foto

Vincent Lindon

  • nar. 15.7.1959 (58 let)
    Boulogne-Billancourt, Hauts-de-Seine, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Už od svých raných rolí patří k oblíbeným a často obsazovaným francouzským hercům. Ve filmu se objevuje od 80. let, jednou z prvních významných rolí byl hudebník Ned, který se zamiluje do studentky literatury (v podání Sophie Marceau) ve filmu Studentka (1988). V roce 1992 byl nominován na cenu César za roli právníka Victora ve filmu Krize, v roce 1999 mu další nominaci na prestižní francouzskou cenu vynesl film Můj malý podnik. K jeho dalším filmům patří např. Krásný příběh (1992, r. Claude Lelouch), drama s Diane Kruger Nevinná (2008, r. F. Cavayé). S Claire Denis spolupracoval už na filmu Vendredi soir (2002). Jeho životní partnerkou byla několik let monacká princezna Caroline.

Artcam

Herecká filmografie

Filmy

2017 Rodin
2015 Bílí rytíři
Deník komorné
Zákon trhu
2014 Mea Culpa
2013 Gibraltar
Parchanti spí dobře
2012 Augustina
Linhas de Wellington
Quelques heures de printemps
2011 Když půlnoc dovolí
Pater
Toutes nos envies
2009 Slečna Chambonová
Welcome
2008 Lovci draků
Mí přátelé, mé lásky
Nevinná
2007 Myslím, že ji miluji
Ti, kteří zůstávají
2006 Selon Charlie
2005 Knír
Letadlo
2004 Zdrhej o 106
2003 Cena života
Clefs de bagnole, Les
Holky v akci
2002 Bratrstvo bojovníků
Páteční večer
2001 Chaos
Středa, ten šílený den!
1999 Můj malý podnik
Pas de scandale
Tchyně
1998 École de la chair, L'
Paparazzi
1997 Fred
V sedmém nebi
1996 Nádherná Zelená
Victimes, Les
Vite strozzate
1995 Nenávist
1994 Irrésolu, L'
1993 Tout ça... pour ça!
1992 Krásný příběh
Krize
1991 Netchaïev est de retour
1990 Baule-les-Pins, La
Gaspard a Robinson
Jsou dny... a úplňky
1988 Několik dní se mnou
Studentka
1987 Poslední léto v Tangeru
Un homme amoureux
1986 Prunelle Blues
Půlměsíční ulice
Suivez mon regard
Yiddish Connection
37,2 po ránu
1985 Slovo policajta
Une vie comme je veux (TV film)
1984 Ebony Tower, The (TV film)
Île de la jeune fille bleue, L' (TV film)
Náš příběh
Zúčtování
1983 Faucon, Le

Dokumentární

2016 Svět po Hitlerovi (TV film) - vyp.
2011 Tlukot srdce
2010 Lubitsch, le patron (TV film)
2005 L'hebdo cinéma (TV seriál)
2003 Avec Vincent Lindon (TV film)
2002 Un jour dans la vie du cinéma français (TV film)

TV pořady

2009 C à vous (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2006 Jour de fête (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
2000 L'invité (TV pořad)
On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1992 Frou-Frou (TV pořad)
Le cercle de minuit (TV pořad)
1987 Matin Bonheur (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Le journal de 20 heures (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace