Reklama

Reklama

Pavel Jurkovič

Pavel Jurkovič

nar. 18.08.1933
Starý Poddvorov, Československo

zem. 04.02.2015 (81 let)
neznámo kde

Biografie

Pavel Jurkovič je český hudebník, zpěvák, skladatel a pedagog, který se proslavil zejména coby popularizátor lidových písní.

Spolupracoval (jako zpěvák, instrumentalista, upravovatel lidových písní a textař) například se soubory Chorea Bohemica a později Musica Bohemica Jaroslava Krčka. Sám pak založil a vedl soubory Musica Poetica nebo Musica Humana. Jeho vztah k této muzice přitom ovlivnila lidová hudební tradice na rodném Podluží. „Měl jsem takovou mamičku, jak se u nás na Moravě říká, která byla jedinečnou zpěvačkou. Obyčejná venkovská ženská, ale byl to vlastně můj první učitel hudby,“ vzpomínal Jurkovič v rozhovoru pro web České televize.

Odrazem onoho silného vztahu k lidové muzice je mj. dlouholetý televizní pořad pro děti Zpívanky, jehož je Jurkovič autorem. Českou lidovou píseň však popularizoval též na hudebních stránkách dětského časopisu Sluníčko (v letech 1987–90) či časopisu Květy. „Pokud jde o děti, domnívám se, že lidová písnička je hudební abeceda. Tam by se mělo začít,“ zdůrazňoval. Jurkovič je též autorem či spoluautorem mnoha učebnic a odborných publikací.

Profesní kariéra Pavla Jurkoviče se začala odvíjet od jeho studia zpěvu v pražské Schole cantorum při břevnovském klášteře. Tehdy mu bylo pouhých dvanáct let. V roce 1957 se stal členem pozdějších Pražských madrigalistů. V letech 1965–1967 studoval postgraduálně v Salcburku u Carla Orffa a Čechách později založil Českou Orffovu společnost a propagoval Orffův didaktický systém na našich školách. „Při skládání na něj dost myslím i na způsob jeho hudebního myšlení a předávání té muziky dětem. Je to kreativní cesta,“ řekl ve zmiňovaném rozhovoru.

Je držitelem Výroční ceny Československého rozhlasu za tvorbu pro děti (1980) ocenění za zásluhy o šíření orffovských myšlenek uděleném Orffovou nadací v Mnichově (1995) a Cenou České hudební rady za iniciativní počiny v hudební výchově (1996).

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Host

Herec

Dokumentární
2000

Klobouk dolů, pánové (TV film)

Skladatel

Scenárista

Reklama

Reklama