Reklama

Reklama

Basil Dearden

Basil Dearden

nar. 01.01.1911
Westcliff-on-Sea, Essex, England, Velká Británie

zem. 23.03.1971 (60 let)
neznámo kde

Biografie

Basil Dearden pocházel z divadelní rodiny a jeho kariéra tak měla jasně vyznačený směr. Po hereckých zkušenostech v amatérském divadle získal Basil angažmá u Great Theater, Fulham, kde pracoval jako asistent režie. V roce 1931, ještě pod jménem Basil Dear, došlo k jeho spolupráci s Basilem Deanem. Aby nedocházelo k záměně jmen, přidal si Basil Dear ke svému příjmení koncovku –den. Díky tomuto spojení se Basil Dearden dostal k filmu, konkrétně ke společnosti Ealing studios of Associated Talking Pictures, kde měl Dean kontrolu nad produkcí.

Dearden si vyzkoušel hned několik oborů filmařské praxe, mj. psal scénáře a dělal vedoucího výroby u filmů George Formbyho, až se nakonec propracoval k režisérskému křeslu. Jeho debutem byl v roce 1943 film LONDÝN V PLAMENECH, snímek za války a o válce. V poválečných letech se britská společnost začala proměňovat a s ní i britský film. Basil Dearden vystihl směr, jakým se společnost ubírala a sám jej pomáhal svými filmy přetvářet. Často se opíral o sociální problémy, několik jeho filmů se týká vzrůstající kriminality v řadách mládeže, nejznámější jsou THE BLUE LAMP(1950) nebo VICTIM(1961). Obě zmíněná témata, tedy kriminalita se sociálními problémy, se střetávají také v LIZE GENTLEMANŮ(1959). Filmu, který je svým tématem blízký DANNYHO PARŤÁKŮM.

Téměř ve všech Deardenových filmech se mísí problémy střední třídy s až naivní vírou v národní instituce. Ty zůstávají výhradně v roli největší autority, která musí zůstat neporažena a stává se spojujícím prvkem, který drží lidskou společnost pohromadě. Tato skutečnost je patrná jak v již zmíněné LIZE GENTLEMANŮ, tak i v Deardenově pravděpodobně nejúspěšnějším snímku BEZCHARAKTERNÍ ŽENA, kde zazářil Sean Connery.

V roce 1959 založil Dearden spolu s Michaelem Relphem, Richardem Attenboroughem, Bryanem Forbesem, Jackem Hawkingem a Guyem Greenem produkční společnost, která mj. stála za úspěšným MAN IN THE MOON(1960). Posledním Deardenovým filmem byl MUŽ, KTERÝ PRONÁSLEDOVAL SÁM SEBE(1970), melodrama o muži, který zemře při autonehodě. Ironie osudu tomu chtěla, že i sám Basil Dearden zahynul při autohavárii. Zanechal po sobě dvě děti, Torquila a Jamese Deardena. Druhý z nich se vydal v otcových šlépějích a dodnes točí filmy.

Vítězslav "whitas" Chovanec

Režisér

Scenárista

Herec

Dokumentární
1968

Tuesday's Documentary (seriál)

Reklama

Reklama