foto

Tomas Alfredson

  • nar. 1.4.1965 (52 let)
    Lidingö, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tomas Alfredson (1965, Lidingö, Stockholm, Švédsko), herec a režisér, je tvůrcem řady krátkometrážních a televizních snímků, natočil celovečerní filmy Bert: Den siste oskulden (1995), Kontorstid (2003) a Čtyři odstíny hnědé (Fyra nyanser av brunt, 2004), snímek uvedený na MFF KV 2004 v rámci sekce Dny kritiků Variety. Čtvrtý celovečerní snímek Ať vejde ten pravý (2008) mu vynesl švédskou národní cenu pro nejlepší film, byl promítán také na filmovém festivalu v Rotterdamu a na newyorském festivalu Tribeca. Tomas Alfredson je bratr herce a režiséra Daniela Alfredsona a syn herce a režiséra Hanse Alfredsona, který hrál ve filmu Picassova dobrodružství (1978), v Bergmanově Hanbě (1968) či v adaptaci Sofiina světa (1999).

Zdroj: MFF Karlovy Vary 2008

Režijní filmografie

Filmy

2017 Sněhulák
2011 Jeden musí z kola ven
2008 Ať vejde ten pravý
2004 Čtyři odstíny hnědé
Hembygd (TV film)
2003 Kontorstid
1999 Ben & Gunnar (TV film)
Gunnar Rehlin (TV film)
På sista versen (TV film)
Torsk på Tallinn (TV film)
1995 Bert - den siste oskulden

TV seriály

2000 Soldater i månsken (TV seriál)
1999 Offer och gärningsmän (TV seriál)
1997 Irma och Gerd (TV seriál)
1994 Bert (TV seriál)
1990 Ikas TV-kalas (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2004 Čtyři odstíny hnědé
1995 Bert - den siste oskulden
1983 P & B
1982 Slabomyslný vrah
1981 SOPOR
1978 Picassova dobrodružství
1971 Jablečná válka

TV seriály

2006 AK3 (TV seriál)

Dokumentární

2013 Trespassing Bergman

TV pořady

2009 Evropské filmové ceny 2009 (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)

Střihačská filmografie

Filmy

1999 Gunnar Rehlin (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace