foto

Kevin Tighe

  • nar. 13.8.1944 (74 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kevin Tighe, vl.jménem Jon Kevin Fishburn, je americký herec primárně známý z televizních seriálů a filmů. Jeho nejznámější rolí byla postava Roye DeSota – záchranáře ze seriálu EMERGENCY! /1972-1977/. S hereckým kolegou Randolphem Mantoothem se díky tomuto seriálu stali velmi blízkými přáteli a Tighe mu byl svědkem na jeho svatbě. V roce 2000 hrál roli Anthonyho Coopera, otce Johna Locka v kultovním seriálu LOST /2004-2010/.

Tighe se narodil v Los Angeles, otci taktéž herci. V pěti letech se s rodinou stěhuje do nedalekého předměstí Pasadeny. Tighe začínal s hraním již v raném věku a to v místním divadle Pasadena Playhouse, předtím ale studoval na střední škole Pasadena High School, kde graduoval v roce 1962. Poté se přihlásil na University of Southern California, kterou úspěšně zakončil s titulem Master of Fine Arts in acting v roce 1967. Ten samý rok získal malou roličku v komediálním dramatu THE GRADUATE, ve kterém hrál s Dustinem Hoffmanem. Po tomto filmu odchází Tighe sloužit do armády. Po ukončení vojenské služby se vrací k herectví a podepisuje smlouvu s Paramount Pictures.

V Paramountu spolupracuje s herci jako Lorne Greene, Maggie Smith a Michael Landon a následně v roce 1971 podepisuje smlouvu s Universal Studios. V té době se účastní právě konkurzu na již zmíněný seriál Emergency! Konkurz vyhrává a v seriálu působí dalších šest sezón.

Tighe účinkoval ve spoustě TV projektů: v policejním seriálu ADAM-12 /1968-1975/, v seriálu odehrávajícím se na výletní lodi THE LOVE BOAT /1977-1986/, ve sci-fi seriálu STAR TREK: VOYAGER /1995-2001/, v teenagerském seriálu FREAKS AND GEEKS /1999-2000/, v krimi seriálu LAW AND ORDER /1990-2010/, v hororovém seriálu TALES FROM THE CRYPT /1989-1996/ aj. Nedávno /2013/ se objevil v krimi seriálu NUMB3RS /2005-2010/ v roli Keitha Wattse, ve dvou epizodách seriálu LEVERAGE /2008-2012/ jako Ian Blackpoole, dále jako Fletcher Bellwood v krimi seriálu LIE TO ME /2009-2011/ a jako Captain Channing v seriálu z lékařského prostředí TRAUMA /2009-2010/.

Tighe ztvárnil také řadu charakterových hlavních i vedlejších rolí ve filmech jako v hudebním dramatu NEWSIES /1992/, ve sportovním filmu EIGHT MEN OUT /1988/, v akční komedii s Jamesem Belushim K-9 /1989/, v akční komedii s Eddiem Murphym ANOTHER 48 Hrs. /1990/, ve filmu GERONIMO: AN AMERICAN LEGEND /1993/ s Mattem Damonem a Genem Hackmanem, nebo v dramatu WHAT'S EATING GILBER GRAPE /1993/ s Johnnym Deppem a mladičkým Leonardem DiCapriem. Za film I LOVE A MAN IN UNIFORM /1993/ získal cenu Genie Award pro nejlepšího herce ve vedlejší roli. Tighe, jehož hlas připomíná spoustě lidem herce Richarda Widmarka, ztvárnil trenéra McDevitta ve filmu SCHOOL TIES /1992/, kde hrál opět s Mattem Damonem, Benem Affleckem a Brendanem Fraserem.

Tighe vystupoval také na divadelních prknech v představeních off-Broadway jako Mick Dowd ve hře "A Skull Connemara" a byl tygrem ve hře Rajiva Josepha "Bengal Tiger at the Baghdad Zoo".

Od konce 70.let žije Tighe ve své rezidenci Sedro Wooley ve Washingtonu. Když nenatáčí v Hollywoodu, žije tam se svou ženou Rebeccou s níž má jedno dítě. Je kmotrem synů herečky Kate Mulgrew a je hereckým mentorem Julie London.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2013 I Am I
2011 Marrow
2009 Krvavý Valentýn
2005 Dnes zemřeš!
Dohoda
2003 Fast Food High
The Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab Story
Tulse Luper Suitcases, The: Antwerp
2002 Nancy Drew (TV film)
2000 Vidění (TV film)
1999 Den s velkým D
Spiknutí proti Darwinovi (TV film)
Wetonkawa Flash, The
Úspěšný Mumford
1998 Winchell (TV film)
1996 Chladnokrevně (TV film)
Scorpion Spring
Sluneční šíp
1995 Anděl pomsty (TV film)
Jade
Útěk na Horu čarodějnic (TV film)
1994 Nevinná lež
Ticket, The
Ztráta důvěry (TV film)
Švéd
1993 Chycen při činu (TV film)
Co žere Gilberta Grapea
Geronimo
I Love a Man in Uniform
Na dosah smrti (TV film)
1992 Newsies
Yesterday Today (TV film)
Školní vázanky
1991 Město naděje
Neznámá tvář (TV film)
1990 Dalších 48 hodin
Jako andělé
Perry Mason: Případ umíněné dcery (TV film)
1989 Cesta domů
K-9, můj přítel se studeným čumákem
Road House
1988 Osm mužů z kola ven
1987 Matewan
Saint in Manhattan, The (TV film)
1979 Most Deadly Passage (TV film)
Rebels, The (TV film)
1978 Emergency: Survival on Charter #220 (TV film)
Greatest Rescues of Emergency! (TV film)
1972 Emergency! (TV film)
1967 Absolvent
Narcotics: Pit of Despair

TV seriály

2016 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Sheltered Outcasts (S17E19)
2015 Komplikace (TV seriál)
2014 Salem (TV seriál)
The Vow (S01E01)
2010 Ztraceni (TV seriál)
Kandidát (S06E14)
2009 Anatomie lži (TV seriál)
Tajný agent (S01E11)
Záchranka San Francisco (TV seriál)
Dokonalý podraz (TV seriál)
The Second David Job (S01E13)
The First David Job (S01E12)
2008 Vražedná čísla (TV seriál)
Charlie neumí surfovat (S05E07)
2007 4400 (TV seriál)
Till We Have Built Jerusalem (S04E07)
The Truth and Nothing But the Truth (S04E04)
Ztraceni (TV seriál)
Kobka (S03E19)
Muž z Tallahassee (S03E13)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Avatar (S09E02)
2006 Ztraceni (TV seriál)
Uvězněni (S02E17)
2005 Ztraceni (TV seriál)
Instruktáž (S02E03)
Deus Ex Machina (S01E19)
2004 Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Prsten a brož (S03E20)
2002 Dům v růžích (TV seriál)
Everwood (TV seriál)
2001 Západní křídlo (TV seriál)
On the Day Before (S03E04)
2000 Machři a šprti (TV seriál)
Líbání a bubnování (E16)
1999 Machři a šprti (TV seriál)
Hráči a naháči (E06)
Rodinné právo (TV seriál)
Strange World (TV seriál)
Star Trek: Voyager (TV seriál)
Minuta před půlnocí (S05E22)
1997 Pohotovost (TV seriál)
Když se štěstí unaví (S03E13)
1995 Krajní meze (TV seriál)
Murder One (TV seriál)
The Single Guy (TV seriál)
Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Christmas Truce (S02E11)
1994 Under Suspicion (TV seriál)
1990 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Cutting Cards (S02E03)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1973 Emergency +4 (TV seriál)
1972 Emergency! (TV seriál)

Dokumentární

2013 America on Stage
2012 The Mountain Runners - vyp.

TV pořady

1976 Battle of the Network Stars (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1972 Emergency! (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace