foto

Leeanna Walsman

  • nar. 22.11.1979 (39 let)
    Sydney, New South Wales, Austrálie

Biografie

Leeanna Walsman je australská herečka, divákům snad nejvíce známa pro roli Zam Wesell ve sci-fi akčním blockbusteru STAR WARS EPISODE II: ATTACK OF THE CLONES /2002/ nebo jako Carly Bishop v australském snímku LOOKING FOR ALIBRANDI /2000/. Hrála taktéž v australském mini seriálu JESSICA /2004/.

Narodila se v Sydney rodičům Bobovi a Elaine Walsmanovým. Má staršího bratra Davida. Se školou skončila v 16 letech a stala se herečkou. Do dnešního dne se objevila v nespočtu rolí v různých TV seriálech a celovečerních filmech.

Její divadelní počiny zahrnují hru "Speaking in tongues" /2011/ v produkci divadla State Theatre of South Australia , hru „Stockholm" /2010/ v produkci The Sydney Theatre Company nebo hru „Saturn's Return" /2010/ stejného divadelní společnosti The Sydney Theatre Company /STC/. V produkci divadla Bell Shakespeare Company účinkovala ve hře „Othello" /2007/ a spolu s Brendanem Cowellem si zahrála ve hře „The Shape of Things" v divadle STC. S divadlem Belvoir St.Theatre excelovala ve hře „ The Cosmonaut's Last Message to the Woman He Once Loved in the Former Soviet Union" /2002/.

Jejím zlomovým divadelním představením byla hra „La Dispute" v divadle STC, kde vystupovala po boku divadelních hvězd jako Rose Byrne, David Field, Rhondda Findleton a Justine Saunders. V roce 2004 byla nominována na cenu AFI Awards pro nejlepší herečku v hlavní roli za drama ONE PERFECT DAY a za tutéž kategorii byla nominována  na cenu IF Awards.  Na AFI Awards byla nominována i v roce 2008 v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli v komediálním dramatu BITTER & TWISTED. Tento snímek ji zaručil taktéž nominaci na cenu FCCA Awards ve stejné kategorii. V roce 2005 byla nominována na cenu Logie Awards pro mimořádný herecký výkon v drama seriálu JESSICA /2004/.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2017 Don't Tell
Tangles and Knots
Woman with an Editing Bench
2015 Manny Lewis
2014 Touch
2010 Caught Inside
2008 $9.99
Bitter & Twisted
Informátor (TV film)
2007 Soul Mates
2006 Burst
2005 Herkules (TV film)
2004 Báječný den
Jessica (TV film)
2002 Star Wars: Epizoda II - Klony útočí
2000 Looking for Alibrandi
1997 Blackrock

TV seriály

2018 Safe Harbour (TV seriál)
2017 Seven Types of Ambiguity (TV seriál)
2016 Cleverman (TV seriál)
2015 Catching Milat (TV seriál)
2013 Wentworth (TV seriál)
Checkmate (S01E10)
To the Moon (S01E09)
Mind Games (S01E08)
další epizody (10)
2012 Ostré jako břitva (TV seriál)
Year of the Rooster (S05E04)
The Loaded Dog (S05E03)
Cut Snake and Crazy F... (S05E02)
další epizody (4)
2010 The Pacific (TV seriál)
Iwo Jima (E08)
2003 Shark Net, The (TV seriál)
2001 Love Is a Four-Letter Word (TV seriál)
Farscape (TV seriál)
Suns and Lovers (S03E02)
1999 Thunderstone (TV seriál)

Dokumentární

2002 Films Are Not Released, They Escape

Host

TV pořady

2003 The 2003 Australian Film Institute Awards (TV pořad)