foto

Melina Mercouri

  • nar. 18.10.1920
    Athens, Řecko
  • zem. 6.3.1994 (73 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Řecká rodačka Melina Mercouri toho za svůj život stihla hodně – napřed se prosadila v několika evropských zemích jako herečka, později patřila k významným osobnostem politiky v rodném Řecku. Narodila se do významné athénské rodiny, její dědeček Spyridon Merkoúris byl starostou v Athénách, otec Stamatis Merkoúris byl poslancem řeckého parlamentu. Melina, vlastním jménem María Amalíka Merkoúris, byla již v dětství rebelkou a život v prominentní rodině spoutané konvencemi jí v patnácti letech donutil k odchodu z domova, v roce 1941 se provdala za bohatého velkostatkáře Panose Harokopose.

Za války začala studovat herectví na Dramatickém institutu Národního divadla v Athénách. Krátce po válce zazářila v řeckém Národním divadle ve hrách Smutek sluší Elektře nebo Tramvaj do stanice touha, počátkem padesátých let začala své aktivity dělit mezi Athény a Paříž, kde vystupovala v divadelních hrách Marcela Acharda, účinkovala na jevištích Théâtre Antoine nebo Théâtre de la Renaissance. První filmovou roli – a hned titulní – jí nabídl významný řecký režisér Mihalis Kakogiannis ve svém psychologickém dramatu STELLA (1955), které zabodovalo na festivalu v Cannes a získal i Zlatý glóbus v USA za nejlepší film. Přestože Melině Mercouri bylo v té době již 35 let, stala se vyhledávanou hvězdou s přezdívkou Poslední řecká bohyně, překvapivě o ni ale nebyl zájem v rodném Řecku. Osudové setkání v Cannes proběhlo s režisérem Julesem Dassinem (1911-2008).

V Řecku natočila francouzsko-italský film TEN, KTERÝ MUSÍ ZEMŘÍT (Celui qui doit mourir, 1957) právě v režii Julese Dassina. Následně točila v Británii nebo Itálii (ZÁKON – La legge, 1959, opět v režii Julese Dassina), ve francouzském historickém snímku AŤ ŽIJE JINDŘICH IV., AŤ ŽIJE LÁSKA (Vive le Henri IV., vive l´amour, 1961) hrála královnu Marii Medicejskou. Ze spolupráce s Julesem Dassinem vyniká moderní adaptace starého řeckého mýtu PHAEDRA (1963), v němž hrála titulní roli a po jejím boku stanuli herci z různých zemí v čele s Anthony Perkinsem. Za tento film byla Melina Mercouri nominována na Zlatý glóbus a cenu BAFTA.

Zatímco s Dassinem točila Melina Mercouri převážně v Řecku, s dalšmi režiséry pracovala na různých koprodukčních projektech ve Francii, Itálii, Británii nebo Španělsku. Ze spolupráci s Dassinem byl největším úspěchem příběh Američana a řecké prostitutky NIKDY V NEDĚLI (Pote tin Kyriaki, 1960), který opět zabodoval ve festivalových soutěžích. Melina Mercouri byla oceněna jako nejlepší herečka na festivalu v Cannes, za svou roli byla nominována na Oscara a na cenu BAFTA. V tomto filmu také zpívala a píseň Never On Sunday skladatele Manose Hatzidakise získala Oscara. Půvabnou zlodějku Elizabeth hrála Melina Mercouri v dalším Dassinově filmu TOPKAPI (1964), tentokrát natočeném v americké produkci, a tento film pro ni znamenal další nominaci na Zlatý glóbus. S Romy Schneider pak hrála v dramatu JE LÉTO, PŮL JEDENÁCTÉ VEČER (10:30 P.M., 1966).

Mezitím se v roce 1962 Mercouri rozvedla se svým prvním manželem a v roce 1966 stvrdila sňatkem již několik let trvající vztah s Julesem Dassinem. Ačkoliv Melina Mercouri pracovala v celé Evropě, doma se stále cítila v Řecku. Když ale v její rodné zemi došlo v roce 1967 ke státnímu převratu a nastolení vojenské diktatury, zaujala k novému režimu kritický postoj a musela odejít do exilu ve Francii (v době převratu hrála ve Spojených státech v divadle). Její filmy (a také LP desky) byly v Řecku zakázány, ztratila majetek i řecké občanství. Omezila práci pro film, jako politická aktivistka bojovala za obnovení demokracie v Řecku a coby značně populární osobnost byla trnem v oku řecké vojenské juntě, což vedlo k tomu, že byla vystavena i několika pokusům o atentát. Před kamerou se objevovala již jen zřídka, posledním velkým úspěchem pro ni byl francouzsko-americký film PROMISE AT DOWN (1970), za nějž byla opět nominována na Zlatý glóbus.

Když se dění v Řecku vrátilo v roce 1974 k normálním poměrům, Melina Mercouri se do země vrátila, v řadách strany Panhelénského socialistického hnutí se nadále věnovala politice a od roku 1977 byla poslankyní řeckého parlamentu, značný vliv jí zajišťovalo také osobní přátelství s premiérem Andreasem Papandreu. V letech 1981-1990 byla Melina Mercouri řeckou ministryní kultury; v této funkci se snažila především o navrácení antických movitých památek roztroušených po celé Evropě, což se jí nepodařilo, její zásluhou ale Evropská unie začala každoročně vyhlašovat soutěž o Evropské hlavní město kultury. Podporovala archeologický výzkum, ale i stavby nových kulturních institucí, v její funkci jí velmi pomáhala i mezinárodní popularita kdysi slavné herečky a bojovnice za demokracii. Po odchodu z vlády v roce 1990 kandidovala Mercouri na post athénské starostky, ve volbách ale neuspěla.

V roce 1992 stála naposledy na divadelním jevišti, poslední období života pak strávila v Americe a zemřela v New Yorku následkem nádorového onemocnění (6. března 1994 ve věku 73 let). V Athénách jí pak byl vypraven státní pohřeb a je tu i pohřbena. Paradoxem je, že zatímco ona, athénská rodačka, zemřela v New Yorku, její manžel, Američan Jules Dassin, skonal o čtrnáct let později v Athénách.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1978 Grito de mujer
1977 Nasty Habits
1975 Once Is Not Enough
1974 Rehearsal, The
1970 La promesse de l'aube
1969 Vesele, jen vesele
1966 A Man Could Get Killed
Je léto, půl jedenácté večer
1965 Pianos mecánicos, Los
1964 Topkapi
1963 Vítězové
1962 Phaedra
1961 Poslední soud
Vive Henri IV... vive l'amour!
1960 Nikdy v neděli
1959 Zákon
1958 Cikánka a gentleman
1957 Ten, který musí zemřít
1955 Stella

TV seriály

1964 Top à... (TV seriál)

Dokumentární

1975 Tragoudia tis fotias
1963 38-24-36
1956 Cinépanorama (TV seriál)

TV pořady

1994 66. Annual Academy Awards (TV pořad) - a.z.
1983 Cadence 3 (TV pořad)
1981 7 sur 7 (TV pořad)
1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace