foto

Jan Schmid

  • nar. 14.6.1936 (82 let)
    Tábor, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zakladatel dnes již legendárního divadla Ypsilon a výrazný divadelní režisér a dramatik se narodil 14. června 1936 v Táboře. Širšímu publiku je znám i jako příležitostný filmový herec a také osobitý moderátor, neboť právě on je spolu s Janem Lukešem tváří literárněkritické revue TŘISTATŘICETTŘI.

Co se týče československého filmu, ztvárnil celou řadu spíše malých rolí. Jeho hereckou pouť odstartovala rolička v legendární komedii FARÁŘŮV KONEC Evalda Schorma. Větší roli (Roberta) mu nabídla třeba Věra Chytilová ve své alegorii OVOCE STROMŮ RAJSKÝCH JÍME či Juraj Herz ve svém právem polozapomenutém UPÍRU Z FERATU, kde Schmid hraje Dr. Kaplana. Role představitelů nejrůznějších institucí mu byla nejspíš souzena, díky své fyziognomii ztvárňoval především lékaře, psychiatry, sociology, redaktory, učitele, ředitele atd., tedy v obecných představách lidi s plnovousem...:-)

Na televizní obrazovce tak zanechala nejvýraznější uměleckou stopu jeho popularizace divadelní Ypsilonky, kde v nejrůznějších televizních záznamech jejích představení mimo své režijní působení také i herecky účinkoval. Často se tak na půdě divadla i na televizní obrazovce setkával se svou manželkou, rovněž herečkou divadla Ypsilon, Janou Synkovou. K českému a československému filmu se také nepřímo váže jeho působení akademické - od roku 1971 nejprve externě, od roku 1991 pak i interně působil jako pedagog na pražské DAMU, kde se v roce 1994 habilitoval coby docent a v roce 2002 byl jmenován profesorem.

Radek "Radek99" Cihla

Herecká filmografie

Filmy

2013 Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů
1998 Telefon story (TV film)
1996 Bumerang
1995 Cesta peklem
1994 Amerika
Pevnost
1991 Requiem pro panenku
1990 O zapomnětlivém černokněžníkovi
1989 Skřivánčí ticho
1988 Anděl svádí ďábla
1987 Devět kruhů pekla
Jak básníkům chutná život
Lovec senzací
1986 Můj hříšný muž
Velká filmová loupež
1985 Láska z pasáže
1984 Narozeniny (TV film)
Prodavač humoru
S čerty nejsou žerty
Této noci v tomto vlaku (TV film)
Šéfe, vrať se! (TV film)
1983 Je dobrá, slaďoučká (studentský film)
1982 Jehla (TV film)
Schůzka se stíny
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
Únos Moravanky
Švédská zápalka (TV film)
1981 Buldoci a třešně
Evžen mezi námi
Matěji, proč tě holky nechtějí?
Upír z Feratu
1980 Kalamita
Ztracený manžel a zastřelený výhybkář (TV film)
1979 Julek
Modrá planeta
1976 Den pro mou lásku
Takzvaný večer na přidanou (divadelní záznam)
1975 Holka na zabití
1969 Ovoce stromů rajských jíme
1968 Farářův konec

TV seriály

2013 Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů (TV seriál)
Odkaz (E04)
Neznámé časy (E03)
Poselství (E02)
další epizody (4)
1998 Motel Anathema (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1995 Život na zámku (TV seriál)
U konce s dechem (S01E16)
Podraz (S01E06)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Krev (S01E06)
1986 Ostrov jistoty (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
1975 Francouzské pohádky (TV seriál)

Dokumentární

2016 Legenda Studio Ypsilon (TV seriál)
Nově v pohybu (E09)
Další nové cesty (E08)
V několika rovinách a různých časech (E07)
další epizody (9)
Čím žije Ypsilonka dnes? (TV film)
2012 Neobyčejné životy (TV seriál)
Martin Dejdar (S04E12)
2011 Neobyčejné životy (TV seriál)
Luděk Sobota (S03E03)
2010 Jan Schmid (TV film)
Komici na jedničku (TV seriál)
2009 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Jany Synkové (S04E38)
2008 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Luby Skořepové (S04E04)
Příběhy slavných (TV seriál)
Oltáře útěchy (S09E12)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
Marnost nad marnost (S03E11)
2001 Jdu, nevím kam, ale těším se (TV film)
1994 Autoportrét Jana Schmida: Já a Ypsilonka (TV film)
1993 Zrcadlení Evalda Schorma (TV film)
1984 Praha - neklidné srdce Evropy
1968 Carmen nejen podle Bizeta

TV pořady

2017 Ceny Thálie 2016 (TV pořad)
2010 45 let Ypsilonky (TV pořad)
2008 Vzkaz (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Třistatřicettři (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Šoubyznys (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1991 Vánoce v Ypsilonce (TV pořad)
1981 Takzvaný večer na přidanou (TV pořad)
1979 Tentokrát o satiře (TV pořad)
1978 Ypsilonka se baví (TV pořad)
1977 Rytmus v patách aneb Večer na přidanou (TV pořad)
1976 Písničky potichu (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2016 Praha stověžatá (divadelní záznam)
2015 Prodaná nevěsta (divadelní záznam)
2000 Vše pro firmu (divadelní záznam)
1991 Mozart v Praze (divadelní záznam)
1982 Kapánek romantiky (divadelní záznam)
1980 Ztracený manžel a zastřelený výhybkář (TV film)
1976 Michelangelo Buonarroti (divadelní záznam)
Takzvaný večer na přidanou (divadelní záznam)

Dokumentární

1994 Autoportrét Jana Schmida: Já a Ypsilonka (TV film)
1968 Carmen nejen podle Bizeta

TV pořady

2010 45 let Ypsilonky (TV pořad)
1979 Tentokrát o satiře (TV pořad)
1978 Ypsilonka se baví (TV pořad)
1977 Rytmus v patách aneb Večer na přidanou (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2016 Praha stověžatá (divadelní záznam) - divadelní hra
1991 Mozart v Praze (divadelní záznam) - divadelní hra
1976 Takzvaný večer na přidanou (divadelní záznam)

Dokumentární

1994 Autoportrét Jana Schmida: Já a Ypsilonka (TV film)
1968 Carmen nejen podle Bizeta

TV pořady

1999 Třistatřicettři (TV pořad)
1979 Tentokrát o satiře (TV pořad)
1977 Rytmus v patách aneb Večer na přidanou (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace