foto

J. Carrol Naish

  • nar. 21.1.1896
    New York City, New York, USA
  • zem. 24.1.1973 (77 let)
    La Jolla, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Joseph Patrick Carroll Naish známý též jako J.Carrol Naish, byl americký herec především charakterových rolí. Naish byl dvakrát nominován na cenu Academy Awards a později v kariéře dosáhnul slávy účinkováním v rádiovém seriálu LIFE WITH LUIGI /1948-1953/, který se pak také vysílal i v televizi.

Narozen přímo v New York City, působil Naish nejprve na divadelních prknech a následně i u filmu. Vzdělání získal na St.Cecilia's Academy. Začínal jako člen kabaretního spolku dětských performerů u Guse Edwarda a po 1.světové válce dokonce vystupoval se svým pěveckým a tanečním číslem v Paříži. Naish poté sjezdil Evropu křížem krážem, objevil se i v Africe a Číně a cestou zpět do Ameriky zakotvil v Kalifornii.

Svou filmovou kariéru odstartoval minirolí ve válečném dramatu WHAT PRICE GLORY? /1962/ a dalších více než 200 filmů na něj čekalo. Jak již bylo napsáno výše dvakrát byl nominován na cenu Academy Awards pro nejlepšího herce ve vedlejší roli a to za válečný snímek SAHARA /1943/ a za film A MEDAL FOR BENNY /1945/, za který pak obdržel cenu Golden Globe Award pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. S Borisem Karloffem si pak zahrál v hororovém filmu HOUSE OF FRANKENSTEIN /1944/.

I přes svůj irský původ, nikdy nehrál Ira. Zhostil se pouze role irského Američana Philipa Sheridana ve westernu Johna Forda RIO GRANDE /1950/ s Johnem Waynem v hlavní roli. V roce 1971 se objevil ve své poslední filmové roli a to jako šílený vědec v hororu Ala Adamsona DRACULA VS. FRANKENSTEIN.

Naish byl ženatý od roku 1929 až do své smrti s herečkou Gladys Heaney, se kterou měl dceru Elaine. Naish zemřel na rozedmu plic v nemocnici Scripps Memorial Hospital v La Jolle v Kalifornii, tři dny po jeho 77. narozeninách. Byl pohřben na hřbitově Calvary Cemetery. Pro přínos televizi a filmu byla 8. února 1960 na Hollywoodském chodníku slávy odhalena jeho hvězda na adrese 6145 Hollywood Boulevard. Mezi jeho koníčky patřilo psaní, zpívání, vaření, tenis a golf.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1971 Dracula Vs. Frankenstein
1970 Cutter's Trail (TV film)
1966 Doom of Dracula - a.z.
1964 The Hanged Man (TV film)
1961 Force of Impulse
1957 This Could Be the Night
Young Don't Cry, The
1956 Rebel in Town
Yaqui Drums
1955 Brutální sobota
Desert Sands
Hit the Deck
Last Command, The
Man On a Bus
New York Confidential
Zuřivý úsvit
1954 Saskatchewan
Sedící býk
1953 Beneath the 12-Mile Reef
Fighter Attack
1952 Denver a Rio Grande
Ride the Man Down
V osidlech noci
Woman of the North Country
1951 Across the Wide Missouri
Bannerline
Mark of the Renegade
1950 Annie Get Your Gun
Black Hand
Please Believe Me
Rio Grande
The Toast of New Orleans
1949 Canadian Pacific
Screen Snapshots: Vacation at Del Mar
That Midnight Kiss
1948 Johanka z Arcu
The Kissing Bandit
1947 Carnival in Costa Rica
Screen Snapshots: Out-of-This-World Series
Uprchlík
1946 Bad Bascomb
Humoreska
The Beast with Five Fingers
1945 A Medal for Benny
Getting Gertie's Garter
Muž z Jihu
Star in the Night
Strange Confession
1944 Dragon Seed
Enter Arsene Lupin
Frankensteinův hrad
Jungle Woman
The Monster Maker
The Whistler
Two-Man Submarine
Voice in the Wind
Waterfront
1943 Behind the Rising Sun
Calling Dr. Death
Good Morning, Judge
Gung Ho!: Ofenzíva v Pacifiku
Harrigan's Kid
Sahara
The Batman
1942 A Gentleman at Heart
Dr. Broadway
Dr. Renault's Secret
Historky z metropole
Jackass Mail
Sunday Punch
The Man in the Trunk
The Pied Piper
1941 Accent on Love
Birth of the Blues
Forced Landing
Krev a písek
Mr. Dynamite
That Night in Rio
The Corsican Brothers
1940 A Night at Earl Carroll's
Down Argentine Way
Golden Gloves
Queen of the Mob
Typhoon
1939 Beau Geste
Bulldog Drummond's Secret Police
Hotel Imperial
King of Chinatown
Ostrov ztracených
Persons in Hiding
Undercover Doctor
1938 Bulldog Drummond in Africa
Her Jungle Love
Hunted Men
Illegal Traffic
King of Alcatraz
Prison Farm
Tip-Off Girls
1937 Border Cafe
Bulldog Drummond Comes Back
Daughter of Shanghai
Hideaway
It May Happen to You
Night Club Scandal
Sea Racketeers
Song of the City
The Grand Bounce
Think Fast, Mr. Moto
Thunder Trail
We Who Are About to Die
1936 Absolute Quiet
Anthony Adverse
Charlie Chan at the Circus
Crack-Up
Exclusive Story
Moonlight Murder
Ramona
Robin Hood z Eldorada
Special Investigator
The Leathernecks Have Landed
The Return of Jimmy Valentine
Two in the Dark
Útok lehké kavalerie
1935 Behind the Green Lights
Black Fury
Captain Blood
Confidential
Front Page Woman
Křižáci
Little Big Shot
Special Agent
Tři bengálští jezdci
Under the Pampas Moon
1934 Bachelor of Arts
British Agent
Girl in Danger
Hell in the Heavens
Marie Galante
Murder In Trinidad
One Is Guilty
Return of the Terror
Sleepers East
The Defense Rests
The Hell Cat
The President Vanishes
Upperworld
What's Your Racket?
1933 Ann Vickers
Arizona to Broadway
Big Chance, The
Captured!
Central Airport
Elmer, the Great
Havana Widows
Infernal Machine
Mad Game, The
No Other Woman
Notorious But Nice
Past of Mary Holmes, The
Silent Men
The Avenger
The Devil's in Love
The Last Trail
The Whirlwind
The World Gone Mad
Černé eso
1932 Afraid to Talk
Big City Blues
Crooner
Frisco Jenny
It's Tough to Be Famous
Kapitán Žralok
No Living Witness
The Beast of the City
The Conquerors
The Famous Ferguson Case
The Hatchet Man
The Kid from Spain
The Mouthpiece
Two Seconds
Week-end Marriage
1931 Gun Smoke
Homicide Squad
Kick In
Ladies of the Big House
Surrender
The Finger Points
The Royal Bed
Tonight or Never
1930 Cheer Up and Smile
Double Cross Roads
Good Intentions
Scotland Yard

TV seriály

1960 Guestward Ho! (TV seriál)
1957 The New Adventures of Charlie Chan (TV seriál)
1952 Life with Luigi (TV seriál)

Dokumentární

1941 Know for Sure
Meet the Stars #6: Stars at Play

TV pořady

1950 The Frank Sinatra Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace