foto

Jan Teplý st.

  • nar. 30.7.1931
    Praha, Československo
  • zem. 25.2.2007 (75 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jan Teplý starší se narodil 30. července 1931 v Praze. Žil ve staroměstské Týnské uličce u prarodičů a vyučil se hodinářem u Stránského na Strossmayerově náměstí. Zároveň dva roky navštěvoval školu pro dramatická umění Rudolfa Kopeckého. Roku 1949 zahájil profesionální hereckou dráhu. Po dvouletém angažmá v Táboře ještě v letech 1951 – 1962 vystřídal oblastní scény v Mostě, Jihlavě, Varnsdorfu a i Liberci, kde měl skvělou možnost vypilovat své herectví a připravit se pro budoucí důležité herecké úkoly.

Natrvalo se vrátil do rodné Prahy a úspěšně pokračoval v jevištní činnosti na scénách Divadla Jiřího Wolkera (1962 – 1965), Divadla S. K. Neumanna (1965 – 1986), Městských divadel pražských (1986 až 1990) a konečně Divadla na Vinohradech (1990 – 2004). Nevyhnul se ani příležitostnému hostování v Divadle za branou Otomara Krejči, Hudebním divadle v Karlíně a naposledy Divadle U hasičů.

Herec Jan Teplý byl charakterním hercem v komediální i dramatické poloze. Se zdánlivě omezenými výrazovými prostředky dokázal stvořit citově a psychologicky bohatou kreaci či postavičky s údělem sarkasmu, ironie a citové absence. Představil se jako inkvizitor („Svatá Jana“), Butler („Návštěva staré dámy“), soudce („Periferie“), Kreon („Oidipus vladař“), Brown („Žebrácká opera“), kardinál („Vévodkyně z Amalfi“), Dunkan („Macbeth“) či Barney Tringold („Poslední ze žhavých milenců“) atd.

Do filmových ateliérů Teplý poprvé zavítal až po svém definitivním návratu do Prahy v postavě muže s raketou v Gajerově snímku KRÁLÍCI VE VYSOKÉ TRÁVĚ (1961). Do konce 60. let vytvořil ještě roličky ve snímcích BLBEC Z XEENEMÜNDE (důstojník wehrmachtu), UKRADENÁ VZDUCHOLOĎ (pirát Walstone), JAK SE ZBAVIT HELENKY (příslušník VB), SKŘIVÁNCI NA NITI (oddávající úředník), HAPPY END (úředník ve vězení), PANENSTVÍ A KRIMINÁL (lékař), UCHO (tajný), NEVĚSTA (SNB), KATEŘINA A JEJÍ DĚTI (úředník ve vězení), JEDEN Z NICH JE VRAH (nadporučík). Na filmovém plátně nejčastěji přetvářel různé nesympatické postavy nacistů, zločinců, tajných a jiných individuí.

Takové postavy, a jím podobné, si připomeňme: Švarce (ČLOVĚK NENÍ SÁM), ordnerského bojůvkáře Otto Plasse (DNY ZRADY), Richarda (V KAŽDÉM POKOJI ŽENA), muže v koženém kabátě (MILENCI V ROCE JEDNA), Pavlatu (PROFESOŘI ZA ŠKOLOU), esesáka (MIS DOBRÉ NADĚJE), hosta (DVOJÍ SVĚT V HOTELU PACIFIK), Kříže (NOC KLAVÍRISTY), zlého majitele přádelny Dattelzweiga (ČAS LÁSKY A NADĚJE), Ing. Dvořáčka (HOP – A JE TU LIDOOP), Píseckého (PAST NA KACHNU), Kloudu (PŘÍHODY PANA PŘÍHODY), účetního Sedláčka (ŠÍLENÝ KANKÁN), Dr. Jana Vančuru (ATOMOVÁ KATEDRÁLA), nesympatického policejního úředníka Holendra (FEŠÁK HUBERT), hostinského Šebestu (VŠECHNO NEBO NIC), Mecenáše (OZNAMUJE SE LÁSKÁM VAŠIM), Hikla (SVĚT NIC NEVÍ), muže (BYLI JSME TO MY?), Berana (MRTVEJ BROUK) apod.

Byl rovněž častým hostem studií rozhlasu („Romeo a Julie na konci listopadu“, „Muž, který tisíckrát zemřel“, „Šarlatové písmeno“ aj.), televize (LIDÉ NA KŘIŽOVATCE, KAT NEPOČKÁ, ROMEO A JULIE NA KONCI LISTOPADU, ZLATÉ RYBIČKY, ZÁHADA ZAMČENÉHO POKOJE, SKLÁDAČKA a seriály BYL JEDNOU JEDEN DŮM, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, MATKA, CHALUPÁŘI, NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, ZKOUŠKY Z DOSPĚLOSTI, DNES V JEDNOM DOMĚ, OKRES NA SEVERU, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, LEKÁR UMIERAJÚCEHO ČASU, ROZPAKY KUCHAŘE SVATOPLUKA, CHLAPCI A CHLAPI, GOTTWALD, PŘÍPAD PRO ZVLÁŠTNÍ SKUPINU, NÁHRDELNÍK, PRAŽSKÝ PÍSNIČKÁŘ a také POJIŠŤOVNA ŠTĚSTÍ) a dabingu (ČÍSLO PĚT ŽIJE nebo AUTA).

Po roce se 1989 se angažoval veřejně jako zakladatel a prezident Herecké asociace (1990 – 2005). Se svoji ženou, herečkou Janou Jiskrovou (*1943) měl syna Jana Teplého mladšího (*1976), jenž také pokračuje ve šlépějích rodičů. Za svoji celoživotní činnost získal od Nadace Život umělce Cenu Senior Prix (2001). Herec Jan Teplý starší zemřel po těžké nemoci (kvůli které musel ke konci života zcela omezit svoji uměleckou činnost) 25. února 2007 v Praze ve věku nedožitých sedmdesáti šesti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2000 Gambit (TV film)
Podzimní zahrada (divadelní záznam)
1999 Návrat idiota
1998 Mrtvej brouk
1997 Zdivočelá země
1995 Maminka (studentský film)
Rabín a jeho Golem (TV film)
1994 Narcisový dům (TV film)
1993 Jak se ztratit ve zlém světě (TV film)
1991 Hřbitov pro cizince (TV film)
Kdyby tisíc klarinetů (divadelní záznam)
Pilát Pontský, onoho dne (TV film)
Prosím, vaše lordstvo! (TV film)
Případy pana Janíka (TV film)
Skládačka (TV film)
Velmi uvěřitelné příběhy: Boží mlýny (TV film)
1990 Byli jsme to my?
Chybná diagnóza (TV film)
Smrt barona Gandary (TV film)
Zabijáci (TV film)
1989 Malá podmínka štěstí (TV film)
Morové povětří (TV film)
Přátelská výpomoc (TV film)
Rakovina vůle (TV film)
Skřivánčí ticho
Vampýr (TV film)
Všechny krásy života (TV film)
1988 Bankovní dům Daubner (TV film)
Kouzelnice od křídového potoka (TV film)
Kverulantka (TV film)
Milionová láska (TV film)
Nejlepší kšeft mýho života (TV film)
Opožděná vražda (TV film)
Oznamuje se láskám vašim
Proces s vrahy Martynové (TV film)
Případ se psem (TV film)
Setníkův štít (TV film)
Slepá je noc (TV film)
Uf - oni jsou tady
Zlatý copánek (TV film)
1987 Lovec senzací
Narozeniny režiséra Z. K.
Svět nic neví
1986 Kus života (TV film)
Monika a hříbě s hvězdičkou (TV film)
Případ nevinné řeky (TV film)
Ruce (TV film)
Záhada zamčeného pokoje (TV film)
1985 Experiment Eva
Kdo zachrání kovboje (TV film)
Marné cesty holubů (TV film)
Nebožtík si nepřál květy (TV film)
Výjimečná situace
1984 Atomová katedrála
Čertův švagr (TV film)
Fešák Hubert
Křižovatka (TV film)
Povídky malostranské: O měkkém srdci paní Rusky (TV film)
Všechno nebo nic
1983 Kudláčkova metoda (TV film)
1. Máj v Národním divadle roku 1898 (TV film)
1982 Kvůli mně přestane (TV film)
Poslední propadne peklu
Příhody pana Příhody
Slečna se špatnou pověstí (TV film)
Sny o Zambezi
Šílený kankán
Telegram (TV film)
1981 Budu ti psát (TV film)
Dostih
Každému jeho nebe
Knedlíky (TV film)
Mezičas (TV film)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
1980 Blázni, vodníci a podvodníci
Koncert
1979 Julek
Zlaté rybičky (TV film)
1978 Lvi salónů
Past na kachnu
1977 Hop - a je tu lidoop
Ohnivý kříž (TV film)
Podezřelé okolnosti (TV film)
Proč nevěřit na zázraky
Řeknem si to příští léto
Smuteční hudba za padlé hrdiny (TV film)
1976 Čas lásky a naděje
Když vyjí vlci (TV film)
Noc klavíristy
1975 Dvojí svět hotelu Pacifik
Hledám paní na hlídání (TV film)
Hodinky šly pěšinkami (TV film)
Mys Dobré naděje
Profesoři za školou
Spodní proud (TV film)
Život na úteku
1974 Černá horečka (TV film)
Hledá se Kurt (TV film)
Motiv pro vraždu
Tobě hrana zvonit nebude (divadelní záznam)
Tribun lidu (TV film)
V každém pokoji žena
Vrtkavý král (TV film)
1973 Adam a Otka
Dny zrady I.
Dny zrady II.
Družina černého pera
Kost v krku (TV film)
Láska
Milenci v roce jedna
Projížďka v kočáře (TV film)
Sen noci svatojánské (TV film)
Zlá noc
1971 Člověk není sám
Hostinec U létavého draka (TV film)
Chléb a písně (TV film)
Kat nepočká (TV film)
Muzikant (TV film)
Romeo a Julie na konci listopadu (TV film)
Třírohý klobouk (TV film)
Zajatec šílenství (TV film)
1970 Jeden z nich je vrah
Kateřina a její děti
Nevěsta
Ucho
Za ranních červánků (TV film)
1969 Panenství a kriminál
Skřivánci na niti
1968 Pasťák
1967 Happy end
Jak se zbavit Helenky
1966 Ukradená vzducholoď
1962 Blbec z Xeenemünde
1961 Králíci ve vysoké trávě

TV seriály

2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
1998 Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
1997 Pražský písničkář (TV seriál)
Rozpad monarchie (E02)
Zdivočelá země (TV seriál)
Epizoda 1 (S01E01)
1996 Ďábel v Praze (TV seriál)
Manželská tonutí (TV seriál)
1995 Muž v pozadí (TV seriál)
Život na zámku (TV seriál)
Trestní oznámení (S01E15)
Školka (S01E14)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Justiční omyl (E04)
Chobotnice 6 (TV seriál)
Náhrdelník (TV seriál)
Duplikát (E02)
Dobyvatel (E01)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Duplikát (S03E04)
1991 Velmi uvěřitelné příběhy (TV seriál)
1990 Trojlístek (TV seriál)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Mechanoskopie (S02E06)
1989 Dlouhá míle (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
Ukradený ženich (E05)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1986 Gottwald (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Majitel autoservisu (E10)
1985 Černá země (TV seriál)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1984 Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Přepadovka (E07)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Náhoda (E05)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Hořký ústup (E02)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Plechová kavalérie (TV seriál)
Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Návrat princezny (E05)
Muzikantský celník (E01)
Zákony pohybu (TV seriál)
Bez ředitele (E10)
Pád (E09)
Nápad (E08)
další epizody (6)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Tatranské pastorále (S03E02)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Spor (S01E03)
Výročí (S01E01)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Chudák dědeček (E01)
Matka (TV seriál)
Matka naděje (E09)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Obvaziště Boccaccio (E05)
1971 Uctivě zve Bedřich (TV seriál)
1970 Lidé na křižovatce (TV seriál)

Dokumentární

1995 Čtyři okamžiky ticha (TV film)

TV pořady

2005 Ceny Thálie 2004 (TV pořad)
2004 Ceny Thálie 2003 (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1968 Nedělní chvilka poezie (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace