foto

Irina Björklund

  • nar. 7.2.1973 (45 let)
    Danderyd, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Irina Felicia Björklund je švédsko-finská herečka. Narodila se ve Švédsku, ale brzy se s rodinou přestěhovala do Finska. V letech 1993-96 studovala na Finské divadelní akademii, kterou opustila poté, co ji najalo Švédské divadlo v Helsinkách. V roce 1999 získala cenu Jussi Award za Nejlepší hlavní roli v kategorii herečka za roli Milly ve filmu Minä ja Morrison. Svůj herecký průlom zaznamenala ve filmu Rukajärven tie, kde si zahrála Lottu Kaarina Vainikainen a byla oceněna cenou Shooting Star prize na filmovém festivalu v Berlíně v roce 2004. V roce 1999 se přestěhovala do Los Angeles v USA, kde žije s manželem, finským hercem, Peterem Franzenem. V roce 2007 se jim narodilo první dítě, kluk.

V roce 2010 nabrala její kariéra v Americe na obrátkách, když si zahrála vedlejší roli ve filmu Američan po boku George Clooneyho, kde hrála jeho milenku Ingrid. Dále si zahrála ve filmech jako je Vieraalla maalla (2003), Kazatel zla (2010) nebo Cesta na sever (2012) a dalších.

Vojtěch "Cheeker" Jirka

Herecká filmografie

Filmy

2017 Nekonečná cesta
The Erotic Fire of the Unattainable
2014 Mumíci na riviéře
2013 Apeiron
2012 Cesta na sever
Hvězdy nad hlavou
2011 Cewek gokil
Ei valoa tunnelissa (TV film)
2010 Američan
Kazatel zla
2009 Dům košaté lásky
Řezník
2008 Blackout
My tři králové
Violent Kind, The
2007 Colorado Avenue
Dustclouds
Red Is the Color of
2005 První po Bohu
Trampoty lásky
2004 Bite
Honey Baby
Ztracen
2003 Třetí vlna zločinu
Vieraalla maalla
2002 Yorick
2001 Minä ja Morrison
2000 Automat na lásku
Dummy, The
Rippeitä
1999 Dirlandaa (TV film)
Jakkulista feministi (TV film)
Rukajärven tie
Zlatá horečka v Laponsku
1998 Báječné ženy u vody
Vapahtaja
1997 Keikka
Ruusutarha
1996 Svart, vitt, rött
Tie naisen sydämeen
1994 Jagande efter vind (studentský film)

TV seriály

2018 Sorjonen (TV seriál)
Varjoa vailla 2/2 (S02E10)
Varjoa vailla 1/2 (S02E09)
Viiden sormen harjoitus 2/2 (S02E02)
další epizody (4)
2012 Karjalan kunnailla (TV seriál)
Sanoiko kukaan tahdon? (S03E12)
Polttareiden varjolla sabotaasia (S03E11)
Ensi-iltajännitystä ja kieroja suunnitelmia (S03E10)
další epizody (6)
2011 Karjalan kunnailla (TV seriál)
Juhla, Juhannus ja ihana Camilla (S03E06)
Suurten muutosten edessä (S03E05)
Sekaannuksia suhteissa, kirjeissä ja työpaikoissa (S03E04)
další epizody (5)
2006 Isabella (TV seriál)
Möbelhandlarens dotter (TV seriál)
2003 Talismanen (TV seriál)
2000 Dirlandaa (TV seriál)
Postimiehen varjo (TV seriál)
1999 Kaverille ei jätetä (TV seriál)
Muodollisesti pätevä (TV seriál)
1998 Team Ahma (TV seriál)
Vägsjälar (TV seriál)
1996 Maigret (TV seriál)
Maigret ve Finsku (E22)
1995 Ottaako sydämestä? (TV seriál)
Samppanjaa ja vaahtokarkkeja (TV seriál)

Dokumentární

2002 Hurrit (TV seriál)
2001 Minä ja Morrison eli Sex Love and Rock'n Roll (TV film)
1999 Bioterror
1998 Asphalto

TV pořady

2015 David Hasselhoff Show (TV pořad)
2013 Sarasvuo (TV pořad)
2011 Korkojen kera (TV pořad)
2010 Solsken (TV pořad)
2009 Puoli seitsemän (TV pořad)
2004 Ruben & Joonas (TV pořad)
2003 4Pop (TV pořad)
Harakanpesä (TV pořad)
2002 Bettina S. (TV pořad)
Jussi Gaala 2002 (TV pořad)
2001 Pop-komissio (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Filmy

2013 Temné vody
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace