si to. Jsem zpěvák. Jsem skladatel. A jsem bavič."

Rob se dostal na vrchol. Na počátku 21. století byl populární na všech kontinentech, pouze Spojené státy ho nepřijali vřele, což se rozhodl změnit. Jeho přirozená soutěživost mu ještě nikdy nedovolila přestat a to se mu stalo osudným. Během náročné koncertní tour v roce 2006 vyčerpáním zkolaboval a byl převezen do nemocnice. Sotva se dostal ven, musel jít do léčebny znovu; tentokrát kvůli závislosti na antidepresivech. Kdo by čekal, že se po vyléčení z další závislosti Rob okamžitě velkolepě vrátí do showbyznysu, by se pletl. Rob totiž učinil přesný opak; poprvé ve své kariéře se stáhl plně do ústraní a užíval si anonymity, kterou mu poskytla slunná Kalifornie. Jeho jediným veřejným vystoupením se na dlouhou dobu stalo zpívání pro bezdomovce na vánočním charitativním večeru.

"Ano, jsem hvězda, ale jednoho dne zhasnu. A jestli do mě neházíte nože, časem pravděpodobně budete." (z písně Monsoon)

Zařeknutí, že s koncerty je konec, však Robovi nevydrželo věčně. Od roku 2009 se čas od času objevil jako host nějaké televizní show, o rok později překonal své rozpory s ostatními členy Take That a nahrál s nimi první desku po patnácti letech. Koncertní tour celé skupiny, která následovala, si získala velmi pozitivní recenze od hudebních kritiků, a s více než milionem lístků prodaných za 24 hodin porazila v poptávce i This Is It od Michaela Jacksona. A aby životních změn nebylo málo, rozhodl se známý sukničkář, kterému postelí prošly desítky žen od slavných hereček až po fanynky a který během celé své kariéry vytrvale prohlašoval, že žádnou ženu skutečně nemiloval, oženit se svou partnerkou Aydou Field.

"Myslíte si, že mě znáte. Ale nemáte vůbec představu, kdo já jsem."

Williamsova životní dráha byla zkrátka vždy nevyzpytatelná. Nejspíš na tom má podíl i maniodepresivní psychóza, kvůli které je slavný zpěvák jednoho dne schopen užít si koncert pro sto tisíc lidí a druhý den zažívat pocity úzkosti, tvrdit, že už vystupovat nikdy nebude, a nechápat, proč lidé na jeho koncerty vůbec chodí. Je tedy nejspíš jen otázkou času, kdy život znovu nabere nějaký nový, nečekaný zvrat.

"Mám v sobě hodně lítosti. Vykouřil jsem moc cigaret. Spal jsem víc s blondýnkami než brunetkami. A neočekávám vaše sympatie. Jen toho na mě bylo moc." (z písně Monsoon)

Kristýna "StarsFan" K.

Herecká filmografie

Filmy

2013 Gangsta Granny (TV film)
2010 Robbie Williams : In And Out Of Consciousness (Greatest Hits 1990-2010) (video kompilace)
2005 Kouzelný kolotoč
2004 De-Lovely
1999 Sob Robbie a Velké sobí závody (TV film)

TV seriály

2012 Kriminálka New York (TV seriál)
The Lady in the Lake (S09E06)

Dokumentární

2018 Hunt For The Skinwalker
2017 And the Winner Isn't
Koncert pro Manchester (koncert)
Vegan 2017 - a.z.
2013 Robbie Williams - Noc v Palladiu (koncert)
Robbie Williams: Live from Tallinn (koncert)
2012 Robbie Williams: Take the Crown (koncert)
The Queen's Diamond Jubilee: BBC Concert at Buckingham Palace (koncert)
2011 Take That - koncert k 20. výročí (koncert)
2009 BBC Electric Proms: Robbie Williams (koncert)
Robbie Williams: Live in London (koncert)
2006 And Through It All: Robbie Williams Live 1997-2006 (koncert)
Pet Shop Boys: A Life in Pop (TV film)
Robbie Williams - Music in Review (koncert)
Stephen Fry: The Secret Life of the Manic Depressive (TV film)
2005 Live 8 (koncert)
Robbie Williams: Intensive Care (TV film)
Robbie Williams: Tripping (koncert)
2003 100% NYC: Tribeca Film Festival (TV film)
Robbie Williams Live at Knebworth (koncert)
Robbie Williams live i Horsens (TV film)
2002 1 Giant Leap
Robbie Williams: Nobody Someday
The Jubilee Girl (TV film)
2001 One Night with Robbie Williams (TV film)
Robbie Williams: Live at the Albert (koncert)
Robbie Williams: Živě v Kolíně (koncert)
Well Swung (TV film)
1999 Robbie Williams: Live at Slane Castle (koncert)
1998 A Royal Birthday Celebration (TV film)
Robbie Williams: Live in Your Living Room (koncert)
1996 An Evening with Lily Savage (TV film)
1995 Take That: Hometown - Live at Manchester G-Mex (koncert)
1994 Take That: Live in Berlin (koncert)
1993 Take That: The Party - Live at Wembley (koncert)

TV pořady

2018 2018 FIFA World Cup (TV pořad)
2017 The BRIT Awards 2017 (TV pořad)
2016 BAMBI 2016 (TV pořad)
2014 Posse (TV pořad)
2013 Circus Halligalli - Best of (TV pořad)
2012 The Voice UK (TV pořad)
2011 The Voice of Germany (TV pořad)
2010 The BRIT Awards 2010 (TV pořad)
2008 Markus Lanz (TV pořad)
2004 Móda a rock (TV pořad)
The X Factor (TV pořad)
2003 4Pop (TV pořad)
La méthode Cauet (TV pořad)
2001 Comic Relief Short Pants (TV pořad)
Comic Relief: Say Pants to Poverty (TV pořad)
Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
2000 Rove Live (TV pořad)
1999 An Audience with Tom Jones (TV pořad)
1998 CD:UK (TV pořad)
Tapis rouge (TV pořad)
1997 An Audience with Elton John (TV pořad)
1996 Menschen, Bilder, Emotionen (TV pořad)
Shooting Stars Unreleased and Nude (TV pořad)
1995 taff (TV pořad)
1994 Cilla's World (TV pořad)
1993 Ei itketä lauantaina (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Later... With Jools Holland (TV pořad)
1989 BingoLotto (TV pořad)
1986 Élection de Miss France (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Hudební videoklipy

2018 Robbie Williams - Andy Warhol (hudební videoklip)
Robbie Williams - My F**k You To You (hudební videoklip)
2017 Robbie Williams - Mixed Signals (hudební videoklip)
Robbie Williams - Run It Wild (hudební videoklip)
Robbie Williams - The Heavy Entertainment Show (hudební videoklip)
2016 Robbie Williams - Love My Life (hudební videoklip)
Robbie Williams - Party Like a Russian (hudební videoklip)
2014 Robbie Williams - Shine My Shoes (hudební videoklip)
2013 Dizzee Rascal feat. Robbie Williams - Goin' Crazy (hudební videoklip)
Robbie Williams - Be a Boy (hudební videoklip)
Robbie Williams - Dream a Little Dream (hudební videoklip)
Robbie Williams - Go Gentle (hudební videoklip)
2012 Robbie Williams - Candy (hudební videoklip)
Robbie Williams - Different (hudební videoklip)
2010 Robbie Williams - Morning Sun (hudební videoklip)
Robbie Williams feat. Gary Barlow - Shame (hudební videoklip)
2009 Robbie Williams - Bodies (hudební videoklip)
Robbie Williams - You Know Me (hudební videoklip)
2007 Robbie Williams - She's Madonna (hudební videoklip)
2006 Robbie Williams - Lovelight (hudební videoklip)
Robbie Williams - Rudebox (hudební videoklip)
Robbie Williams - Sin Sin Sin (hudební videoklip)
2005 Robbie Williams - Advertising Space (hudební videoklip)
Robbie Williams - Make Me Pure (hudební videoklip)
Robbie Williams - Tripping (hudební videoklip)
2004 Robbie Williams - Misunderstood (hudební videoklip)
Robbie Williams - Radio (hudební videoklip)
2003 Robbie Williams - Come Undone (hudební videoklip)
Robbie Williams - Sexed Up (hudební videoklip)
Robbie Williams - Something Beautiful (hudební videoklip)
2002 Robbie Williams - Feel (hudební videoklip)
2001 Robbie Williams - Eternity (hudební videoklip)
Robbie Williams - Let Love Be Your Energy (hudební videoklip)
Robbie Williams - The Road To Mandalay (hudební videoklip)
Robbie Williams feat. Nicole Kidman - Somethin' Stupid (hudební videoklip)
2000 Robbie Williams - Rock DJ (hudební videoklip)
Robbie Williams - Supreme (hudební videoklip)
Robbie Williams feat. Kylie Minogue - Kids (hudební videoklip)
1999 Robbie Williams - It's Only Us (hudební videoklip)
Robbie Williams - She's the One (hudební videoklip)
Robbie Williams - Strong (hudební videoklip)
1998 Robbie Williams - Let Me Entertain You (hudební videoklip)
Robbie Williams - Millennium (hudební videoklip)
Robbie Williams - No Regrets (hudební videoklip)
1997 Robbie Williams - Angels (hudební videoklip)
Robbie Williams - Lazy Days (hudební videoklip)
Robbie Williams - Old Before I Die (hudební videoklip)
Robbie Williams - South of the Border (hudební videoklip)
1996 Robbie Williams - Freedom (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Hudební videoklipy

2012 Robbie Williams - Candy (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Hudební videoklipy

2012 Robbie Williams - Candy (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(21)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace