foto

David Bowie

  • nar. 8.1.1947
    Brixton, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 10.1.2016 (69 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Povoláním renesanční bytost z jiného světa, David Bowie svým teatrálním pojetím hudby odjakživa směřoval do světa filmu. Školený mim dostal svou první větší příležitost v burroughsovsky rozstříhaném THE MAN WHO FELL TO EARTH režiséra Nicolase Roega. Další šancí byl formou pro změnu konzervativní snímek JUST A GIGOLO, který o dvacet let později komentoval Bowie slovy "mé všechny elvisovské filmy v jednom". Krátký půst, proložený prací na stěžejních albech tzv. Berlínské trilogie vyústil v průlomové divadelní představení Sloního muže, v němž Bowie na Broadwayi bez použití jakékoliv masky exceloval. Kromě menších rolí v různých obskurních záležitostech následovala postava vojáka zajatého v japonském koncentráku z filmu MERRY CHRISTMAS, MR. LAWRENCE, slizký upír z HLADU Tonyho Scotta, vládce fantastické říše v LABYRINTU, Pilát pontský ze Scorseseho POSLEDNÍHO POKUŠENÍ KRISTA a Andy Warhol ve Schnabelově BASQUIATOVI.

Kromě příznivých kritik pěstuje Bowie i dobré vztahy s osobnostmi světové kinematografie - svého času to byla třeba spolupráce s Davidem Lynchem, který Bowieho image udal v TWIN PEAKS: FIRE WALK WITH ME a sám pak orámoval LOST HIGHWAY skladbou z Bowieho alba 1.Outside. Stejně tak můžeme Bowieho hudbu slyšet v závěrečných titulcích SE7EN či v MEMENTU.

Ačkoliv jeho filmy nikdy nepatřily mezi mainstreamové trháky, dá se bez uzardění říct, že Bowie herecky uspěl tam, kde mnoho jeho kolegů z branže (Mick Jagger, Phil Collins, Karel Gott) pohořelo.

Lucas Grygar

Herecká filmografie

Filmy

2014 Twin Peaks: The Missing Pieces
2009 Rock ze střední
2008 Srpen před bouří
2007 David Bowie - Glass Spider '88
2006 Arthur a Minimojové
Dokonalý trik
2001 Zoolander
2000 Tajemství pana Rice
1999 Everybody Loves Sunshine
1998 Mio West, Il
1996 Basquiat
1992 Twin Peaks
1991 Velká sázka
1988 David Bowie - Glass Spider Tour (koncert)
Poslední pokušení Krista
1986 Labyrint
Úplní začátečníci
1985 Do noci
1984 Jazzin' for Blue Jean
1983 Hlad
Veselé Vánoce, pane Lawrenci
Žlutovous
1982 Baal (TV film)
Sněhulák
1981 My děti ze stanice Zoo
1978 Krásný gigolo, ubohý gigolo
1976 Muž, který spadl na Zemi
1969 Love You Till Tuesday
Nováčci
1967 Image, The

TV seriály

2017 Městečko Twin Peaks (TV seriál) - a.z.
Epizoda 15 (S03E15) - a.z.
Epizoda 14 (S03E14) - a.z.
2011 Griffinovi (TV seriál) - a.z.
Kozí chřipka (S09E17) - a.z.
2006 Komparz (TV seriál)
David Bowie (S02E02)
1999 Spongebob v kalhotách (TV seriál)
1997 The Hunger (TV seriál)
1995 Puls (TV seriál)
1964 Theatre 625 (TV seriál)

Dokumentární

2017 Beside Bowie: The Mick Ronson Story
David Bowie: The Last Five Years - a.z.
2016 Bowie: The Man Who Changed the World
Gimme Danger - a.z.
2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
Let’s Dance: Bowie Down Under - a.z.
2014 Sex & Music (TV seriál) - a.z.
2013 David Bowie: Five Years - a.z.
David Bowie je… - a.z.
2012 David Bowie & the Story of Ziggy Stardust - a.z.
2010 Arias with a Twist - a.z.
2009 Krautrock: The Rebirth of Germany - a.z.
2008 Sedm epoch rocku (TV seriál)
2007 Remember That Night (koncert)
2006 Glastonbury
Scott Walker: Muž z 30. století
2005 Live Aid Remembered (TV film)
TV Party
2004 David Bowie: A Reality Tour
Les 40 ans de la 2 (TV film) - a.z.
2003 David Bowie: A Reality - Live in Dublin (koncert)
Mayor of the Sunset Strip
Příběh pop music a politiky (TV seriál)
2002 David Bowie (TV film)
Hollywood Rocks the Movies: The 1970s (TV film)
Hr. Vinterberg & Mr. Bowie (TV film)
Live by Request: David Bowie (koncert)
2001 Breaking the Silence: The Making of 'Hannibal'
Concert for New York City, The (koncert)
Zehn Gebote der Kreativität, Die (TV film)
2000 Bowie at the BBC (TV film)
1999 Saturday Night Live 25 (TV film)
Tina Turner: Celebrate Live 1999 (koncert)
1998 Bing Crosby Christmas, A
Fine Art of Separating People from Their Money, The (TV film)
Lou Reed!
Wie man die Leute von ihrem Geld trennt (TV film)
1997 Behind the Music (TV seriál)
Closure
David Bowie's 50th Birthday Concert (koncert)
Inspirations
Rock n' Roll Weddings (TV film)
1996 Bowie og Bornedal (TV film)
VH1 Storytellers (TV seriál)
1995 Greatest Music Party in the World, The (TV film)
History of Rock 'N' Roll, Vol. 8, The (TV film)
Champions of the World
Rock & Roll (TV seriál)
VH1 Legends (TV seriál)
1993 David Bowie: Black Tie White Noise
1992 Freddie Mercury Tribute: Concert for AIDS Awareness, The (koncert)
Travelling Light
1988 Imagine: John Lennon
1987 Biography (TV seriál)
Magic Years, Vol. 1, The
Magic Years, Vol. 2, The
Magic Years, Vol. 3, The
Rolling Stone Presents Twenty Years of Rock & Roll (TV film)
1986 Inside the Labyrinth (TV film)
1985 Live Aid (koncert)
1983 Cool Cats - Twenty-five Years of Rock 'N' Roll Style
David Bowie: Serious Moonlight (koncert)
Group Madness
1980 Women in Rock
1975 Night Lunch
1973 Ziggy Stardust a The Spiders from Mars (koncert)

TV pořady

2017 Grammy Awards 2017 (TV pořad) - a.z.
2016 Grammy Awards 2016 (TV pořad) - a.z.
Niemals geht man so ganz - Eine Hommage ans Leben (TV pořad) - a.z.
Songs für die Ewigkeit - Tribute to ... (TV pořad) - a.z.
2005 Boy George's Queerest TV Moments (TV pořad)
2004 Móda a rock (TV pořad)
2002 Hyper show (TV pořad)
Rutles 2: Can't Buy Me Lunch, The (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1993 Good Morning Australia (TV pořad)
Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Later... With Jools Holland (TV pořad)
1989 BingoLotto (TV pořad)
1981 Wetten, dass..? (TV pořad)
20 heures le journal (TV pořad)
1980 Omnibus (TV pořad)
1975 Cher (TV pořad)
Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)
Système 2 (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1969 Ajankohtainen kakkonen (TV pořad)
Unsere kleine Show - Musik zur blauen Stunde (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Hudební videoklipy

2017 David Bowie - No Plan (hudební videoklip) - a.z.
2016 David Bowie - I Can't Give Everything Away (hudební videoklip)
David Bowie - Lazarus (hudební videoklip)
David Bowie - Life On Mars (2016 Mix) (hudební videoklip)
2015 David Bowie: Blackstar (hudební videoklip)
2014 David Bowie: Sue (Or In A Season Of Crime) (hudební videoklip)
2013 David Bowie - I'd Rather Be High - Venetian Mix (hudební videoklip)
David Bowie - Love Is Lost (hudební videoklip)
David Bowie - The Next Day (hudební videoklip)
David Bowie - Valentine's Day (hudební videoklip)
David Bowie: Where Are We Now? (hudební videoklip)
The Stars (Are Out Tonight) (hudební videoklip)
2005 The Work of Director Mark Romanek (hudební videoklip)
2004 David Bowie - Never Get Old (hudební videoklip)
2003 David Bowie - New Killer Star (hudební videoklip)
2002 Best of Bowie, The (hudební videoklip)
David Bowie - Slow Burn (hudební videoklip)
1999 David Bowie - The Pretty Things Are Going To Hell (hudební videoklip)
1997 David Bowie - I'm Afraid Of Americans (hudební videoklip)
David Bowie - Little Wonder (hudební videoklip)
1996 David Bowie, The Pet Shop Boys - Hallo Spaceboy (hudební videoklip)
1995 David Bowie - Strangers When We Meet (hudební videoklip)
David Bowie: The Hearts Filthy Lesson (hudební videoklip)
1993 Bowie: The Video Collection (hudební videoklip)
David Bowie - Buddha Of Suburbia (hudební videoklip)
David Bowie: Jump They Say (hudební videoklip)
David Bowie - Miracle Goodnight (hudební videoklip)
David Bowie - Nite Flights (hudební videoklip)
David Bowie - You've Been Around (hudební videoklip)
1992 David Bowie - Real Cool World (hudební videoklip)
1991 David Bowie - Baby Universal (hudební videoklip)
David Bowie - One Shot (hudební videoklip)
David Bowie - You Belong in Rock 'n' Roll (hudební videoklip)
1990 Adrian Belew feat. David Bowie - Pretty Pink Rose (hudební videoklip)
David Bowie - Fame '90 (hudební videoklip)
1987 David Bowie - Day-In Day-Out (hudební videoklip)
David Bowie - Never Let Me Down (hudební videoklip)
David Bowie - Time Will Crawl (hudební videoklip)
1986 David Bowie - Absolute Beginners (hudební videoklip)
David Bowie - As The World Falls Down (hudební videoklip)
David Bowie - Underground (hudební videoklip)
David Bowie - When The Wind Blows (hudební videoklip)
1985 David Bowie - Loving The Alien (hudební videoklip)
David Bowie & Mick Jagger - Dancing In The Street (hudební videoklip)
David Bowie, Pat Metheny - This Is Not America (hudební videoklip)
1984 David Bowie - Blue Jean (hudební videoklip)
1983 David Bowie - China Girl (hudební videoklip)
David Bowie - Modern Love (hudební videoklip)
Let's Dance (hudební videoklip)
1982 Bing Crosby, David Bowie - The Little Drummer Boy / Peace On Earth (hudební videoklip)
David Bowie - The Drowned Girl (hudební videoklip)
1981 David Bowie - Wild Is The Wind (hudební videoklip)
1980 David Bowie - Ashes To Ashes (hudební videoklip)
David Bowie - Fashion (hudební videoklip)
1979 David Bowie - Boys Keep Swinging (hudební videoklip)
David Bowie - D.J. (hudební videoklip)
David Bowie - Look Back In Anger (hudební videoklip)
1977 David Bowie - Be My Wife (hudební videoklip)
"Heroes" (hudební videoklip)
1973 David Bowie - Life On Mars? (hudební videoklip)
1972 David Bowie - John, I'm Only Dancing (hudební videoklip)
David Bowie - The Jean Genie (hudební videoklip)
Space Oddity (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Filmy

1984 Jazzin' for Blue Jean

Hudební videoklipy

2016 David Bowie - Lazarus (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Hudební videoklipy

2017 David Bowie - No Plan (hudební videoklip)
2016 David Bowie - Lazarus (hudební videoklip)
2015 David Bowie: Blackstar (hudební videoklip)
2014 David Bowie: Sue (Or In A Season Of Crime) (hudební videoklip)
2013 David Bowie: Where Are We Now? (hudební videoklip)
The Stars (Are Out Tonight) (hudební videoklip)
1983 Let's Dance (hudební videoklip)
1981 Queen & David Bowie: Under Pressure (hudební videoklip)
1977 "Heroes" (hudební videoklip)
1972 Space Oddity (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Hudební videoklipy

2002 Best of Bowie, The (hudební videoklip)
1993 Bowie: The Video Collection (hudební videoklip)
1987 David Bowie - Day-In Day-Out (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(171)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace