foto

Danny Denzongpa

  • nar. 25.2.1948 (70 let)
    Sikkim (nyní Indie)
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tseringh Phintso „Danny" Denzongpa je indický herec, sikkimsko-bhútského původu, ztvárňující především role padouchů a zločinců. Hraje především v Bollywoodu ale objevil se i v několika nepálských, telugských a tamilských filmech. Hrál v nespočtu Hindi filmů jako ASOKA /2001/ nebo 16 DECEMBER /2002/. Zúčastnil se také několika mezinárodních filmových projektů, z nichž nejznámější je drama SEVEN YEARS IN TIBET /1997/, kde hrál po boku Brada Pitta.

Danny se narodil do budhistické rodiny v někdejším Sikkimském království /22.stát Indie od roku 1975/, kde vyrůstal a školu dokončil na Birla Vidya Mandir and St.Joseph's College v Darjeelingu v severním Bengálsku. Jeho rodina se živila chovem koní a sám Dezongpa je jejich náruživým obdivovatelem.

Měl velké ambice působit v armádě, vyhrál také cenu pro nejlepšího kadeta a zúčastnil se i přehlídky na Den republiky, nicméně dal přednost studiu na Film and Televison Institute of India před studiem na prestižní Armed Forces Medical College v Puně. Již na škole si změnil jméno na Danny aby se spolužákům lépe vyslovovalo a od té doby mu i zůstalo.

Dannyho kariéra zahrnuje téměř čtyři dekády herectví, kdy začínal malými rolemi v 70.letech aby se definitivně prosadil účinkováním ve filmu LAHOO KE DO RANG /1979/. Během 80. a 90.let hrál Danny převážně hlavní záporné role v opozici k hercům jako Amitabh Bachcan, Dharmendra, Mithun Chakraborthy, Vinod Khanna, Anil Kapoor nebo Sunny Deol. Během své herecké kariéry se naučil jazyk Hindi, který pak využil ve filmech jako SANAM BEWAFA /1991/ a KHUDA GAWAH /1992/.

Svou první hlavní roli odehrál ve filmu B.R.Chopry, DHUNDH /1973/, následovanou snímkem KANOON KYA KAREGA /1974/. Svůj herecký kredit povýšil ztvárněním záporných rolí ve filmech ANDAR BAAHAR /1984/, BHAGWAN DADA /1986/, HUM /1991/ nebo PUKAR /2000/.

Přes hraní v béčkových filmech ze začátku 70.let se dostal i ke hraní kladných postav, jako například ve filmech MERE APNE /1971/ nebo KALA SONA /1975/. Poté ale již následovaly především již zmíněné záporné role. Postavu Gabbara Singha ve filmu SHOLAY /1975/ ztratil kvůli hraní ve filmu DHARMATMA /1975/ a roli získal Amjad Khan. Za ztvárnění role Bakhtawara ve filmu Hum byl nominován na cenu Filmfare Award pro nejlepšího herce v záporné roli.

V roce 1987 napsal a hrál v nepálském filmu SAINO, který byl v té době hitem kin a televizí. Film režíroval jeho synovec Ugyen Chhopel. Danny nazpíval i titulní píseň se zpěvačkou Deepou Narayan, manželkou nepálského playbackového zpěváka Udita Narayana. Z poslední doby /2014/ účinkoval Danny v úspěšném tamilském sci-fi  filmu ENTHIRAN /2010/ spolu s Rajinikanthem a Aishwaryou Rai.

V roce 1992 vyhrál cenu FilmFare pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za účinkování ve filmu SANAM BEWAFA /1991/ a stejnou cenu získal o rok později za film KHUDA GAWAH /1993/.

Danny je ženatý s Gawou Dezongpa, sikkimeskou princeznou a neteří posledního monarchy města Gangtok, nyní sídlícím v Juhu v Bombaji. Má syna Rinzinga a dceru Pemu. Jeho bratr vlastní pivovar ve městě Melli v Sikkimu.

Danny Denzogpa se rád věnuje malířství, sochařství, psaní knih a je nadaným zpěvákem. V roce 2003 byl oceněn titulem Padma Shree, indickým čtvrtým nejvyšším civilním vyznamenáním.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2019 Manikarnika: The Queen of Jhansi
2017 Bioscopewala
Naam Shabana
2016 Lost Gold of Khan
2015 Baby
2014 Bang Bang!
Jai Ho
2013 Boss
2010 Enthiran
2009 Acid Factory
Luck
2008 Chamku
Karzzzz
2007 Big Brother
Frozen
Hattrick
2005 Dil Jo Bhi Kahey...
2004 Ab Tumhare Hawale Watan Saathiyon
Shikaar
2003 Ek Hindustani
Sandhya
2002 16 December
Ab Ke Baras
Soch
Yeh Mohabbat Hai
2001 Ašoka
Indian
Jagira
Lajja
Moksha: Salvation
Officer
2000 Pukar
Tune Mera Dil Le Liya
1999 Kohram
Silsila Hai Pyar Ka
1998 China Gate
Dahek: A Burning Passion
Vinashak - Destroyer
Zulm-O-Sitam
1997 Dhaal: The Battle of Law Against Law
Himalay Putra
Sedm let v Tibetu
Udaan
1996 Army
Ghatak: Lethal
Muthi Bhar Zameen
Rajkumar
Ram Aur Shyam
Shastra
1995 Barsaat
Faisla Main Karungi
Sarhad: The Border of Crime
1994 Chauraha
Krantiveer
Mohabbat Ki Arzoo
Vijaypath
1993 1942: A Love Story
Dhartiputra
Gurudev
Prateeksha
Sangram
Tahqiqaat
1992 Antam
Balwaan
Bandhu
Drohi
Khuda Gawah
Khule-Aam
Kisme Kitna Hai Dum
1991 First Love Letter
Hum
Lakshmanrekha
Sanam Bewafa
Vishnu-Devaa
Woh Subah Kabhie To Aayegi
Yodha
1990 Agneepath
Chingariyan
Gunahon Ka Devta
Jagira
Pyar Ke Naam Qurbaan
Shandaar
Sheshnaag
1989 Do Yaar
Galiyon Ka Badshah
Jung Baaz
Kasam Suhaag Ki
Khoj
Saaya
Shehzaade
Ustad
1988 Anjaam Khuda Jaane
Commando
Ek Hi Maqsad
Gunahon Ka Faisla
Janam Janam
Jeete Hain Shaan Se
Mardon Wali Baat
Mera Shikar
Paap Ki Duniya
Shoorveer
Yateem
1987 Aag Hi Aag
Deewana Tere Naam Ka
Diljalaa
Faqeer Badshah
Itihaas
Kaun Kitney Pani Mein
Saino
1986 Adhikar
Bhagwaan Dada
1985 Aandhi-Toofan
Aitbaar
Bayen Hath Ka Khel
Jawaab
Maha Shaktimaan
Oonche Log
Patthar
Patthar Dil
Pyar Jhukta Nahin
Ram Tere Kitne Nam
Yudh
Zulm Ka Badla
1984 Andar Baahar
Boxer
Dharm Aur Qanoon
Farishta
Jagir
Kanoon Kya Karega
Karishmaa
Manzil Manzil
Meraa Dost Meraa Dushman
1983 Andhaa Kanoon
Ganga Meri Maa
Hum Se Hai Zamana
Lovers
Mujhe Insaaf Chahiye
Naukar Biwi Ka
1982 Dial 100
Do Ustad
Jeeo Aur Jeene Do
Kachche Heere
Lakshmi
Raj Mahal
1981 Hum Se Badkar Kaun
Love Story
1980 Abdullah
Bandish
Bulundi
Burning Train, The
Choron Ki Baaraat
Chunaoti
Kali Ghata
Phir Wohi Raat
1979 Aaj Ki Dhara
Griha Pravesh
Heera-Moti
Lahu Ke Do Rang
Laila Majnu
Pehredaar
1978 Devata
Lal Kothi
Naya Daur
1977 Aashiq Hoon Baharon Ka
Abhi To Jee Lein
Chandi Sona
Mit Jayenge Mitane Wale
Paapi
1976 Fakira
Gumrah
Kalicharan
Sangram
1975 Aakhri Dao
Apne Rang Hazaar
Dharmatma
Kala Sona
Ponga Pandit
Raftaar
Rani Aur Lalpari
Zorro
1974 36 Ghante
Chor Machaye Shor
Khhotte Sikkay
1973 Chalaak
Dhund
Khoon Khoon
Nai Duniya Naye Log
Naya Nasha
1972 Milap
Rakhi Aur Hathkadi
Zaroorat
1971 Mere Apne

Scenáristická filmografie

Filmy

1992 Bandhu

Režijní filmografie

Filmy

1980 Phir Wohi Raat

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace