Reklama

Reklama

Miloš Forman

Miloš Forman

nar. 18.02.1932
Čáslav, Československo

zem. 13.04.2018 (86 let)
Danbury, Connecticut, USA

Diskuze

Nick321

Nick321 (hodnocení, recenze)

Dobře, že tehdy emigroval. Socialistický "ráj" by mu nikdy neumožnil vykouzlit tak úžasné filmy, které dnes můžeme obdivovat. Odpočívej v pokoji, mistře.

fimler

fimler (hodnocení, recenze)

Stejně na něho nikdy nezapomenu, náš nejlepší tvůrce (pomalu i jediný), který to dotáhl do amerického filmového průmyslu. Myslím si, že si tady v Česku ani neuvědomujeme, jak musel tvrdě pracovat a mít tak obrovské štěstí, aby se dostal na takové místo...

Příspěvek byl smazán administrátorem.

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

To by jeden nečekal, že na hovado narazí i na diskusi k Miloši Formanovi. Nojo, ale von svoje moudra čerpá z projevů Milouše Jakeše, takže aspoň vím, odkud se to hovadství vzalo. Znovu se potvrzuje, že nacisti, fašisti a komunisti byli vždycky jedna odporná pakáž.

DaleCoper

DaleCoper (hodnocení, recenze)

Jaká nová vlna byla čistě židovská záležitost. Česká nebo francouzská :-) Jiří Menzel je žid? Věra Chytilová byla židovka? Nakonec i s tím Formanovým židovstvím je to sporné pokud vím tak žid byl jeho biologický otec kterého ale neznal a podle halachy tudíž Miloš Forman žid nebyl. K tomu tvrzení že židé nepřinesli do hudby a do umění nic nového je to samozřejmě kravina. Ano Offenbach  nebo Mendelsohn nijak originální tvůrci nejsou. Ale co Gustav Mahler nebo Arnold Schonberg. Philip Glass, Gilad Atzmon.  A není to jen hudba ale i malířství (Camille Pissarro. Modigliani, Max Liebermann) Ten článek z Delského potápěče považuji za blábol hlavně proto že ten co to napsal o lidech nic neví a například nedokáže pochopit že genialita je často spojena s deficitem v nějaké jiné oblasti jako je sociální inteligence a to nebyl případ jen Mozarta ale nakonec i toho Einsteina nebo matematika Johna Nashe. On opravdu svým způsobem mezi hasiči z Hoří má panenko a prdícím mužíkem W.A Mozartem zase tak velký rozdíl není. 

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

fragre

oky. jinak malá připomínka roman joch je neokon-neomarxista a sám židovského původu :-)

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

Martin741

Jsem si vzpomněla že o sionistech (převážně “amerických” ) často hovořil i pan Miloš Jakeš ve svých projevech koncem 80-tých let. Vždy zdůrazňoval, že jsou to ti největší nepřátelé světového míru, klidu a pořádku. Měl pravdu, bohužel jsme tomu tehdy nechtěli věřit.

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

DaleCoper

No mě to jako blábol rozhně nepřipadá, zvláště pak když se z odstupem času podívám na některé jeh díla. On skoro každý žid to tak má, psal o tom i Bartoš o tý židovský kultuře o filmu a divadle, tak otevři oči, mnoho lidí to nevidí, páč to nechce ani vidět je to tak pohodlnější. Já proti němu jinak nic nemám, uznávám ho přesto že to byla další z uměle vytvořených židovských hvěz (kafka, chaplin, einstein atd). LÍbí se mi především filmy co natočil tady u nás, ikdyž i tam si dělá z Čechů srandu a má je za hlupáky a nebyl a nebo není sám. Nová vlna byla pak čistě židovská záležitost. Žid v podstatě žádnou kulturu nemá, oni dokážou napodobit, reprodukovat, ale nedokazou nic vytvořit. Jedna moje známa kdysi studovala Dějiny hudby a učebnice byly napsané prof. J.Kalasem. Tenkrát jsem nevěřila svým očim, když mi říkala že v učebnici stálo, že židi do uměni nepřinesli nic svého. Dnes ji musím dát za pravdu. Nechme to historikům, nezaujatým a především nežidovského původu to je hodně duležité!

Croft

Croft (hodnocení, recenze)

S Formanem a jeho židovským uměním to vidím takto:
https://deliandiver.org/2018/04/forman-a-bic-liberalismu.html

“Ve svých filmech Forman tak či onak oslavoval porno-magnáty, podvodníky, levicové rebely, plival síru na konzervativce či katolickou církev. Normální člověk, jenž by mohl být případně pozitivním hrdinou a mravním vzorem klasického střihu, mu byl krajně podezřelou a pohříchu překonanou a nezajímavou veličinou.Mozarta neviděl jako genia, vzešlého z kulturního genu katolického Rakouska, jeho hudbu nebyl schopen vnímat jako přiblížení se člověka k božské vznešenosti, ale udělal z něho rebela své doby, jeho genialitu ztotožnil s přisprostlostí, jeho výjimečnost se světáctvím, jeho talent s amorálností, dal Mozartově hudbě vpravdě unikátní a zcela falešné nové kontexty, spolu se scénáristou – a dalším soukmenovcem – Peterem Schafferem. Víru v křesťanského Boha, samozřejmě příslušně pokřivenou, vtělili do ďábelské postavy Salieriho, kdežto prostá Mozartova čistota a velikost pramení z odbožštěného „ryzího lidství“. Z velikána evropské kultury udělali typického hrdinu Hollywoodu, ukradli ho jeho době a prostředí, do něhož skutečně patřil, aby si ho přivlastnili ve jménu antikatolictví, antievropanství a judeo-liberalismu. Je to dokonalá ukázka brutálně zmanipulované historie. Vzhledem k tomu, jaké prostředky a možnosti k natočení velkofilmu dostali, je dnes Mozart, ale i jeho doba, mnoha laiky vnímán právě skrze skvěle zahranou figurku v podání Toma Hulceho z formanovsko-schafferovské fikce. A to je cílem. Historii píší vítězové, a nemusí to být jen historie druhé světové války.Mozart nikoli jako velikán, ale jako nezodpovědný idiot, zcela vláčený svým talentem, jako „prdící“ mužíček, docela podobný figurkám obecních hasičů z Hoří, má panenko. Jenom mu prostě v hlavě zněly nějaké tóny. Zdá se, že Forman nedokázal v žádném člověku ani bohu vidět nic než malost, která mu byla hodnotou nejvyšší. To platí navzdory nejrůznějším vznešeným interpretacím jeho uměleckého odkazu. Jeho filmy hovoří jasnou řečí.Po Formanovi nezůstane v umělecké sféře mnoho pozitivního. Většinou šroubované popisy upocené nízkosti a amorálnosti, které mu bylo souzeno vidět úplně za vším, a kterým se snažil dodat smysl, zajímavost a dokonce vznešenost, čímž se pokoušel o nemožné. Byl to snad jen nešťastný osud ambiciózního mladíka z Čáslavi, jehož pohled na svět natolik vyhovoval budovatelům Nového světového řádu, že se stal, možná do značné míry nevědomky, snaživým agentem Velké západní kulturní revoluce, a odešel ze světa patřičně opentlen medailemi jejích iniciátorů.Muž, jenž sám sebe vnímal jako bytostně nezávislého individualistu, nikdy nepochopil, že svým dílem plným liberalistických klišé jen slouží novému náboženství, které se ve jménu falešné svobody a individualismu snaží zbavit lidi veškerých identit, které jim doposud ještě brání stát se ochotně definitivními otroky.”

na příspěvěk reagoval DaleCoper, Tvrdolín Veliký

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

fragre

no Forman bol sice zid, ale jaxa vseobecne vie : neni zid ako zid a Forman bol genialny zid, jsou i zli zidi /sionisticke mrdky napriklad, na nich plujem a rypem do nich/ Forman sionista nebol 

na příspěvěk reagoval Croft

Raccoon.city

Raccoon.city (hodnocení, recenze)

Jeho poctivá filmárčina ostane v srdci Černý Petr ,Prelet nad kukučím hniezdom ,Vlasy ....Dožil sa pekného veku 86 rokov čo je naopak 68 rok v ktorom emigroval.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Spiker01

Spiker01 (hodnocení, recenze)

A to jsem si před pár dny konečně pustil dokument Jim & Andy: The Great Beyond - The Story of Jim Carrey & Andy Kaufman Featuring a Very Special, Contractually Obligated Mention of Tony Clifton (2017)..obrovská škoda, ale dožil se požehnaného věku a nechal za sebou tolik skvělých filmů..
  

Shanyo

Shanyo (hodnocení, recenze)

Zbohom pane, ďakujem za nezabudnuteľné filmové zážitky....

zdenek305

zdenek305 (hodnocení, recenze)

Odpočívejte v pokoji, pane režisére. Děkujeme vám za vaše mistrovská díla Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeuse

kaldos

kaldos (hodnocení, recenze)

Ono to jednou muselo přijit. Nedivim se a ani mě neschází. Některý filmy měl dobrý ale nic zásadniho abych brečel nad strátou režisera.

eLeR

eLeR (hodnocení, recenze)

fantastické filmy tu po ňom zostali ... smutná správa

Tryskomyš

Tryskomyš (hodnocení, recenze)

Co dodat. Už to zde bylo řečeno mockrát. Děkujeme za Hoří, má panenko. R.I.P.

NinonL

NinonL (hodnocení, recenze)

zahadum

Vida, docela mě pobavilo jak si chrochtal nad komunistickým vyznamenáním před rokem 1968, před svou emigrací. Inu, lidé jsou různí.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Ozzy2

Ozzy2 (hodnocení, recenze)

Nejlepší český a jeden z nejlepších světových režisérů.Sbohem, pan Formane a děkujeme.

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Zemřel scenárista a režisér Ivan Passer

Zemřel scenárista a režisér Ivan Passer

11.01.2020

Ve věku 86 let zemřel významný filmový scenárista a režisér Ivan Passer. Přítel a blízký spolupracovník Miloše Formana spolupracoval na scénářích k filmům Lásky jedné plavovlásky nebo Hoří, má… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

08.07.2018

53. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival, který byl zahájen vzpomínkovým filmem na Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky (1965), se letos nesl ve znamení velkých… (více)

Režisér

Scenárista

Herec

Filmy
2011

Milovaní

2009

Peklo s princeznou

2000

Rabín, kněz a krásná blondýna

1989

Novoroční večírek

1986

Hořkost

1962

Tam za lesem

1961

Strop (studentský film)

1956

Dědeček automobil

1954

Stříbrný vítr

Reklama

Reklama

1952

Slovo dělá ženu

Dokumentární
2024

Shapes of Rhythm: The Music of Galt MacDermot

2023

Filmařské legendy (seriál) - a.z.

 

Miloš Forman - a.z. (S08E03)

2022

Miloš Forman - a.z.

2020

Umění disentu - a.z.

2019

Forman vs. Forman - a.z.

 

Jiří Suchý - Lehce s životem se prát - a.z.

2018

CzechMate – Hledání Jiřího Menzela

 

Life As It Is: Miloš Forman on Miloš Forman

2017

Jim a Andy: Život po životě - a.z.

2016

Komedie není legrace - Jiří Menzel

2014

Chaplin bez masky (TV film)

 

Olga - a.z.

 

Československý filmový zázrak (seriál)

2012

Tvoje slza, můj déšť: Přítomnost Arnošta Lustiga

2011

Bohdalka je NAŠE (TV film)

 

Byl jednou jeden film: Přelet nad kukaččím hnízdem (TV film)

 

Carriére, 250 metros

 

Hořelo, má panenko (TV film)

 

Miloš Forman - americká léta (TV film)

 

Můj otec George Voskovec

 

Un jour, une histoire (seriál)

2010

25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna

 

Miloš Forman

 

Sodankylä ikuisesti (seriál)

2009

Miloš Forman: Co tě nezabije…

 

Nejlepší hollywoodští režiséři (seriál)

 

Příběhy slavných (seriál)

 

Ecce homo Šebánek (S10E08)

 

Uuden aallon jäljillä (TV film)

 

Václav Havel, Praha - Hrad (seriál) - a.z.

 

Epizoda 1 - a.z. (E01)

 

Zlatá šedesátá (seriál)

 

Miloš Forman (S01E01)

2008

Chelsea on the Rocks

 

Generace 68

2007

Dobře placená procházka '07 (TV film)

 

Larry Flynt: The Right to Be Left Alone - a.z.

2005

Filmaři proti magnátům

2004

Příběhy slavných (seriál)

 

Klaunova antická tragédie (S05E01)

 

Řekni jim, kdo jsi

2003

A Decade Under the Influence

 

Charlie: Život a dílo Charlese Chaplina

 

Il était une fois... (seriál)

 

Pokoj nedaleko (TV film)

2002

Hollywood Rocks the Movies: The 1970s (TV film)

 

The Making of 'Amadeus'

 

The Making of 'One Flew Over the Cuckoo's Nest'

2001

Laterna magika - život se snem (TV film)

2000

In the Shadow of Hollywood

 

Man on the Moon: Behind the Moonlight

 

Milos Forman: Kino ist Wahrheit (TV film)

 

The Beatles Revolution (TV film)

1998

Eigentlich ist nichts geschehen - Der Film des Prager Frühlings (TV film)

 

Prostory Theodora Pištěka

 

Studená válka (seriál)

 

V centru filmu - v teple domova (TV film)

1997

Cannes... les 400 coups (TV film)

 

The Directors (seriál)

1996

Chuť slávy

 

Kdo je Henry Jaglom?

1995

Kresleno z paměti (TV film)

1992

L'Envers du décor : Portrait de Pierre Guffroy

1991

Proč Havel?

 

The Republic Pictures Story (TV film)

1990

Drž se toho snu (TV film)

1989

Milos Forman: Portrait (TV film)

1985

Milos Forman - Das Kuckucksei (TV film)

 

The Statue of Liberty

1982

Before the Nickelodeon: The Cinema of Edwin S. Porter

1981

Chytilová versus Forman (TV film)

 

James Cagney: That Yankee Doodle Dandy (TV film)

1966

Příležitost promluvit

Host

Producent

Krátkometrážní
1990

Dreams of Love

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Zemřel scenárista a režisér Ivan Passer

Zemřel scenárista a režisér Ivan Passer

11.01.2020

Ve věku 86 let zemřel významný filmový scenárista a režisér Ivan Passer. Přítel a blízký spolupracovník Miloše Formana spolupracoval na scénářích k filmům Lásky jedné plavovlásky nebo Hoří, má… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

08.07.2018

53. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival, který byl zahájen vzpomínkovým filmem na Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky (1965), se letos nesl ve znamení velkých… (více)

Reklama

Reklama