foto

Shahrukh Khan

  • nar. 2.11.1965 (53 let)
    Dillí, Indie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Šušká se, že jedním ze zaručených postupů, jak vyrobit bollywoodský blockbuster, je obsadit do hlavní role Shahrukha Khana.

Tento nekorunovaný král Bollywoodu má paštúnské předky, jejichž kořeny sahají až do Afghánistánu. Shahrukhovi rodiče pak pocházejí z území dnešního Pákistánu, ale ještě před rozdělením Indie se přestěhovali do Dillí, kde se jim také 2. listopadu 1965 budoucí herecká hvězda narodila. Shahrukh postupně studoval St. Columba’s School a Hansraj College, studia zakončil až v roce 1988 na Jamia Millia Islamia (Národní islámská univerzita) titulem z masových komunikací. Po smrti svých rodičů se přestěhoval do Mumbaí, kde začala jeho herecká kariéra. Avšak ještě předtím, než byl jakýkoli film s ním uveden do kin, se oženil s hindkou Gauri Chibber, s níž má momentálně syna Aryana (nar. 1997) a dceru Suhanu (nar. 2000). Ačkoli je Shahrukh silně věřící muslim, uznává i manželčinu víru a spolu s ní vychová své děti v duchu obou náboženství.

Shahrukh se nejprve objevil v několika televizních seriálech, na stříbrném plátně debutoval filmem DEEWANA (1991), z nějž se stal kasovní trhák a přinesl mu obdiv publika i prestižní ocenění Filmfare Award. S dalšími snímky začala jeho hvězda rychle stoupat, stejně jako počet cen Filmfare v jeho poličce. Zásadní se pro něj stala účast v megahitu DILWALE DULHANIYA LE JAYENGE (1995), kde ztvárnil pro něj charakteristickou postavu charismatického vtipálka s romantickou duší. Mnoho filmů, v nichž se Shahrukh později objevil, patří podle diváků i kritiků do zlatého fondu hindské kinematografie. Za všechny můžeme jmenovat třeba KUCH KUCH HOTA HAI (1998), KABHI KUSHI KABHIE GHAM (2001), DEVDAS (2002), VEER-ZAARA (2004), či OM SHANTI OM (2007).

K aktivitám snědého idolu ale nepatří jen herectví. Založil dvě produkční společnosti – Dreamz Unlimited a Red Chilli Entertainment, které vyrobily několik komerčních hitů, mezi nimi například snímky CHALTE CHALTE (2003) či MAIN HOON NA (2004). V obou si Shahrukh také zahrál. Milníkem v jeho producentské kariéře je trikový velkofilm RA.ONE (2011), jenž se v době svého uvedení stal do té doby nejdražším a technicky nejvyspělejším indickým snímkem, v němž vzduchem létají lidé, auta, vlaky a ve velkolepém finále i trosky Šivádžiho nádraží. Podle vlastních slov chce jako producent dělat takové filmy, které by oslovovaly diváky na celé planetě, nehledě na národnost či náboženství.

V roce 2007 dočasně nahradil Amitabha Bachchana na postu moderátora soutěže Kaun Banega Crorepati? (Chcete být milionářem?) a o rok později se ujal moderování pořadu Kya Aap Paanchvi Pass Se Tez Hain? (Jsi chytřejší než páťák?). Objevil se také v mnoha televizních reklamách, z nichž ty nejpopulárnější (a nejpovedenější) jsou na Pepsi.

Sláva Shahrukha Khana už dávno překročila hranice Indie. New Yorský časopis Newsweek jej označil za 41. nejmocnějšího muže planety a když v roce 2008 uváděl na berlínském festivalu Berlinale svůj film OM SHANTI OM, lístky na něj zmizely během sedmi minut a sám Shahrukh se dočkal od stovek evropských fanoušků předlouhého potlesku ve stoje. Ještě bouřlivější přijetí měl na stejném místě o dva roky později, když přišel představit celosvětově úspěšný snímek MY NAME IS KHAN - podle pořadatelů o něj byl větší zájem, než jakoukoli jinou hvězdu v celé historii Berlinale. V samotné Indii přitom uvední filmu provázely výhružky extremistické nacionalistické strany Shiv Sena a mumbajská kina musela hlídat policie.

Mnozí se oprávněně diví, že Shahrukha, narozdíl od spousty jiných bollywoodských hvězd, ještě nikdy neangažoval Hollywood. Sám herec k tomu řekl: „Čekám až někdo jako Steven Spielberg nebo James Cameron bude chtít natočit film o snědém, hubeném, indickém chlapíkovi, který neumí příliš dobře anglicky. Až nějakou takovou postavu napíšou a podívají se na internet po vhodném představiteli, jsem si jistý, že mě najdou.“

Mirek "Niktorius" Libicher

Herecká filmografie

Filmy

2018 Koochie Koochie Hota Hai
Zero
2017 Jab Harry Met Sejal
Raees
Tubelight
2016 Ae Dil Hai Mushkil
Dear Zindagi
Fan
2015 Dilwale
2014 Bhoothnath Returns
Happy New Year
2013 Bombay Talkies
Chennai Express
2012 Dokud budu žít
2011 Always Kabhi Kabhi
Don 2
Love Breakups Zindagi
Ra.One
2010 Dulha Mil Gaya
Jmenuji se Khan
Shahrukh Bola Khoobsurat Hai Tu
2009 Holič Billu
Šťastná náhoda
2008 Bhoothnath
Kismat Konnection - vyp.
Krazzy 4
Láska z nebes
Shaurya - vyp.
2007 Heyy Babyy
Indie, do toho!
Om Shanti Om
2006 Alag: He Is Different.... He Is Alone...
Don
I See You
Nikdy neříkej sbohem
2005 Kaal
Kuchh Meetha Ho Jaye
Silsiilay
Zamilovaný duch
2004 Jsem s tebou
Má vlast
Veer-Zaara
Yeh Lamhe Judaai Ke
2003 Chalte Chalte
Zítřek už možná nepřijde
2002 Devdas
Hum Tumhare Hain Sanam
Saathiya
Shakthi: The Power
2001 Ašoka
Někdy veselo někdy smutno
One 2 Ka 4
2000 Gaja Gamini
Har Dil Jo Pyar Karega...
Hey Ram
Josh
Mohabbatein
Phir Bhi Dil Hai Hindustani
1999 Baadshah
Sar Ankhon Par
1998 Achanak
Duplicate
Něco se děje
Ze srdce...
1997 Cizí země
Gudgudee
Koyla
Srdce je šílené
Yes Boss
1996 Army
Chaahat
Dushman Duniya Ka
English Babu Desi Mem
1995 Guddu
Karan Arjun
Oh Darling! Yeh Hai India
Ram Jaane
Statečné srdce získá nevěstu
Trimurti
Zamaana Deewana
1994 Anjaam
1993 Baazigar
Kabhi Haan Kabhi Naa
King Uncle
Maya
Pehla Nasha
Strach
1992 Chamatkar
Deewana
Dil Aashna Hai (...The Heart Knows)
Raju Ban Gaya Gentleman
1989 In Which Annie Gives It Those Ones (TV film)

TV seriály

2011 Diya Aur Baati Hum (TV seriál)
1998 C.I.D. (TV seriál)
1991 Idiot (TV seriál)
1989 Circus (TV seriál)
Doosra Keval (TV seriál)
1988 Fauji (TV seriál)

Dokumentární

2005 Bollywood - Indiens klingendes Kino (TV film)
Outer World of Shah Rukh Khan
Sunset Bollywood
Vnitřní svět Shah Rukh Khana
2003 Bollywood Bound
Larger Than Life
2002 Bollywood for Beginners (TV film)
Sabrina's Bollywood
2000 Bollywood im Alpenrausch (TV film)

TV pořady

2016 The Kapil Sharma Show (TV pořad)
2008 Oye! It's Friday! (TV pořad)
2007 Kaun Banega Crorepati 2 (TV pořad)
2004 Koffee with Karan (TV pořad)
2002 Jeena Isi Ka Naam Hai (TV pořad)
2000 International Indian Film Awards (TV pořad)
Kaun Banega Crorepati? (TV pořad)
1999 Rendevouz with Simi Garewal (TV pořad)
1992 The Big Breakfast (TV pořad)

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2011 Ra.One

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(105)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace